Zobacz pełną wersję : Oly SP510 UZ
Mam takie pytanie bo nie wiem czy to zle ustawienia czy tez tak poprostu jest, a mianowicie po ustawieniu SP510UZ na tryb M i przytrzymanie spustu migawki przez dluzsza chwile, aparat robi tylko 2 seryjne zdjecia, czy jest mozliwosc aby robil ich wiecej? Bo nie wiem czy to przez to ze bufor sie zapycha.. ?? Prosze o odpowiedz oraz wyrozumialosc poniewaz jestem poczatkujaca i jeszcze nie wiem do konca co do czego sluzy itp :)
Kinga
U mnie na wersji 1.1, moza 8-9 w serii normalnej (hq) 3-4 w (shq), 2 w trybie Hi (Hi dziala takze w raw). Wczesniej robil roznie, ale po wgraniu nowego softu i paru zwisach i resetach udalo sie go przekonac do wiekszej wspolpracy;) Ogolnie zalezy to od zdjec bo wielkosc w hq waha sie od 1 do 1.6mb. Bufor musi miec ok 24mb skoro 2 raw sie mieszcza.
Jeśli masz w trymie M ustawiony RAW, to tak może być.
seria leci aż do zapełnienia bufora.
U mnie w SP-500 7-8 fotek robi, a i więcej jeśli ustawię niską rozdzielczość
Nie jest ustawiony RAW tylko normalna kompresja i tak jak krzysiekz powiedzial to wlasnie jest w Hi - 2 zdjecia :( Szkoda myslalam ze da sie w tym trybie zrobic wiecej fotek bo strasznie szybko je pstryka, to nie to co w SCN zdjecia seryjne... tam sa dosc wolne :(
krzysztof661
8.01.07, 16:59
kupiłem sobie "SP-51UZ" i bawie się min od tygodnia robie zdięcia jak na 7,1 megapixel
to kicha..... POMOCY czy ktoś chciałby mi udzielić cennych rad jak go ustawić bo co na niego spoglądam to mnie trafia ;)
pozadawim
...POMOCY czy ktoś chciałby mi udzielić cennych rad jak go ustawić...Wiele osób może ci udzielić cennych rad, wpierw jednak zdefiniuj swój problem!
Jack
krzysztof661
8.01.07, 21:14
a więc chdzi mi o ziarnistość zobacz w katalou olympus testy
http://www.krzysztof661.fotosik.pl/
ExposureTime - 1/1000 seconds
FNumber - 7.10
ISOSpeedRatings - 1600
I to wyjasnia praktycznie wszystko, co prawda 510 moze robic zdjecia przy takiej czulosci, ale efekty sa takie jak na zdjeciu z galeziami. W zaleznosci od ilosci swiatla, do 400~800 da sie jeszcze cos zrobic ze zdjeciem, pozniej szumy sa tragiczne. Mam pare fajnych zdjec ze 'stabilizacja' na iso ~1000, ale zadko da sie uzyskac porzadny efekt, max wg mnie to 400.
Zamiast windowac czulosc wydluz czas i otworz przyslone, powinno byc lepiej.
krzysztof661
Stary ciesz się że masz Olka :mrgreen:
Chcesz zobaczyć jakie jest ISO1000 w SONY H5 !! :)
takie samo albo gorsze ;)
Nie spodziewaj się, ze przy matrycy 1/2.5" będziesz miał akceptowalne ISO1600 :)
Poza tym przy tak wysokich ISO zawsze trzeba włączać NR.
krzysztof661
9.01.07, 00:40
dzieki koledzy jutro dalsza zabawa i zobaczymy czy będzie lepiej
Jeszcze jedna uwaga. SP-510UZ posiada możliwość manualnego wyboru ISO, więc naturalne, że ustawisz na najniższą, aby otrzymać klarowny obraz. Jednak naciśnięcie przycisku stabilizacji obrazu ("łapka") spowoduje, że niezależnie od ustawionej wcześniej niskiej czułości, aparat przestawi się na ISO 800.
To tak na zaś, żebyś później się nie dziwił ;)
Jack
Po wlaczeniu stabilizacji aparat moze ustawic iso wg potrzeb, wiec jak uzna za stosowne to i 1600 bedzie.
krzysztof661
9.01.07, 19:29
witam oto fotka jaką zrobiłem z mowymi ustawieniami i już jest owiele lepiej
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a8e90c6d56f01b9.html
jestem zadowolony ;) i czekam na dalsze posty
No i już lepiej ;), ale powinieneś poczytać poradniki jak się robi zdjęcia. poczytaj o GO o złotym podziale itd. nawet tu były podane linki do porad.....
krzysztof661
10.01.07, 18:43
dzięki poglądam te linki
Cześć. W moim SP510 też tak miałem ,ale faktycznie jak ustawiłem iso na 100 to było git. Zrobiłem jak "Jack" pisze i olewam łapke. Jest to jakaś metoda. pozdro.
Witajcie:)
Mam pytanie - czy do tego aparatu można dokupić wężyk?
... czy do tego aparatu można dokupić wężyk?Akurat do SP-510UZ można dokupić wężyk spustowy RM-UC1 (wpinany w gniazdo wyjścia USB). Koszt ok. 190,- zetów.
Jack
Dzięki Jack :)
Gdzie go można kupić? Znalazlam w necie tylko Twoją informację z grudnia na tym forum, że będzie...
Tego pytania sie obawiałem. Kabel RM-UC1 (nr kat. N2525400) teoretycznie jest, ale brak go w ofercie kogokolwiek w Polsce. Trzeba więc trochę cierpliwości, a na zamówienie wujek Olek sprowadzi :D (albo kupić w Niemczech, Czechach, w Chorwacji lub na Litwie :mrgreen: ).
Jack
Takiej odpowiedzi się obawialam :D
Jak mi się samej nie uda, to będę się uśmiechać do wujka Olka :)
Pozdrawiam