Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Passe-partout do fotek

lessie
28.12.06, 14:17
tak sobie pomyślałem że coraz więcej robię odbitek A4 i zamierzam jeszcze większe, że w albumie przestaje to ładnie wyglądać, a przynajmniej takie mam wrażenie.
Zamarzyło mi się posiadanie fajnego portfolio w postaci takiej szpanerskiej teczki z fotkami oprawionymi w jakieś sztywne passe-partout. Byłoby chyba klasa!
Macie doświadczenia w tym temacie? Możecie coś podpowiedzieć? Gdzie i jakie kupić, czy w ogóle zabawa warta zachodu itd...Poszukałem trochę w necie ale jakieś ubogie te informacje w kontekście fotografii.
wcześniej myślałem o foto-książce czy foto-spince ale mi przeszło, wolałbym coś takiego, zwłaszcza że mam wtedy wybór co i kiedy do takiego portfolio wkładam a przy książce muszę założyć z góry temat i się go trzymac żeby wiochy nie było...
Wiem...przeginam pewnie z estetyką ( jak powiedział mój kumpel : "przeciez w szufladzie masz dużo miejsca..." ) ale jak zobaczyłem kiedyś w pewnym serialu, które matka na zmianę z tańcem z gwiazdami ogląda :mrgreen: , jak gościu wyciąga takie pikne obrazki z jeszcze pikniejszej teczki to mu normalnie pozazdrościłem i stwierdziłem że chcę jak na filmie...
Ma ktoś tak?
To proszę o wpisy

fotomic
28.12.06, 15:01
Ja jestem na etapie robienia albumu, tylko sie zastanawiam dokłądnie nad wymiarami. Myślę że zrobie coś około 35x25 cm.

Dwie deski dębowe już czekają na dalszą obróbkę, najpierw coś wyrzeźnie na odpowiedniej maszynce później odpowiednio zaimpregnuje w środek odpowiednie karty kredowe(z opcją dokłądania kolejnych ) :D

Pozdr.

P.S. to tak ogólnikowo ale pomysł jest juz rozpracowany.

RadioErewan
28.12.06, 15:09
Gotowe passepartout robi Canson (www.canson.pl). Bardzo ładne fazowanie, rozsądna cena. Gotowce kupisz u dystrybutorów Cansona w twoim mieście lub przez internet. Ja wolę jednak wizytę w sklepie dla plastyków, gdzie ramek ppt jest na kilogramy, w różnych kolorach i formatach.
Wacek kiedyś pokazywał mi jak zrobić ładne ppt własnoręcznie, ale to jest wyższa szkoła jazdy. Narzędzia drogie, a roboty huk.

Pozdrawiam

lessie
28.12.06, 15:18
aż takiego zapału żeby w drewnie coś klecić nie mam, no i umiejętności i czasu mi brakuje.
Sprawdzę sobie ten adres Radka, ja znalazłem w międzyczasie producenta polskiego ( Caro ).
Że też nie wpadłem na sklep dla plastyków - przecież ja tam często zakupy do firmy robię. Pewnie coś podpowiedzą. Dziękuję.
Ja już prawie byłem u Wacka ( jesli mówimy o tym samym Wacku ) na warsztatach, które jakiś czas temu organizował ale moja ukochana nie do końca rozumie te pasje, zwłaszcza te Wackowe... ;) Skończyło się na chęciach i korespondencji. ale kiedyś i tak zaliczę jakąś szkółkę...

kali999
28.12.06, 15:39
o bardzo fajnie wiedzieć o tym gotowym passepartout, bo powolnymi krokami zbliżam się do zrobienia dwóch wystaw w najbliższym roku i ostatnio nad tym myślałem choć chyba znajomy ma maszynkę i umie je robić, ale przydatna wiadomość bardzo.