Zobacz pełną wersję : C-740, czy potrzebny adapter zeby zasilac bateriami AA?
Czesc, witam wszystkich :-)
Od wczoraj jestem szczesliwa posiadaczka C-740,
i od razu mam pytanie dotyczace zasilania:
w zestawie dostalam jednorazowe baterie CR-V3,
na ile zdjec one wystarcza?
Czy potrzebuje adaptera, zeby zasilac aparat bateriami AA?
Niestety, jestem zupelna ignorantka w tych sprawach.
z pozdrowieniami
Ewa
Gratulujemy!
Jednorazowe baterie dostarczne wraz z aparatem pozwalają wykonac od 300 - 800 zdjęc w zależności od tego czy fotografujemy z lampą, czy z włączonym ekranem lcd itd. Polecam odrazu zakupić zestaw czterech akumlatorów 1,2 V (o pojemności np.1800 mAh lub 2000 mAh) wraz z ładowarką.
Adaptera nie potrzeba żadnego. Proponuję kupić od razu akumulatorki o maksymalnej dostępnej pojemności NiMh 2200 mAh np firmy Hama lub innej ( dwa komplety po 4szt) i ładowarkę. Są róże, najtańsze ok 20 zł ale myślę że z tych tańszych najleszpa jest ZŁ 7 firmy TATAREK ok 67zł. Może nie jest za szybka, ale po pierwsze można ładować dowolną ilość (a to się przydaje czasem) akumulatorków AA lub AAA, a nie jak w innych 2 lub 4. A po drugie nie ma możliwości przeładowania akumulatorków, po naładowaniu są one ładowane tylko prądem podtrzymującym. Można włączyc na noc i rano będą naładowane. W instrukcji piszą że można ładować aku tylko do 2000 mAh, ale od producenta dostałem emaila (trzeba im chyba wierzyć):
Witam,
Ładowarka ZŁ7 to ładowarka procesorowa,dla której nie ma znaczenia jakie akumulatory ładuje. Wiąże się to tylko z odpowiednio długim czasem ładowania akumulatorów o zwiększonej pojemności. Należy wziąć jednak pod uwagę fakt, że im szybszy prąd ładowania akumulatorów (im szybciej ładujemy akumulatory), tym bardziej skraca się żywotność ogniw.
Czas ładowania akumulatorów 2200mAh wyniesie ok. 18-20h
Pozdrawiam i zapraszam do zakupu,
Rafał Potępa
Zakład Elektroniczny TATAREK, Jerzy Tatarek
ul. Świeradowska 75 ; 50-559 Wrocław
tel. (0-71) 373 14 88 , 78 33 901
fax. (0-71) 373 14 58
www.tatarek.com.pl
a podobno na aku większych niż 2000 nie wszystkie modele chcą działać... Ktoś tu miał kiedyś problem właśnie z akumlatorami 2100 mAh, na których aparat wcale nie chciał zadziałać. I to trzeba wziąć pod uwagę.
Zaintersowanych odsyłam na http://www.baltrade.pl/bn/?p=lado.
I sądzę że pojemność aku NiMH ma wpływ tylko i wyłącznie na czas ich używnia w aparacie. A co do ładowarek to widziałem takie z ograniczeniem do 1600 mAh i być może one nie naładują większych pojemności. Trzeba pytać w sklepie (choć nieczęsto bywa tam osoba kompetentna która coś więcej może powiedzieć oprócz cytowania instrukcji) albo u producenta.
Ja używam 2200 mAh w C740 i nie ma problemów , ładowarka ZŁ 7 ładuje je w czasie ok 14-16 godzin prądem 220 mA.
odradzam HAMA NiMh 2200 mAh bo sa IMHO skopane ... mialem 8 sztuk i wszystkie byly cos walniete :/
zato polecem HAMA 2000 sa rewelacyjne no i tanie..
Pozdro
To czy akumulatorek ma 2000 mAh, czy więcej, nie ma znaczenia na działanie lub nie działanie w określonych urządzeniach. To tylko pojemność mówiąca jak długo będzie w nim działał.
Rzeczywiście akumulatorki Hamy nie są najlepsze. Znacznie lepszy jest Energizer.
A co do ładowarki to ciekawą wydaje się być ta:
http://www.baltrade.pl/bn/?o=shpp&i=1258
Szybsza od Tatarka ZL7, i ma funkcję rozładowywania akumulatorków na żądanie, co może się przydać w przypadku starszych akumulatorków Ni-Cd.
HAMA imho sa dobre za wyjatkiem HAMA 2200mAh!
Ja nie pisze o dlugosci dzialania w urzadzeniu, poprostu te o wiekszej pojemnosci sie zle laduja (w oryginalnej ladowarce Hama) i zle dzialaja. Pisze to bo mialem stycznosc z roznymi akumulatorkami HAMA i wszystkie byly spox za wyjatkiem tych najwiekszych. Aktualnie pracuje na 2000 i jest OKI.
Pozdro
Ja miałem z akumulatorkami Hamy 2200 następujšcy problem: zamiast 3,5 h ładowały sie około 1 godziny i w aparacie wystarczały na około 20 zdjęć, podczas gdy Energizery 2100 ładowały się 3 godziny, ale starczały na setki zdjęć. Po reklamacji Hama wymieniła akumulatorki na nowe i już wszystko było ok. Nie mniej jednak wolę teraz kupować akumulatorki sprawdzonych firm.
w jednym z przypadkow mialem dokladnie taki sam problem.... jednak sklep (Avans) w ktorym kupilem akumulatorki nie chcial mi ich wymienic. Po ponad miesiecznych skargach i chodzeniu do kierownika pozwolono mi za ta sama cene kupic cos w sklepie - wiec kupilem 2000mAh no i chodza spox. (BTW dziwnym trafem kilkaset sztuk z jednego stoiska tych 2200 zniknelo - wiec mysle ze partia byla walnie ta albo 2200 sa walniete).
A tak wogle to mam wiele znajomych ktorzy maja 2000 HAMA i nie narzekaja.
Nie doczekalam sie w piatek na pomoc,
wiec sama z siebie na hurrra kupilam GP 1800 mAh razem z ladowarka,
mam nadzieje, ze wybor nie byl najgorszy i nie bede narzekac
dodatkowe koszty posiadania aparatu cyfrowego przekraczaja moje
wszelkie oczekiwania :-)
E.
aku 1800 mAh w zupełności pani wystarczą. Nie jest to zbytnio zauważalna różnica do np. akumlatorów o pojemności 2000 mAh. Problem w tym, aby z takich akumlatorów wyciągnąć jak najlepszą zależność między długością ich działania a liczbą zdjęć. Żeby zwiększyć ilość zdjęć - można zrezygnować z ekranu LCD jako podglądu kadru (battery save), nie machać zoomem w tą i spowrotem niepotrzebnie i wyłączyć opcję podglądu zrobionego zdjęcia (rec off). Oczywiście jeszcze zostaje lampa błyskowa - im więcej zdjęć z użyciem lampy - tym szybciej akumlatory się wyczerpią - i tym samym na jednym żywocie aku zrobimy 100-150 zdjęć - a dla porównania - bez lampy - ok. 300-400.
Witam Pania Ewę z Krakowa ! Miło, że są tu ludzie z grodu Kraka !
Co do kosztów - wydatek ok 2000 na aparat to nie wszystko:
Akumulatorki - 2 kpl + ładowarka - 150-200 PLN
Jakaś torba - 50 PLN
Dodatkowa pamięć: 128 MB SM - 100, 128 MB xD - 250 PLN
Tulejka + UV - 50 PLN
Statywik - 100 PLN
Jak widać jest tego troszke.
Wymieniłem tylko to co NALEŻY jeszcze mieć....więc dodatkowe 500 PLN to minumum...
wystarczy Ewa, zapomnijmy o tej "pani",
poza tym nie jestem jeszcze taka stara :-)
wiem, wydatki,
karte 128 juz kupilam, bo ta 16 jest smiechu warta
i trzaskam zdjecia jak dzika,
przysle cos, gdy dorwe sie do mojego PC-ta
pozdrufka
Ewa
niezmiernie się cieszymy że mamy kolejną kobietę w naszym gronie ;) A swoje fotki umieszczaj tutaj > http://www.olympus.hat.pl/4images/ - chętnie pooglądamy. Pozdrawam.
Co do ładowarki, to napis na niej np. 1600mA, nie oznacza ograniczenia - tylko dla akumulatorków do 1600mA. Oznacza to - tylko dla 1600mA. Dlaczego? Ponieważ jest to ładowarka tzw. czasowa, tzn. w momencie włożenia do niej akumulatorów i załączenia, włącza się wewnętrzny pomiar czasu, ustawiony fabrycznie dla określonej pojemności. Jeśli, więc włożysz akumulatory o mniejszej pojemności, przeładujesz je, a jeśli np. 2200mA, ładowarka i tak wyłączy się po po czasie przewidzianym dla tych 1600mA, pozostawiając je niedoładowane. Aby przy każdym kupnie akumulatorków uniknąć konieczności kupna nowej ładowarki, najlepiej zainwestować raz porządnie w ładowarkę mikroprocesorową, która na bieżąco mierzy stan naładowania, nawet poszczególnego akumulatora, i w momencie całkowitego naładowania, przechodzi w stan podtrzymania. Lub kupić ładowarkę ręczną i odpowiednio dla danej pojemności, ustawiać czasomierz np. w komórce. Sam używam mikroprocesorowej, która dodatkowo ładuje prądem pulsacyjnym, dzięki czemu 2100mA ładuję w 3,5 godz. bez żadnej szkody dla ich trwałości. Co do marki akumulatorków, przyłączam się do opinii o Energizerach, po ponad trzech latach bojów z innymi firmami, od roku trwam przy tej marce i nie mam powodów do narzekań.
Tak, tak czekamy Ewo na kobiecy akcent w galerii 8)