Zobacz pełną wersję : Olymp c-4000 brudna soczewka
Mam zabrudzoną soczewkę od wewnątrz (bądź obie soczewki). Czy można rozkręcić obiektyw w c-4000 z ? Czy soczewka wymaga przeczyszczenia od wewnątrz, czy może jest klejona i obiektyw do wymiany ? Kupiłem ten aparat tydzień temu, więc nie wiem skąd te zabrudzenia. Widać je na zdjęciach przy dobrym świetle. Podpowiedzcie coś ...
HrabiaMiod
20.12.06, 22:00
one napewno są od wewnątrz?
pokaż fotkę.
Mam zabrudzoną soczewkę od wewnątrz (bądź obie soczewki). Czy można rozkręcić obiektyw w c-4000 z ? Czy soczewka wymaga przeczyszczenia od wewnątrz, czy może jest klejona i obiektyw do wymiany ? Kupiłem ten aparat tydzień temu, więc nie wiem skąd te zabrudzenia. Widać je na zdjęciach przy dobrym świetle. Podpowiedzcie coś ... jak rozkręcisz sam to będziesz dopiero miał syf. jeżeli to paproch jakiś mało to olej i nie shizuj.
HrabiaMiod
20.12.06, 22:27
No samemmu raczej na pewno tego nie rób :]
Mam zabrudzoną soczewkę od wewnątrz (bądź obie soczewki). Czy można rozkręcić obiektyw w c-4000 z ? Czy soczewka wymaga przeczyszczenia od wewnątrz, czy może jest klejona i obiektyw do wymiany ? Kupiłem ten aparat tydzień temu, więc nie wiem skąd te zabrudzenia. Widać je na zdjęciach przy dobrym świetle. Podpowiedzcie coś ...
Za poprzednikami - pokaż fotki - jak to widać. I znów za poprzednikami - samemu raczej się nie zabieraj za czyszczenie...
C-4000 jest raczej dość szczelny - dziwne co piszesz - ja w każdym razie używałem go w różnych ciężkich warunkach -zawsze dawał radę... Parę m-cy temu miałem go na plaży n. oceanem - warunki skrajnie trudne dla sprzętu - osadza się na nim taka słone mazidło zawierające cząsteczki piasku... - Olek po potraktowaniu gruszką, pędzelkiem i szmatką z mikrofibry jak nowy, czego nie można powiedzieć o jakimś kompakcie Fuji mojego kolegi - miał z nim spore problemy po owym plażowaniu...
zdjęcia w moim albumie - experymenty. Aparat mam od 2 tygodni, więc w fotografii jeszcze nie raczkuje nawet. Zamazane centrum fotek...
zmieniłem nazwę albumu - zaczeli mi "oceniać" nieostre zdjęcia z plamą w centrum...
Może w święta ktos tu zajrzy :roll: ? Naprawdę nie wiem co robić, pójde do serwisu. Nie miał ktoś podobnych problemow ? Może chociaż mnie pocieszycie, że jest to do zrobienia i za niewielkie pieniądze.
p.s. WESOŁYCH SWIĄT
To jest aparat uzywany tak ?
Może ktos nim dużo robił pod słońce :(, a może się coś tylko przybrudziło. To się zdaża
Smerf Maruda
25.12.06, 00:45
zdjęcia w moim albumie - experymenty. Aparat mam od 2 tygodni, więc w fotografii jeszcze nie raczkuje nawet. Zamazane centrum fotek...
Nie zobaczysz żadnego paprochy na soczewce, chyba, że jest on wielkości kciuka. Mówię serio - wsadź sobie palec przed obiektyw, zaraz przy soczewce i zrób zdjęcie. Fajne, nie? :-) Nie miała prawa pobrudzić Ci się tylna soczewka obiektywu - to ona ma największy wpływ na jakość zdjęć; przednia, wbrew obiegowym opiniom, prawie w ogóle nie ma takiego wpływu :-)
Maz na pokazanym przez Ciebie zdjęciu to najprawdopodobniej blik/spadek kontrastu od wpadającego do obiektywu i odbijającego się od matrycy światła. To już taka przypadłość cyfrówek.
Gorzej, oczywiście, jeśli "blik" jest na każdym zdjęciu - wówczas to albo soczewka, tylna, albo zabrudzenia na matrycy, ale nie mam pojęcia, jakim cudem mogły się one pojawić.
Proponuję zrobić parę zdjęć testowych - najlepiej ujęcia jednokolorowych płaszczyzn. Zobaczymy, czy to faktycznie wina aparatu (czy fotografującego ;-)