Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wstępne podnoszenie lustra

sliwka
16.12.06, 00:45
Witam!
Mam pytanko- jak dokładnie ustawić wstępne podnoszenie lustra np przy dłuższych czasach naświetlania?
Powiedzmy, że czas wynosi 20 s to na ile musze ustawić podnoszenie, zeby było miodzio?

luc4s
16.12.06, 00:48
Jak masz chybotliwy statyw to na tyle, żeby zdążył przestać drgać w tym czasie po otwarciu migawki, która wprawia go w drgania. Jak masz coś solidnego, to 1 s wystarczy moim zdaniem.

Karol
16.12.06, 04:12
Witam!
Mam pytanko- jak dokładnie ustawić wstępne podnoszenie lustra np przy dłuższych czasach naświetlania?
Powiedzmy, że czas wynosi 20 s to na ile musze ustawić podnoszenie, zeby było miodzio?
Wstępne podnoszenie lustra służy najbardziej tzw trudnym czasom - 1/15, 1/8, 1/4 czy 1/2s - wówczas owe wibracje mają spory udział w czasie naświetlania i mogą poruszyć zdjęcie. Przy czasie 20s - możesz nie używać podnoszenia lustra, nawet wyzwolić migawkę ręcznie naciskając spust i nie będzie widocznego na fotce poruszenia. Podnoszenie lustra jest też super jak nie masz solidnego punktu podparcia aparatu, stosujesz trudny czas i opierasz aparat o drzewo, kładziesz na ławce itp. Jak mam aparat na statywie to zwykle stosuje podnoszenie lustra na 1, 2 sekundy przed wyzwoleniem migawki - 2 sek w zupełności wystarczy - w końcu trudno sobie wyobrazić, ze podniesione lustro wywoła kilkudziesięciosekundowe wibracje aparatem - on swoje waży, jest na statywie itd...
W Olkach (na pewno E-500) można ustawić podniesienie lustra do 60 sek przed wyzwoleniem migawki co raczej nie ma praktycznego zastosowania - poza sytuacją, że potraktujesz to jako samowyzwalacz. Poza tym szkoda, ze domyślnie przy fotkach z zamowyzwalaczem lustro się nie podnosi - nie zaszkodziło by to w niczym a czasem pomogło... - takie moje uwagi co do menu E-500.
Pozdrawiam...

C+
16.12.06, 09:15
Witam!

IMO niezależnie od czasu 1 s wystarczy :D

Smerf Maruda
16.12.06, 09:49
Mam pytanko- jak dokładnie ustawić wstępne podnoszenie lustra np przy dłuższych czasach naświetlania? Powiedzmy, że czas wynosi 20 s to na ile musze ustawić podnoszenie, zeby było miodzio?

Na 1 sekundę.

Ja co prawda ustawiam zawsze na 2, ale długi czas oczekiwania czasem wkurza :-)

Magus
19.12.06, 11:44
2 sekundy to imho optimoum jak ma się dobry statyw.

Na "słabych" statywach zdecydowanie więcej trzeba ustawić.

tymin3
4.01.07, 17:33
Ta regulacja czasu podniesienia lustra przed zrobieniem zdjecia to IHMO dobry sposob na prostą regulacje czasu "samowyzwalacza"

black_bird
6.01.07, 03:00
dodam tylko, ze w tych czasach wlaczam tez w menu redukcje szumow oraz filtr szumow..

kali999
6.01.07, 13:29
Nizapominajmy, również że podnoszenie lustra jest nie tylko do tego aby statyw przestał drgać, ale również samo podnoszenie lustra powoduje mikrodrgania, które mogą przy dużych powiększeniach być widoczne.