Zobacz pełną wersję : ZD 50+ EX25 a 35 Macro
Tak się powoli przymierzam do wiosny i myślę....
....dostało mi się za fotki reportazowe (patrz Ocena zdjęć) :) to wracam na wiosnę do moich robali, z tym, że w Krakowie może ciężko być ich spotkać.
Czym osiągnę większe powiększenie oraz głębię ostrości? ZD 50 + ex25, czy gołym ZD 35 mm ? Mówiąc inaczej, czy mając ZD 50 sensowniej będzie kupić EX25, czy lepiej troszkę dołożyć i kopić ZD 35 mm?
czerpiąc informacje z http://www.olympusamerica.com/e1/sys_lens_50mm20.asp mogę odpowiedzieć na pytanie odnośnie powiększenia - zd50 z ex25 daje nam skalę 1:1 czyli taką samą jak zd35 bez żadnych dokrętek
ZD 35mm jest tanie!!! to najwieksza zaleta
RadioErewan
18.12.06, 00:10
Światło zaś spadnie o jedną przysłonę. Zaletą ZD35 jest to, że działa w zakresie od nieskończoności do 1:1, zaś ZD50 będzie wymagało żonglowania pierścieniem (z pierścieniem nie ostrzy na nieskończoność, a nawet skończoność dosyć nieodległą).
ZD50 daje większą odległośc przedmiotową dla 1:1. Na robaki to może warto poczekać na jakieś dłuższe makro od Leicy? Będzie w 2007?
Pozdrawiam
Światło zaś spadnie o jedną przysłonę. Zaletą ZD35 jest to, że działa w zakresie od nieskończoności do 1:1, zaś ZD50 będzie wymagało żonglowania pierścieniem (z pierścieniem nie ostrzy na nieskończoność, a nawet skończoność dosyć nieodległą).
ZD50 daje większą odległośc przedmiotową dla 1:1. Na robaki to może warto poczekać na jakieś dłuższe makro od Leicy? Będzie w 2007?
Pozdrawiam
Jeżeli Radio nie wie to kto ma wiedzieć :mrgreen: :mrgreen: Raczej nic dłuższego Leica nie zapowiadała (informacja ze slajdu). Może to była tylko prowokacja, kto wie...
pozdrawiam ;)
RadioErewan
18.12.06, 00:21
Jeżeli Radio nie wie to kto ma wiedzieć :mrgreen: :mrgreen: Raczej nic dłuższego Leica nie zapowiadała (informacja ze slajdu). Może to była tylko prowokacja, kto wie...
pozdrawiam ;)
Eeee, nie interesują mnie technologie z poza Olka tak bardzo, by pamiętać. Panasoica 45 macro OIS - to mi się pomerdało z jakąś 105 macro od Sigmy?
Pozdrawiam
Sigma 105mm Macro owszem istnieje, w sprzedazy do 4/3 rowniez, od niedawna :) Jest tez 150 Macro do 4/3, oba w sprzedazy, wiec raczej nie zapowiadaja ich na 2007 rok ;) O ile pamietam to Leica nie zapowiadala zadnego dlugiego macro, nie widzialem takiej informacji nigdzie.
RadioErewan
18.12.06, 00:39
No to napisze trochę inaczej - może do robaków warto kupić coś dłuższego, by odległość przedmiotowa wzrosła?
Pozdrawiam
Swoja droga wlasnie dlatego kupilem Sigme 105mm a nie ZD 50mm, by moc te robale z dalszej odleglosci focic. Odwzorowanie 1:1 (na manualu) uzyskuje z okolo 12cm. Probowalem jakies robale upolowac i nie uciakaly :) Jednak ta sigma kosztuje 1700zl, a nie 700zl jak ZD 35mm. Roznica niebagatelna. EX25 550zl.
A jakby założyć EX25 do 40-150? Wiem, że AF wtedy nie ma, ale zazwyczaj i tak ostrzę ręcznie przy makro, pytanie tylko jak ciemno będzie w wizjerze? Da się coś zobaczyć?
jak tylko do makro to wziałbym 35mm, z kolei jak i tak chcesz się męczyć manualnie ( i powiedzmy że kasa nie gra aż takiej roli ) to brałbym 50mm i EX. Zawsze przyda się do innych zastosowań niż makro i tu 50mm jest nie do przecenienia.
No i masz jeszcze Raynoxa do robali :D
50 teoretycznie już mam, jest zamówiona, potrzebuję ją do portretów głownie i się zastanawiam czy do niej lepszy będzie EX25, czy może od razu kupić 35 mm. Oto jest pytanie :)
to ja bym wybrał pierścień, wiedząc że i tak manualnie się będę bawił...
1. tracę światło ale 35mm ma i tak ciemniej na starcie.
2. Mniej do noszenia w torbie ( gabarytowo )
3. 50mm to jednak wyższa półka i jakość, w tym jakość fotek moim zdaniem
4. Pierścień przyda się nie tylko do 50mm
5. Rozwiązanie tańsze
Za przemawia tylko brak kombinacji dla uzyskania odwzorowania 1:1
7. Pozostaje rzut monetą...
No własnie kusi mnie zastosowanie ex25 z 40-150 a w przyszłości z 50-200, np. widząc taką fotę http://www.myfourthirds.com/document.php?id=15665 wydaje mi się, że to nie głupie rozwiązanie.
jakbym mial taki dylemat to kupilbym ZD 35mm macro... to szkielko mnie niezle zaskoczylo - zreszta wiecej o tym jest w KOMPENDIUM
pozdro
No własnie kusi mnie zastosowanie ex25 z 40-150 a w przyszłości z 50-200, np. widząc taką fotę http://www.myfourthirds.com/document.php?id=15665 wydaje mi się, że to nie głupie rozwiązanie.
ładne, choć ja pewnie nie zdążyłbym wyostrzyć łapskami a zdaje się że z 40-150 to chyba tylko manual pozostaje. Ale czaję się na 50-200 więc pewnie konsekwencją będzie kolejny zakup EX i EC.
35mm nie umniejszam ale wolałbym 50tkę zdecydowanie
Polecam poczytać o kompatybilnośco EX-25 http://www.olympusclub.pl/olypedia/index.php?title=Pier%C5%9Bcie%C5%84_po%C5%9Bredni_ EX-25
Ja obstawiam jednak 35mm Makro, albo poczekać na obiecane ZD100mm lub Leice ;)
Ile kosztuje pierścień pośredni?
Polecam poczytać o kompatybilnośco EX-25 http://www.olympusclub.pl/olypedia/index.php?title=Pier%C5%9Bcie%C5%84_po%C5%9Bredni_ EX-25
Ja obstawiam jednak 35mm Makro, albo poczekać na obiecane ZD100mm lub Leice ;)
/myślę, że taka Laica nie będzie w moim zasięgu finansowym :(
Leica bedzie droga (bo to Leica), Zuiko tez pewnie tanie nie bedzie... :/ Mysle ze kolo 2000zl, a na poczatku to pewnie wiecej. O ile bedzie, rzecz jasna. W tym wypadku warto pamietac o Sigmie 105 mm, czyli bardzo podobna ogniskowa, swiatlo 2,8, kosztujacej ~1700zl. Na dodatek jest ona dostepna juz teraz, nie trzeba na nia czekac do premiery o blizej niesprecyzowanym terminie.
Taka Sigma to jest jakies rozwiazanie, ale to 1000zl wiecej. ZD 35mm przyda ci sie tylko do makro, a EX25 tez do innych obiektywow. Patrzac na to, ze chcesz stosowac pierscien do innych obiektywow, to chyba dla Ciebie ma on wiekszy sens niz ZD 35mm.