PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus Sp510UZ

eViloR
5.12.06, 20:50
Witam wszsystkich,

jestem zainteresowany zakupem aparatu tak jak w temacie. Interesuje mnie jednak czy przy zapisie do jpeg mozna wybrac plynna kompresje a nie schodkowa? czy moze ktos umiescic jakies przykladowe zdjecia wykonane przy uzyciu tego sprzetu bez zadnej pozniejszej obrobki? Zastanawialem sie jeszcze nad sony h5, ale po obejrzeniu zdjec przykladowych zalamalem sie nad jakoscia matrycy, w rzeczywsitym rozmiarze zdjecia przedstawiaja sie jako mega pikselioza, wyglada to strasznie. Moze polecice jakis aparat do 1500zl? Dzieki wielkie wszystkim za pomoc.

krzysiekz
5.12.06, 21:10
Nie wiem, jakos sie tym nie interesowalem, zwykle uzywam trybu hq, specjalnie tragicznie nie jest.
Zdjecie (http://rapidshare.com/files/6214331/PB170111.JPG.html), niestety na rapidshare :|

zibi1303
5.12.06, 21:14
Miałem dwa tygodnie H5 i mam SP-500, ale SP510 nie znam.
mam tez zdjęcia robione w tych samych warunkach, ale nie mam czasu tego upublicznić :).
Ja polecam Sp510 :), choć H5 ma sporo zalet. Na GG , lub tlenie mogę ci je pokazać. Na twoim miejscu rozważyłbym też zakup Fuji 6500fd. To nowy aparat i chyba łączy zalety obydwu modeli :), ale to moje przypuszczenie, bo go też nie miałem. :(

GG: 1486288

KOKO
9.01.07, 20:54
Mam SP510 od niedawna. Jestem bardzo zadowolony. Moim zdaniem programy tematyczne trzeba olać i popróbować własnych ustawień.Jestem trochę zielony więc robię metodą prób i błędów.

Sylwek
11.01.07, 10:53
Witam

Cieszę się, że chcesz kupić ten aparat. Ja go posiadam od 3 miesięcy. Jak do tej pory jestem pod wrażeniem ilości robionych zdjęć na jednych bateriach, faktycznie uzuskanie 630 zdjęć nie jest trudne. Najczęściej robię zdjęcia używajac wizjera, to zmniejsza pobór prądu i daje komfort robienia zdjęć w słoneczny dzień. Jak do tej pory nie mam z nim żadnych problemów technicznych. Wszystko jest dobrze spasowane. Moim zdaniem jest to bardzo zaawansowany kompakt za nieduże pieniądze około 1200 zł!!!. Mówię zaawansowany gdyż masz możliwość robienia zdjęć ustawiając własne parametry. Bardzo wysoki ISO do 4000 cóż zdjęcia wyszły by pewnie kiepso ale zawsze możesz coś tam uchwycić, z moich krótkich doświadczeń wynika że choć ISO 1600 nie jest tak piękne jak w lustrzankach to jednak dla potrzeb amatora może być użyteczne. W tym aparacie tkaże kontrolujesz moc lampy błyskowej w skali od 1do 10 co pozwala ci kontrolować siłe błysku dzięki temu Twoje zdjęcia nie muszą być przepalone!!! Także masz możliwość pstrykania zdjęć z fleszem na pierwszą i drugą kurtynę, szczególnie druga kurtyna bedzie Ci bardzo pomocna w nocy gdy np. chcesz zrobić zdjęcie komuś na tle jakiegos obiektu w nocy. Wówczas bedzie widać tą osobę oraz ten obiekt a nie tylko osobę przy użyciu flasza z pierwszą kurtyną. Jeśli poszukasz moich postów na forum w "ocena zdjęć" to tam zobaczysz moje zdjęcia( niestety takzę się uczę wiec nie sugeruj się tymi zdjęciami po prostu jesdne są lepsze inne to gnioty czasami brak w nich głębi ostrości- to wszystko moja wina a nie aparatu.) Jeszcze jedna sprawa w tym aparacie jest bardzo praktyczny histogram nie tylko w formie wykresu ale takze ma ustawienia w trybie "bieżącym" i wtedy widzisz gdzie na zdjęciu są punkty ciemne(wówczas widzisz kolory ciemne niebieskie na zdjęciu) lub obszary prześwietlone ( kolory czerwone na zdjęciu) to pozwala dobrze korygować Twoje parametry i inne ustawienia. Następna sprawa to możliwość ustawienia ostrości ręcznie. Dla mnie przydaje się przy robieniu zdjęć w makro oraz jak ostanio do robienia zdjęć fajerwerków w Sylwestra gdzie nie ma czasu na oczekiwanie dzialania autofokusa. Masz bardzo duży wybór rozdzielczości robionych zdjęć. Jeśli wiem, że bedę wywoływał zdjęcia 10x15 to cykam w rozdzielczości 1600x1200 i jestem zadowolony a ile zdjęć wejdzie na kartę 1GB !!!! Podsumowując: dobry aparat za rozsądne pieniądze i bardzo bogate możliwości. ja jeszcze dokupiłem filtr kołowy polaryzacyjne oraz UV tkaże osłonę przeciwsłoneczną. I co najważniejsze to jest OLIMPUS, a nie firma krzak.

Polecam ja tak zrobiłem. Mój następny aparat to będzie już lustrzanka także OLYMPUSA.

Kup pstrykaj, wysyłaj tu na forum zdjęcia dołącz do naszej rodziny Olympusa.

pozdrawiam

Sylwek

zibi1303
11.01.07, 11:17
Już można go kupić za 925.00zł