Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : stalki vs zoom

herman
29.12.06, 13:31
Panowie i Panie
proszę mi wyjaśnić jak krowie na rowie
czym rozni sie zrobienie zdjecia obiektywem staloogniskowym ZD 35mm od zrobienia tego samego zdjecia obiektywem np. 14-45 ustawionym na 35mm?
Wiem ze ten pierwszy to obiektyw makro. Bylo tez porownanie 50mmf2 vs 14-54 ale niestety w tamtym watku nie widze zadnych zdjec i nie wiem czym to sie rozni. Mam do wydania powiedzmy 1000 pln i zastanawiam sie czy kupic sobie ZD35mm do cykania robali, bo moj 14-45 zdecydowanie mi nie wystarcza do tego. Nie wiem tez czy zaczac zbierac na ZD50mmf2 czy na 14-54, (ktory w sobie takze ma te 50mm).
Zupelnie nie kumam dlaczego te 2 stalki tak nadaja sie do makto a tamte nie.
pozdrawiam i porsze o wyrozumialosc
herman

Jeronimo
29.12.06, 14:42
ZD 50mm i ZD 35mm to dwa rozne obiektywy o roznej jasnosci!! no i w zwiazku z tym roznych cenach.
50tka jest bardziej uniwersalna od 35tki! Zreszta troche o tym juz bylo...
obiektyw 35mm f3,5 (subiektywnie) (https://forum.olympusclub.pl/topics27/obiektyw-35mm-f35-subiektywnie-vt7067.htm)
obiektyw ZD 50/f2 makro (https://forum.olympusclub.pl/topics27/obiektyw-zd-50-f2-makro-vt7405.htm)
14-54mm a 50mm Macro - na 50mm ogniskowej (https://forum.olympusclub.pl/topics27/14-54mm-a-50mm-macro-na-50mm-ogniskowej-vt5102.htm)

czym rozni sie zrobienie zdjecia obiektywem staloogniskowym ZD 35mm od zrobienia tego samego zdjecia obiektywem np. 14-45 ustawionym na 35mm?
ZD35mm do cykania robali, bo moj 14-45 zdecydowanie mi nie wystarcza do tego. IMHO na podstawie badan łopatologicznych stwierdzam ze ZD 35mm macro jest o wiele lepsze niz 14-45mm jesli chodzi o ogolne zastosowanie (pomijam oczywiscie ogniskowe). Jesli chodzi do macro (a o tym piszesz) to jest to rewelacyjny obiektyw i za takie pieniadze wogle bym sie nie zastanawial.

Magus
29.12.06, 14:45
W makro masz bardzo ważny czynnik
Minimalna odległość ostrzenia - łopatologicznie - im ona mniejsza tym obiektyw bardziej nadaje się do makro.

Jeśli nie jesteś makromaniakiem zacznij od zakupu 14-54.

Porównanie 50mm f2 z 15-54 na 50 mm jest takie, że 50 f2 pozwala Ci osiągnąć znacznie mniejszą GO, ma ładniejszy bokeh, GO ma inną charakterystykę. 14-54 ma duzo szybszy af.

kisi
29.12.06, 14:59
ZD35 to zdecydowanie obiektyw do makro. Portrety tez mozna robic z powodzeniem, zreszta wiele przykladow koledzy zamiescili w watku ktory juz przerabiales. Panuje opinia ze do portretow za ciemny.

ZD50 to bardziej portretowka z funkcja MAKRO. Mala wartosc przeslony powoduje ze mozesz uzyskac mala glebie ostrosci, mily bokeh. Z tego co pamietam (pisze z glowy) to chyba nie ma odwzorowania makro 1:1 (ale jesli sie myle niech mnie ktos poprawi).

Obiektywy stalogniskowe ze wzgledu na budwe i z definicji i praw optyki sa (powinny byc) ostrzejsze anizeli ich bracia ze zmienna ogniskowa.

Co zas sie tyczy kwestii takiej ze obiektyw 14-45 pokrywa ogniskowa stałoogniskowego ZD35 to i owszem, ale ostrosc lapie od 38cm zas ZD35 od 14cm wiec mozesz podejsc blizej do obiektu ktory focisz. Kwestia makro to wiadomo ze 14-45 (14-54) nie zrobisz.

Do fotografii makro ze wzgledu na bardzo mala GO pozadane jest aby wartosc przeslony byla max duza wiec jasnosc obiektywu (porownujac ZD35 do ZD50) nie ma nic do tego. Natomiast w przypadku portretu pozadane jest jaknajmniejsza wartosc przeslony i dla ZD50 wynosi ona f2.0 czego juz nie uzyskasz w ZD35.

Sam musisz sobie odpowiedziec jakie fotki bedziesz robil najczesciej, ale sadze ze jesli beda to robaki (makro) + portrety to sadze ze ZD35 powinno wystarczyc i bedziesz zadowolony.

herman
29.12.06, 15:33
Bardzo wszystkim dziekuje za pomoc. Chyba rzeczywiście pozostane przy opcji ZD35mm. Myslalem tez o EX-25 ale nie kumam zupelnie dlaczego nie dziala w nim autofocus z obiektywami kitowymi. A ostrzenie manualne w E-500 to dla mnie porazka.

Stad tez moje nastepne pytanie, czy jesli bede mial juz ZD35 i powiedzmy, ze bede chcial pobawic sie w manualne ostrzenie (oczywiscie nie tylko z tym obiektywem) to czy mozna jakos polepszyf te funkcje w E-500? Zastanawiam sie nad inna muszla oczna lub matowka z klinem. Czy ktos moglby mi poradzic od czego zaczac?
Pozdrawiam

RadioErewan
29.12.06, 15:37
Bardzo wszystkim dziekuje za pomoc. Chyba rzeczywiście pozostane przy opcji ZD35mm. Myslalem tez o EX-25 ale nie kumam zupelnie dlaczego nie dziala w nim autofocus z obiektywami kitowymi. A ostrzenie manualne w E-500 to dla mnie porazka.
Wyciąg zeżre Ci znaczną ilość światła. Dla ogniskowej 14mm - dwie przysłony. AF działa poprawnie tylko do pewnej granicy, zazwyczaj w okolicach f/5,6-f/8.

Stad tez moje nastepne pytanie, czy jesli bede mial juz ZD35 i powiedzmy, ze bede chcial pobawic sie w manualne ostrzenie (oczywiscie nie tylko z tym obiektywem) to czy mozna jakos polepszyf te funkcje w E-500? Zastanawiam sie nad inna muszla oczna lub matowka z klinem. Czy ktos moglby mi poradzic od czego zaczac?
Pozdrawiam
Muszli powiększającej nie "macałem" Klin mam w E330. Do ostrzenia się nadaje, choć podobno (mnie to jakoś nie dolega) wpływa na działanie światłomierza.

Pozdrawiam

kisi
29.12.06, 22:00
herman MF nadaje sie tylko do fotografii makro, przyrody ew. innych zdjec statycznych. Jesli chcesz sie bawic w MF nie kupuj ZD35 lecz kup obiektywy m42 wraz z przejsciowka i jeszcze ci zostanie. Natomiast jedno jest pewne, jesli raz zakosztujesz AF to nie wejdziesz w MF. Pisze tu o pewnie dzialajacym AF i szybkim. No ale to zalezy od czlowieka czego oczekuje i co chce uzyskac. Jedni wola schabowe a inni mielone...

herman
30.12.06, 01:08
herman MF nadaje sie tylko do fotografii makro, przyrody ew. innych zdjec statycznych. Jesli chcesz sie bawic w MF nie kupuj ZD35 lecz kup obiektywy m42 wraz z przejsciowka i jeszcze ci zostanie. Natomiast jedno jest pewne, jesli raz zakosztujesz AF to nie wejdziesz w MF. Pisze tu o pewnie dzialajacym AF i szybkim. No ale to zalezy od czlowieka czego oczekuje i co chce uzyskac. Jedni wola schabowe a inni mielone...

zamowielm ZD35
;-)
pozdrawiam

suchar
1.01.07, 16:41
ZD50 ma maksymalne odwozorwanie 1:2.