PDA

Zobacz pełną wersję : Szybkosc ostrzenia a obiektyw.

herman
25.12.06, 22:50
Witam
mam taki problem. Chodzi o szybkosc ostrzenia w slabym swietle korzystajac z obiektywow kitowych. Bardzo ciezko jest mi zlapac ostrosc gdy jest slabe swiatlo i probuje wyostrzyc poruszajcy sie obiekt, np tanczące dziecko w pokoju. Moje pytanie jest takie, czy obiekty ma bezposredni wplyw na szybkosc ostrzenia? czy jest to tylko zwizane z mechanizmem w body? Czy jesli kupie lepszy(jasniejszy) obiektyw to bede mogl szybciej lapac ostrosc? Czy musze zastanowic sie nad zmiana E500 na cos bardziej zaawansowanego.
pozdrawiam

Smerf Maruda
25.12.06, 23:07
mam taki problem. Chodzi o szybkosc ostrzenia w slabym swietle korzystajac z obiektywow kitowych. Bardzo ciezko jest mi zlapac ostrosc gdy jest slabe swiatlo i probuje wyostrzyc poruszajcy sie obiekt, np tanczące dziecko w pokoju. Moje pytanie jest takie, czy obiekty ma bezposredni wplyw na szybkosc ostrzenia? czy jest to tylko zwizane z mechanizmem w body? Czy jesli kupie lepszy(jasniejszy) obiektyw to bede mogl szybciej lapac ostrosc? Czy musze zastanowic sie nad zmiana E500 na cos bardziej zaawansowanego.

Każde body z każdym obiektywem będzie miało problem z ostrzeniem w słabym świetle. Ostrzenie to sprawdzanie kontrastu poziomych i pionowych linii - w słabym świetle nie widać prawie żadnych linii, więc ciężko mówić o ostrzeniu prawda? :-) Aparaty różnie sobie z takimi warunkami radzą - albo poprzez doświetlanie światełkiem z body, albo doświetlanie fleszem (?), albo co tam jeszcze przyjdzie konstruktorom do głowy.

Rozwiązanie? Fotografuj z fleszem, na małym otworze względnym, ostrość ustaw ręcznie na jakiś punkt przed fotografowanym obiektem. Mały otwór zagwarantuje dużą głębię ostrości, więc punkt leżenia ostrości nie będzie miał krytycznego znaczenia.

To takie moje są hipotezy. Na forum są koledzy, którzy są bardziej doświadczeni w tej materii.

01
25.12.06, 23:24
Jaśniejszy obiektyw w tej samej klasie jakości będzie ostrzył szybciej przy słabym świetle. 14-54 chodzi dużo lepiej przy słabym świetle niż 14-45. Jeśli chcesz robić zdjęcia z lampą to dedykowana ze wspomaganiem af również znacznie poprawi szybkość ostrzenia.

pozdrawiam

herman
25.12.06, 23:46
Jaśniejszy obiektyw w tej samej klasie jakości będzie ostrzył szybciej przy słabym świetle. 14-54 chodzi dużo lepiej przy słabym świetle niż 14-45. Jeśli chcesz robić zdjęcia z lampą to dedykowana ze wspomaganiem af również znacznie poprawi szybkość ostrzenia.

pozdrawiam
dziekuje za pomoc
pozdrawiam

YxasoR
26.12.06, 00:50
Możesz też próbować ustawić ostrość na jedno z trzech pól AF (np. środkowe). Wtedy szybciej łapie ostrość. Ja staram się bez wspomagania ustawiać ostrość bo bardzo to oślepia innych. I potem uciekają od aparatu :mrgreen:
pozdrawiam ;)

kali999
26.12.06, 04:10
jak nie masz zewnętrznej lampy to powinnieneś żeby dać sobie radę włączyć AF Illuminator, a przecież takowy masz będzie trochę błyskania ale ostrość złapie. ;)