Zobacz pełną wersję : Part - moje fotki
Postanowilem sladem innych zalozyc jeden watek ze swoimi zdjeciami do oceny...
1.
http://img134.imageshack.us/img134/6513/pc161616cy5.jpg
Wybacz ale w moim odczuciu nic specjalnego, nie jest zle ale tez nie powola. Czekam na nastepne zdjecia.
Pzdr
Chyba że napiszesz, że pstryknąłeś to po tym, jak zawisłeś swoją motolotnią na drzewie...
No wiesz... jakaś ciekawa historyjka... :)
2. Grzesz(cz)ne miasto...
http://img146.imageshack.us/img146/3221/pc181628bl5.jpg
Fotka zdzis. Tez nic specjalnego (to do Kuby), bo pogoda jakas nie taka byla. Mzylo, padalo, wialo. A fotka, to typowy sponton, bo oczko pojawilo sie na 3-4 sek. :)
Aga, sorry, ale tutaj tez krwi nie bedzie. :mrgreen:
Super fota. To sie nazywa miec farta i byc w okreslonym miejscu i o okreslonej porze. BRAVO !!!
Dobry fotograf potrafi znaleźć się w odpowiednim miejscu o odpowiedniej porzem i to ci się udało. Samo zjawisko nie tak rzadko spotykane, ale liczy sie jeszcze miejsce jego padania. Brawa ;)
Podoba mi sie. To boska sila wypala grzechy z miasta? Porywa grzeszne dusze? Albo to kosmici!:D:D Interpretacji moze byc duzo i to mi sie, oprocz ciekawego zjwiska uchwyconego na tej fotce, podoba w tym zdjeciu.
Jak dobrze zinterpretowac te fotke to i krew mozna na niej znalezc ;P
2 całkiem fajna. ja lubię mocny kontrast więc trochę bym podniósł, ale sam strumień światła z nieba oświetlający ten kompleks budynków wygląda lekko..hm, mistycznie?
a ja powiem że pierwsza też jest fajna, lubię taki chłodny, mgielny klimacik lesny...
druga - zgadzam się z przedmówcami, dobre wyczucie chwili i sprzęt pod ręką to połowa sukcesu. Ale to też trzeba mieś w sobie. Gratuluję
Dzieki wszystkim za pozytywne komentarze. Szczerze mowiac, to spodziewalem sie krytyki, bo te zdjecie... Sam nie wiem, ale wydaje mi sie, ze moglem je lepiej zrobic. Pozwolilem sobie w zwiazku z tym, na pewien eksperyment, ale o tym za jakis czas. :)
Rafał Czarny
22.12.06, 20:56
No to ja popsuję trochę ten familiarny nastrój przedświąteczny. Bez obrazy, ale pierwsza fota to pstryk jakich tysiące. Bardzo trudno znaleźć ciekawe ujęcie w lesie. Tobie niestety nie udała się ta sztuka. Drzewa, drzewa, drzewa i nuda...
Drugie byłoby fajne, gdyby nie było mdłe. Rozumiem, że warunki były jakie były. Ale mogłeś zdjęcie trochę podkręcić w PSie (tak, by foto-puryści nie nie zauważyli ingerencji myszki). Druga fota OK, ale do poprawki. Wtedy bardzo OK.
Pozdrawiam i bez urazy ;) .
Dziekujac wszystkim za wczesniejsze komentarze (ktore sobie wzialem do serca) pozwalam sobie na kolejnych dwie sztuki, z ostatniego wypadu do Polski.
Pierwszy - nastrój, klimat, fajnie uchwyciłeś to ogrodzenie...
Drugi też bez zarzutu ale po kilku chwilach wietrzeje - ot - przyzwoity pejzażyk. Pierwszy zostaje na dłużej :)
Rafał Czarny
15.01.07, 20:20
Drugie bardzo przyjemne. Szkoda, że trochę leci w lewo. I tego słupka na pierwszym planie mogłoby nie być. Obie wady do naprawienia w programie ;) .
W kwestii lecacego horyzontu - zdjecie bylo robione na Pomorz Zachodnim. Obszar, jak wiadomo, polodowcowy, a wiec pagorkowaty. Horyzont leci, to fakt, ale tam jest taka gorka. :) Tez mi sie nie podoba (tak jak ten palik), ale jakbym wyprostowal horyzont, to bys powiedzial, ze drzewa zaraz sie przewroca. :D
A z palikiem sie zgadzam w zupelnosci. Tylko, zawsze wychodze z zalozenia, ze jak fotograf po zrobieniu zdjecia musi cos pozniej w nim dlubac w PS-ie, to **** nie fotograf. :D I ja sie przyznaje, zem jest ****, bo grzebalem przy tej focie, bo poprawilem (i to bardzo mocno)... WB. Oryginalnej niechcialbys zobaczyc... I tak oto legla w gruzach moja koncepcja o tym, ze Olympus wiernie oddaje kolory. :D
Tadeusz Jankowski
15.01.07, 21:01
Part,
Oba, jak na moje oko, bardzo rozsądnie zarejestrowane widoki. Ja, gdybym tam był, też bym nie odpuścił takich widoków i wcale nie powiem, żeby wyszło tak dobrze, jak Tobie.
Drugie mi sie widzi, oprócz tego padającego palika na pierwszym planie i zbytniego zgęszczenie (jedno za drugim ) drzew po lewej. Moim zdaniem taki zamglony krajobraz lubi bardziej płaskie rozłożenie drzew na fotce. Podoba mi się podkręcenie kontrastu, dzięki temu jast więcej napięcia w scenie i to w technicznym aspekcie, że tonalnie nie została fotka nadmiernie zachwiana przez to podkręcenie.
Jeszcze się wypowiem na temat pierwszego zdjęcia w tym wątku (las). Uważam je za dobre zdjęcie "poszukujące", a nawet widzi mi się w dużym powiększeniu z oddali. Jest w nim dużo światła, co jest bardzo ważne dla mnie i dużo materiału do dyskusji na temat dalszego postępowania z foceniem lasu, takiego lasu, co jest niebywale trudne moim zdaniem.
Pzdr, TJ
Dawno sie niczym nie chwalilem. Nie wiem zreszta, czy mam czym. :mrgreen: Dwa, prawie te same, motywy. Tylko niech nikt nie pisze o zlotym podziale, bo bede gryzl. :mrgreen:
Ładne. Pierwsze- zimne, czyste i klarowne. Drugie - gorące i dynamiczne. Szkoda mi tej uciętej chmury na dole, pewnie była pikna... a tak - chyba niepotrzebna :roll:
A co Ty z tym złotym podziałem? Myślałam że jakieś centralizmy walnąłeś ;) Ups... miałam nie pisać.
Chmury faktycznie szkoda, ale pozniej - jak sie juz jej wylazlo - to zaslonila slonce i nie bylo efektu.
A z tym podzialem, to ja juz nie moge. Wszystkie fotki, ktore mi sie podobaja, to po przylozeniu do nich siatki okazuja sie totalna amatorszczyzna i kadr mozna wywalic w czelusci smietnika. Od pewnego czasu wiec kazdy, kto mi napisze o siatce zlotego podzialu trafia do mojego kosza. :mrgreen:
Chmury faktycznie szkoda, ale pozniej - jak sie juz jej wylazlo - to zaslonila slonce i nie bylo efektu.
A z tym podzialem, to ja juz nie moge. Wszystkie fotki, ktore mi sie podobaja, to po przylozeniu do nich siatki okazuja sie totalna amatorszczyzna i kadr mozna wywalic w czelusci smietnika. Od pewnego czasu wiec kazdy, kto mi napisze o siatce zlotego podzialu trafia do mojego kosza. :mrgreen:
Olać podziały i wszelkie inne kanony fotograficzne, one są po to zeby je łamać :D byleby robić to z głową, tak jest właśnie u Ciebie. Nie jestem fanatykiem tego typu fotografii ale nad ładnym obrazkiem się czasem chwilkę zatrzymam i nie interesuje mnie przy tym czy to HDRek czy inny wynalazek :)
pozdrawiam
Rafał Czarny
9.02.07, 13:29
Precz z mocnymi punktami!!! Niech żyje punkt G.!!!
ps. Bardzo przyjemne zdjęcia.
Przecież kompozycja zdjęcia, nie może się tylko opierać na złotym podziale, bo wtedy wszystkie zdjęcia były by takie same. To jest tylko i wyłącznie jeden z wielu rodzajów kompozycji. Twoje fotografie są bardzo odważnie kadrowane i w tym wypadku bardzo dobrze. W pierwszym duża ilość błekitnego nieba pieknie eksponuje przestrzeń i czystość zdjęcia. W drugim zdjęciu kolory nieba są jednym z ważniejszych elementów zdjęcia, większa ilość czarnego konturowgo podłoża nic by do zdjęcia nie wniosła. Fakt szkoda, że ta chmurka się pojawiła, bo zabuża troszeczkę harmonię zdjęcia.
Pamiętajmy kompozycja nie jest czymś co ma nam narzucić wygląd zdjęcia, jest czymś co ustalamy dopiero po zaanalizowaniu obrazu, który chcemy uwiecznić i dopiero wtedy odpowiednią z nich dobieramy.
Ktoś mądry przecież powiedział, że jak już poznasz zasady fotografii, to naucz się je łamać. Ładne są.
Zimowe bardzo mi się podoba. Jak po jego obejrzeniu wyjrzałem na tą breję za oknem, to mnie się brrrrr zrobiło. Ja chcę śneg...
Zimowe wysmienite...
Tylko nie rozumiem tej dyskusji o podziale... przecież te zdjęcia go nie łamią.
Zresztą jak nie patrzeć w pierwszym zdjęciu zastosowana jest kompozycja równowagi. Ciemne niebo w górnym prawym rogu jest utrzymywane w górze przez drzewo.
przecież te zdjęcia go nie łamią.
Uroczyscie w takim razie stwierdzam - nie znam sie na fotografii, zlotym podziale itd. :mrgreen:
Niech żyje punkt G.!!!
Rafal, z calym szacunkiem, ale o tym, to moze nam powiedziec co najwyzej Agapiet. :mrgreen:
Rafał Czarny
9.02.07, 13:52
Zimowe wysmienite...
Tylko nie rozumiem tej dyskusji o podziale... przecież te zdjęcia go nie łamią.
Linia horyzontu nie dzieli fot Parta wg. złotego podziału.
Dokladnie jest tak, jak pisze Rafal. Malo tego - drzewka nie trafiaja nawet w zaden z czterech punktow. Tzn. przed kadrowaniem trafialy, ale po kadrowaniu juz nie.
Ok, że linia horyzontu nie jest wg podziały to ok, Ale drzewko? krde, powiedziałbym, ze jesł w punkcie ;p
Rafał Czarny
9.02.07, 14:10
Ale drzewko? krde, powiedziałbym, ze jesł w punkcie ;p
W punkcie G. :D
Jakś manie masz z Tym punktem... bo wygląda to jak przesycenie pewnymi magazynami kobiecymi ;p