PDA

Zobacz pełną wersję : Jak skutecznie używać lampy błyskowej zewnętrznej?

dog_master
18.12.06, 19:48
Moglibyście odpowiedzieć mi na kilka pytań? Proszę :) Dotyczą E330 oraz FL36 z dwoma kitowymi szkłami :)

1. W trybie A czas ustawia się zawsze na 1/80s, a czas synchronizacji to 1/180s. Czy da się jakoś skrócić ten dłuższy czas, nie przestawiając się na manuala? :) Latam po menu, ale nic nie mogę znaleźć...

2. Chcę zrobić zdjęcie troszkę niedoświetlone, tylko nie wiem, jak... Mam ustawione f/8 oraz 1/160s na manualu , iso 100 i tu pojawia sie problem. Czy da się jakoś zostawić lampę zewnętrzną w trybie automatycznym / ttl, a operować przysłoną? Wiem, że to mętnie brzmi, ale gdy ustawione mam f/8, 1/160s, iso 100, błysk dopełniający [może tu popełniam błąd?] i na lampie ttl auto, zdjęcie wychodzi prawidłowo naświetlone, a ja potrzebuje zdjęcie -1ev [przykładowo, o samą ideę mi chodzi], zmieniam przysłonę na f/10 [przykładowo] i żadnej zmiany, tylko lampa błysnęła mocniej. Wiem, że mogę włączyć manuala w lampie, ale chodzi mi o to, żeby zostawić w spokoju zewnętrzną lampę i jakoś zmniejszyć ekspozycję. Da się ta zrobić? Jak?

3. Nie mogę doczytać tego nigdzie... Jak działa tryb ttl auto wraz z trybami lampy błyskowej w aparacie: z błyskiem dopełniającym, z trybem auto, z trybem wolnej synchronizacji [slow2]?

4. Jak odbijać od sufitu? ;) Biorę na auto, na ttl auto i zawsze mam fotkę niedoświetloną, a lampa szybciutko się ładuje, czyli błyska po prostu za słabo [sufit jest niski ;]]...

grizz
18.12.06, 19:58
1. przełącz lampę w tryb FP

2. W lampie możesz zmienić kompensację siły błysku (trzeba to włączyć, poszukaj w instrukcji). W aparacie w menu też powinna gdzies być.

3.
dopełniający - możesz focić przy krótkich czasach np 1/2000
auto - to tryb bez ttlu na automatyce lampy, lub tryb normalny ttla
slow - możesz mieć długie czasy z lama np 1sek co spowoduje smogę przed ruszającym się obiektem, lub za obiektem (przy synchro na 2 kurtynce)

5. patrz pkt 1 i kompensacja

Olo2
18.12.06, 20:08
Ad1. Żeby czas podskoczył do 1/160 to trzeba focić w dzień na zewnątrz albo wystarczy skierować obiektyw na jasną żarówkę.
Ad4. przy odbiciu zawsze dodajesz lampie +0,3 do 0,7 EV. Światło odbite okłamuje lampę właśnie o takie wartości.
Pierwsze - jestem pewien, czwarte - jak źle to niech ktoś poprawi.

grizz
18.12.06, 20:20
olo2

co do 1.. to tryb FP musi być...

Olo2
18.12.06, 20:34
Dla krótszego niż 1/180 tak ale do tej wartści to wystarczy auto lub TTL.

grizz
18.12.06, 20:36
A jeżeli tak... to dobrze prawisz.

Olo2
18.12.06, 20:41
:mrgreen:

dog_master
18.12.06, 21:27
Dziękuję pięknie :)

No faktycznie, jak skieruję obiektyw na coś jasnego, to jest te 1/180s. Ale głupie to jest ;) Mogłaby lampa mocnej błysnąć, ale czas mi skrócić... Trudno ;) Co do SuperFP, to niestety, za bardzo spada odległość, więc nie używam tak na co dzień.

Zabieram się za szukanie kompensacji błysku :) instrukcja olka jest super, ale lampy... masakra :/

Olo2
18.12.06, 23:39
Nie przesadzaj z tą instrukcją. Powinnaś tam tylko znaleźć jak wejść w menu użytkownika (przytrzymać chwilę guzik mode) i co oznaczają skróty w tym menu. Nic więcej tam nie ma. Reszta to ogólne wiadomości o działaniu lampy z TTL-em i automatyką. A z tym błyskiem to chyba trochę źle rozumujesz. Jeśli lampa jest głównym źródłem światła, to czasy ustawiają się w zależności od przysłony od 1/30 do 1/80. Kiedy w dzień jest wystarczająco dużo światła a lampa jest tylko dodatkiem, to czas migawki ustawia się do panujących warunków. Jeśli okazuje się, że 1/180 to jeszcze za długo, wtedy musisz w lampie włączyć tryb FP czy jakoś tam. Lampa zawsze błyska taką mocą, jaką każe jej czujnik. Ot cała filozofia. Trochę pokrętnie ale może zakumasz. :mrgreen:

dog_master
19.12.06, 01:18
AAA już mam :) Thx :)

Co do instrukcji, to od aparatu jest cudowna :) ale od lampy... powiedzmy, że mi się nie podoba, bo nie jest dla początkujących ;)