Zobacz pełną wersję : Wstępne podnoszenie lustra
Witam!
Mam pytanko- jak dokładnie ustawić wstępne podnoszenie lustra np przy dłuższych czasach naświetlania?
Powiedzmy, że czas wynosi 20 s to na ile musze ustawić podnoszenie, zeby było miodzio?
Jak masz chybotliwy statyw to na tyle, żeby zdążył przestać drgać w tym czasie po otwarciu migawki, która wprawia go w drgania. Jak masz coś solidnego, to 1 s wystarczy moim zdaniem.
Witam!
Mam pytanko- jak dokładnie ustawić wstępne podnoszenie lustra np przy dłuższych czasach naświetlania?
Powiedzmy, że czas wynosi 20 s to na ile musze ustawić podnoszenie, zeby było miodzio?
Wstępne podnoszenie lustra służy najbardziej tzw trudnym czasom - 1/15, 1/8, 1/4 czy 1/2s - wówczas owe wibracje mają spory udział w czasie naświetlania i mogą poruszyć zdjęcie. Przy czasie 20s - możesz nie używać podnoszenia lustra, nawet wyzwolić migawkę ręcznie naciskając spust i nie będzie widocznego na fotce poruszenia. Podnoszenie lustra jest też super jak nie masz solidnego punktu podparcia aparatu, stosujesz trudny czas i opierasz aparat o drzewo, kładziesz na ławce itp. Jak mam aparat na statywie to zwykle stosuje podnoszenie lustra na 1, 2 sekundy przed wyzwoleniem migawki - 2 sek w zupełności wystarczy - w końcu trudno sobie wyobrazić, ze podniesione lustro wywoła kilkudziesięciosekundowe wibracje aparatem - on swoje waży, jest na statywie itd...
W Olkach (na pewno E-500) można ustawić podniesienie lustra do 60 sek przed wyzwoleniem migawki co raczej nie ma praktycznego zastosowania - poza sytuacją, że potraktujesz to jako samowyzwalacz. Poza tym szkoda, ze domyślnie przy fotkach z zamowyzwalaczem lustro się nie podnosi - nie zaszkodziło by to w niczym a czasem pomogło... - takie moje uwagi co do menu E-500.
Pozdrawiam...
Witam!
IMO niezależnie od czasu 1 s wystarczy :D
Smerf Maruda
16.12.06, 09:49
Mam pytanko- jak dokładnie ustawić wstępne podnoszenie lustra np przy dłuższych czasach naświetlania? Powiedzmy, że czas wynosi 20 s to na ile musze ustawić podnoszenie, zeby było miodzio?
Na 1 sekundę.
Ja co prawda ustawiam zawsze na 2, ale długi czas oczekiwania czasem wkurza :-)
2 sekundy to imho optimoum jak ma się dobry statyw.
Na "słabych" statywach zdecydowanie więcej trzeba ustawić.
Ta regulacja czasu podniesienia lustra przed zrobieniem zdjecia to IHMO dobry sposob na prostą regulacje czasu "samowyzwalacza"
dodam tylko, ze w tych czasach wlaczam tez w menu redukcje szumow oraz filtr szumow..
Nizapominajmy, również że podnoszenie lustra jest nie tylko do tego aby statyw przestał drgać, ale również samo podnoszenie lustra powoduje mikrodrgania, które mogą przy dużych powiększeniach być widoczne.