PDA

Zobacz pełną wersję : Na grzybach

adi444
30.12.06, 12:36
Witam. Zamieściłem te fotki w albumie, ale tam nikt nie wystawia ocen więc zamieszczam je jeszcze tutaj. To moje pierwsze kroki w fotografii cyfrowej, przedtem bawiłem się zenithem :) Proszę o konstruktywną krytykę ;)

kasprzyk
30.12.06, 15:16
Witaj

Oj kiepściutkie te grzybobranie, mogłeś sobie darować tego kapcia - nie było ładniejszych podgrzybków ? :)

Fotki są zbyt ciemne - wogóle brakuje światła na ich całej powierzchni - porobiły się "czarne dziury" (nie jestem przy swoim monitorze - może jest inaczej) przydałaby się także większa głębia ostrości.
Generalnie zdjęcia są po prostu nieciekawe, nie przyciągają wzroku - a wręcz odpychają, następnym razem szukaj ładniejszych okazów, lepszego światła, ciekawszego tła a będzię na pewno lepiej.
Powodzenia i pozdrawiam

IwoR
30.12.06, 15:40
tez mam grzybka :)

kali999
30.12.06, 15:45
różnica diametralna, ale to pewnie początki adiego i wszystko przed nim.

kasprzyk
30.12.06, 16:00

Zgadza się.
Do autora postu - rozjaśniałeś coś w ciągu kilku minut ? - jestem teraz u siebie i nie ma już czarnych dziur... - może tamten monitor był fatalnie skalibrowany.

Pozdrawiam

krzysiekz
30.12.06, 16:02
A co na takiego podgrzybeczka powiecie? Chociaz do IwoR'a jescze wiecej niz duzo brakuje.
Na pierwszym zdjeciu ostrosc ustawiona byla chyba na mech, grzyb sie nie zalapal, ale drugie juz jest lepsze, choc kolorow na nim troche brakuje.

kasprzyk
30.12.06, 16:13
Witam

Za duży bałagan w kadrze, do tego centralny.

Do kolegi "IwoR" - trzeba było dół przed grzybkiem potraktować scyzorykiem albo grabkami ;) - byłoby wtedy jeszcze ładniej.
Pzdr

adi444
30.12.06, 16:18

Zgadza się.
Do autora postu - rozjaśniałeś coś w ciągu kilku minut ? - jestem teraz u siebie i nie ma już czarnych dziur... - może tamten monitor był fatalnie skalibrowany.

Pozdrawiam
Nic nie rozjaśniałem :) U mnie jest dobrze, więc nie poprawiałem przed publikacją :) Dzięki za opnie :)

Karol
30.12.06, 16:53
Twoja druga fotka IMHO jest całkiem całkiem, kadr dałbym szerszy...
Skoro temat wątku jest "na grzybach" wrzucę też swojego - jeszcze z Olka C-4000, kilka lat temu na Roztoczu. A swoją drogą uwaga - dla wytrawnych grzybiarzy to miło, że w stajni Olka mamy chyba najlepszy sprzęt aktualnie do tego - E-330 + któreś makro szkiełko - żaden system nie podskoczy - odchylany lcd, czyszczenie martycy, optyka...

HrabiaMiod
30.12.06, 17:19
To ja jeszcze swoje wrzucę :)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2006/12/493520061226002840-1.jpg
źródło (http://www.fotoik.pl/zdjecia/4935-20061226002840.jpg)

A co do fotek - średnio... Na pierwszej GO nie tam gdzie trzeba - mogłeś mocniej przymknąć przysłonę - grzyb jest nieostry! Druga.. Jakoś ten kadr mi nie podchodzi, kolorki.. Ogólnie - fota nie przyciąga.