PDA

Zobacz pełną wersję : Jak to jest z synchronizacją ....

Laser_1985
14.12.06, 01:37
Witam ponownie... Znowu szukałe i nic nie znalazłem, słabo może mi to idzie więc pytam expertów ...

Zamierzam rozkręcić jakieś mini studio, dużo czytam o oświetleniu zewnętrznym, chodzi mi o to czy do E-500 da się podłączyć kabel synchro z lampy zew. ? wejścia brak, ale czy jest to możliwe np. przez gorącą stopkę ? oraz czy tzw. Fotocela uruchamia zewnętrzne lampy takim kablem ? Może troche tu zamotałem.. Chodzi mi głównie o najprostsze sposoby synchronizacji błysku np. E-500 + fl-36 z innymi lampami zewnętrznymi z wbudowanym gniazdem na kabel synchronizacyjny.

Proszę o wyrozumiałość gdyż dopiero wnikam w szeregi tych co wiedzą troszkę więcej niż tylko pstryk i gotowe ... :D

grizz
14.12.06, 01:42
Po prostu podłącz lampy zewnętrzne do fotoceli. Odpalą się na błysk FLki.

Laser_1985
14.12.06, 01:45
aha czyli to aż takie proste ... Jak będe kompletował studio to jeszcze tu zajrze, pomożecie mi co kupić i gdzie.... Dobrze że jest takie Forum, człowiek zaraz wie wszystko co trzeba... Dzięki że jesteście ...

RadioErewan
14.12.06, 01:46
Zamierzam rozkręcić jakieś mini studio, dużo czytam o oświetleniu zewnętrznym, chodzi mi o to czy do E-500 da się podłączyć kabel synchro z lampy zew. ? wejścia brak, ale czy jest to możliwe np. przez gorącą stopkę ?
Kabelek synchro w sanki działa bardzo dobrze. Kabelek kupisz w Funsporcie za kilkadziesiąt złotych.
Fotocele w kolejnych lampach wyzwoli błysk tej lampy, którą odpalisz kablowo.

Pozdrawiam

Jack
14.12.06, 10:08
Osobiście jestem przeciwnikiem "kablowania" ;) i zdecydowanie wolę synchronizację bezprzewodową. W przypadku stosowania synchronizacji kablem (odpowiedni kabel do sanek, czy kostka hama), E-500 zachowuje się niestabilnie i wszystko zależy od typu lamp błyskowych, z jednymi błyska z innymi uporczywie odmawia współpracy (ale nie znam reguły). Stąd wolałbym ci doradzić wyposażenie lamp zewnetrznych w fotocele (jeżeli lampy te ich nie mają) i synchronizowanie błyskiem. Do synchronizacji możesz wykorzystać lampę wbudowaną w aparat, tylko trzeba ustawić ją na MANUAL i błysk zredukować do 1/64, co wystarczy do aktywacji fotocel. Ekspozycja na MANUAL przy czasie synchronizacji, najkrócej do 1/160 sek.
Ewentualnie do synchronizacji bezprzewodowej przy E-500 skuteczny jest wyzwalacz radiowy, nawet ten z Funsportu, jednak, jak się doliczy nadajnik i odbiorniki, to zestaw lamp staje się droższy o ładne parę stówek :cry: .
Jack

suchar
14.12.06, 18:04
Z tego co widzialem, to na www.funsports.pl sa studyjne lampy z fotocela po kilkadziesiat zlotych. Nie wiem jakiej sa jakosci i czy sie do czegos nadaja. Liczba przewodnia to od 26 do 28, zaleznie od lampy. Wyzwalane fotocela. Ustawiasz sobie taka lampe gdzies, twoja wbudowana w aparat, albo zewnetrzna blyska i wyzwala tamta. Popatrz na Funsports. Sa tam tez zestawy oswietleniowe.

Jeronimo
14.12.06, 18:25
Zamierzam rozkręcić jakieś mini studiooswietlenie studyjne (https://forum.olympusclub.pl/topics29/oswietlenie-studyjne-vt5709.htm)

konukera
14.12.06, 18:35
polecam wyzwalacze radiowe. fotocela musi widziec blysk zeby zadzialac, i blysk musi byc dosc silny, a czesem tak sie ustawi lampy ze sie nie widza. wyzwlanianie radiowe super zalatwia sprawe. do tego nadaje sie na plener (sa klopoty z wyzwalaniem fotocel w sloncu). no i nadajnik jest malutki a nie wielki jak lampa blyskowa.

Laser_1985
15.12.06, 02:02
Dzięki wszystkim za rady...

motoko
16.12.06, 00:26
Do synchronizacji możesz wykorzystać lampę wbudowaną w aparat, tylko trzeba ustawić ją na MANUAL i błysk zredukować do 1/64, co wystarczy do aktywacji fotocel.

Czasami nawet te 1/64 to za duzo i moze popsuc nam kompozycję. Proponuję jedną lampę wyzwalać przewodowo a pozostałą(e) wyposażyć w fotocele. Co do wspomnianej niestabilności - chodzi tylko o to, że jedna lampa odpala na kabelek a inna nie? To tą co odpala dajemy po kablu, a tą co nie na fotocelę. Sam mam taki problem u siebie: dwie stare lampy: Miranda i Vivitar, pierwsza za cholerę nie chce blyskać z moim E-300 druga nie robi problemu.

tymin3
4.01.07, 17:57
są jeszcze lampki na IR po >100 zl specjalnie do wyzwalania innych lamp, mam uzywam dziala ale wykonanie dziadoskie kupilem w olefo, chinski badziew.

kali999
6.01.07, 13:21
No niestety chcesz mieć powtarzalne błyski trzeba wydać kupę pieniędzy. Za najlepsze uważane są lampy Broncolora później Elinchroma i tu pewna powtarzalność błysku się kończy. Elfo powoli nadgania ale to jeszcze nie jest to, a reszta to strzelaj, a może trafisz.
Też miałem kupować po znalezieniu w internecie tanie lampy, ale stwierdziłem że dopuki przynajmniej nie będę miał na pożądna elfo innych nie kupuję.