PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Olympus c-50 ..proszę o pomoc

tdsi
12.12.06, 22:00
Witam
Po 2 latach używania cyfrówki Olympus c-50 doczekałem się niescześcia:)Zanzaczam,że aparat nigdy nie upadł, odpoczywa sobie w futerale.
Problem w tym,że gdy go włącztylęm jak zawsze w celu zrobienia kulku zdjęć zaczęły się kłopoty.Na trybie auto wszytsko było ok- czyli można robić zdjęcia a co najważniejsze wyświetlacz działa bez zarzutów.Jednak po próbie zmiany ustawienia na "karajobraz" czy P/a/s/m wyświetalcz po ok. 1 sek wyłącza się - to znaczy robi sie zupełnie ciemny.Jedank moge robić na tym zdjęcia i co dziwne mogę wejść w ustawienai i wtedy wyświetlacz standardowo wszytsko pokazuje:po kliknięciu ponwnie "ok" znowu wyświetlacz robi się czarny
Proszę o pomoc i wszelkie wskazówki na co chorule mój aparat.

Pozdrawiam wszystkich

Piotrek tdsi

zibi1303
12.12.06, 22:08
Jeśli baterie masz naładowane to chyba doszedł swych dni...
A tak przy okazji, długo leżał w futerale, zanim go wyjąłeś ??

tdsi
12.12.06, 22:12
niecałe 6 dni.właśnie to mnie marwti ,że tak od niczego zaczął szaleć wyświetlacz.

zibi1303
12.12.06, 22:18
Wyświetlacz może tak się zachowywać, jak baterie są słabe.
Może akumulatorki ci padły i nie trzymają już ?

tdsi
12.12.06, 22:20
Podłączę do ładowarki.Z tym ,że na wskażniku na wyświetlaczu niby wszystko jestok- tzn.że akumulator jest naładowany.

tdsi
12.12.06, 22:23
Chyba miał Pan rację- kliknałem jeszcze 2 zdjęcia i nagle poziom naładowania na wskązniku spadł z max. na zero.:)podłączę na jakiś czas do ładowarki.,Dzięki za pomoc.Chyba tylko na strachu się skończyło:)

zibi1303
12.12.06, 23:05
musisz, zmienić akumulatorki. W komórkach to samo się dzieje :)

KaarooL
13.12.06, 11:39
jeśli nie akumulatorki, mogą to być jeszcze:
- zwalone kółko wyboru (to newralgiczny element, jeśli pada, aparat szaleje)
- problemy z softem aparatu, który zaczyna głupieć (właśnie w 2-3 letnich tańszych OLKACH - rzadko, ale się zdarza)

tdsi
13.12.06, 14:17
Doładowałem ponownie akumulatorek.Niestety wciąz są te same problwmy, więc to nie wina akumulatorka.
Czy mzcie jakieś inne pomysły?co proponujecie.?zanieśc do serwisu?Mieszkam w okolicach Gdynii- znacie jakieś serwisy?

zibi1303
13.12.06, 17:26
Doładowałem ponownie akumulatorek.Niestety wciąz są te same problwmy, więc to nie wina akumulatorka.
Czy mzcie jakieś inne pomysły?co proponujecie.?zanieśc do serwisu?Mieszkam w okolicach Gdynii- znacie jakieś serwisy?

Sory jesteś zakręcony !!
Nic nie da doładowanie. Padnięty akumulator działa tylko chwile po ponownym naładowaniu :)
Czy masz zasilacz do aparatu ? Spróbuj na nim, czy działa a będziesz miał pewność czy to akumulator czy nie.

Nie wiem, czy zasilacze są jednakowe do wszystkich, mam taki do SP-500 i mieszkam blisko :) Ciebie