Zobacz pełną wersję : Firmware 9.9 do Fl 36
Witam, ostatnio podłączam mój zestawik do kompa w trybie control, odpalam Olympus Viewer, przechodzę do aktualizacji FV , a tu......... fl36 dostępne 9.9. I zonk!!!!
O ssooooo choziiiiii????? Żadnych szczegółów, można by tę sprawę obadać?????
Szczęśliwego Nowego Yorku!!!!
Setka:
wszyscy poczekają na pierwszego śmiałka... ciekawe co mogli tam jeszcze dodać...
Tylko czemu widnieje data publikacji marzec 2007r.? Czy Olympus wogóle wie o tej aktualzacji?
Tylko czemu widnieje data publikacji marzec 2007r.? Czy Olympus wogóle wie o tej aktualzacji?
haha, ja zaraz FL-50 podłączam i zobaczę. Może też będę się czuł jak fotoreporterzy i 8 kl/s będę strzelać. :mrgreen:
A lampy miały już kiedyś jakieś aktualizacje?
Dzisiaj postaram się zaktualizować FL 36 - zobaczymy co się stanie :))))
taki termin publikacji poprawki może tylko oznaczać dodanie obsługi nowego TOP body :D :D
ja wczoraj po odebraniu flki chciałem sprawdzić czy może jest jakiś firmware nowy i też się zdziwiłem widząc wersję 9.9 :p ale nie odważyłem się aktualizować więc Magus czekam na ewentualny raport ;)
taki termin publikacji poprawki może tylko oznaczać dodanie obsługi nowego TOP body :D :D
IMO nowy pomiar ;)
Dobra, wgrałem nowy firmware do mojej FL-36.
Dziwna rzecz jednak się wyświetla, niby firmware jest 9,9 do wgrania i taki wgrałem, ale po aktualizacji, która przebiegła prawidłowo i zakończyła się "update successful", wyświetla się komunikat na LCD, że Flash jest 1,0 - dziwne bo powinno wyświetlić się 9,9 ?!?!?!!
Zrobiłem mały test i lampka działa poprawnie.... mam dziwne wrażenie, że AF z lampą, w sytuacji gdy lampa pomaga ustawić ostrość, działa duuuużo szybciej - może to autosugestia?
Nie wiem czy wam pomogłem, ale przynajmniej wiecie, że wam się zaktualizowane FLki nie "spitolą" ;)
a właśnie jak mowa o AF z lampą to przy okazji zapytam - u was też jest tak, że te 3 czerwone pola wyświetlane przez lampę są w wizjerze ponad polami AF? w zależności od kąta i odległości od płaszczyzny, na której są wyświetlane ich położenie względem punktów AF trochę się zmienia jednak nie udało mi się jeszcze doprowadzić do sytuacji aby pokrywały się z polami AF...a w takim wypadku to w sumie chyba nic nie daje AF iluminator w lampie? z podświetlaczem w body nie mam takich problemów
po wgraniu 9.9 zauważyłem różnice w mierzeniu TTL. Niestety nie wykonałem zdjęcia przed i po takiego samego, ale pamiętam iż wcale tak łatwo nie było przy tym programie zrobić dobrze oświetlonego zdjęcia, a teraz wydaje mi się lepiej nawet z rozpraszaczem też jest lepiej. Ale ręki nie dam sobie uciąć, bo nie mam jak porównać :razz:
Yx...mam pytanie...jakie jest aktualne programowanie dla FL-50, gdyz nie moge sie połaczyc z serverem olympusa. Olympus Viewer podaje ,że mam 1.0. Czy to jest aktualna wersja?
W watku Problem z ostroscia (https://forum.olympusclub.pl/topics22/problem-z-ostroscia-vt7006,60.htm?sid=a624403bc0839e8b66e46aa268dab408 ) zmieścilem screen shota z firmware update. Już wtedy było dostępne 9.9. Lekko zdziwiony tym faktem zadzwoniłem do serwisu i powiedzieli że to jakiś błąd na serwerze i że szybciutko to poprawią. Od tamtego czasu nie sprawdzałem ale jak widać nie zrobili nic. Niemniej według serwisu JEST TO BŁĄD na serwerze i nie powinno się instalować tego update.
cóż, ja spróbowałem zainstalować. o tyle o ile niby się update zrobił to w menu serwisowym dalej jest 1.0 i olyviewer i tak by chciał jeszcze raz update robić :P ale lampie nic nie jest
Yx...mam pytanie...jakie jest aktualne programowanie dla FL-50, gdyz nie moge sie połaczyc z serverem olympusa. Olympus Viewer podaje ,że mam 1.0. Czy to jest aktualna wersja?
1,0 własnie sprawdziłem.
Mogliby poprawić to kółko. Kręcę w dół - wartość rośnie , w górę - maleje, zupełnie nielogiczne (ale o tym już było). Podobno Skosy w samochodach też mają odwrotnie pedały tj. od lewej gaz, hamulec, sprzęgło. Wycieraczki uruchamia się z lewej strony a kierunkowskazy z prawej strony kierownicy. A tak wogóle to owiem Wam ,że zaczyna mnie ten Olympus żenować.
1.0 aktualna
No niestety żadnych nowości...
Setka:
"zaczyna mnie ten Olympus żenować" - rozwiń kwestię, może zahaczamy o podobne punkty... ja przykładowo chcę zmienić body i nie mam na jakie w 4/3 bo OLEK nie chce mego keszu.
Żenuje mnie Olympus jako firma , nie jako sprzęt, ten jak na razie jest wyśmienity. Ale to off topic , więc "over". Co z tym Fv do fl 36?
Żenuje mnie Olympus jako firma , nie jako sprzęt, ten jak na razie jest wyśmienity. Ale to off topic , więc "over". Co z tym Fv do fl 36?
to co na górze - serwis nie zaleca ale chyba!! nic się nie dzieje.
A teraz czas na zabawę więc wszystkiego dobrego w nowym roku!!!
No cóż. Ja jestem entuzjastą innej "skośnej" marki, Subaru. Udzielam też się na forum Subaru i wymieniamy się doświadczeniami między uzytkownikami tych samych modeli samochodów jak to na forum. Powiem Ci Setka, że z marką Subaru jest jeszcze gorzej. Nic się nie uczą na własnych błędach, w kolejnych modelach te same, niepoprawione usterki w samochodach, fatalne błędy marketingowe, itd. W dodatku jak chcesz kupić nową Subarynę to w salonie jesteś traktowana/y jak intruz, a serwisy ASO ogólnie są uznawanę jako fatalne.
Sorry za OT, ale podobieństwo tematu mnie tak skusiło...
No i konkurencja też to zgrzebnie wykorzystuje w tym przypadku(EVO) ;)