Zobacz pełną wersję : sigma 18-50mm F2.8 EX DC do systemu 4/3
Witam
czy ma ktoś może już obiektyw jak w temacie?
Jestem na etapie zbierania kaski na Zuiko 14-54, ale pojawiła się taka Sigma,tańsza o ok. 300-400 zł.
Inny co prawda zakres ogniskowych jest w Sigmie a inny w Zuiko, ale mnie interesuje otwór i jakość zdjęć robionych z tym obiektywem - bo może nien są złe?
Nic nie moge powiedziec o tej SIGMIE o ktora pytasz i chyba jednak malo jest osob ktore mialy z nia cos do czynienia a jeszcze mniej tych ktore ja posiadaja. Jak dla mnie chyba wolalbym dolozyc i kupic ZUIKO. Zastanawialbym sie nad SIGMA gdyby roznica w cenie pomiedzy nimi byla okolo 1000 zl.
w zasadzie też jestem zdecydowany za zakup Zuiko, już kiedyś miałem w rękach pożyczony, udało mi się pstryknąć parę fotek, naprawdę dobry obiektyw.
Sigma wypuszcza parę obiektywów do systemu 4)3, więc może ktoś już przetestował.
Szkoda, że jak do tej pory wszystkie szkiełka do E systemu to Zuiko (nie lubię monopolistów, ale jest to sytuacja wymuszona).
Gdyby ktoś miałm okazję mieć w ręcę taki obiektyw jak w temacie, albo inny od Sigmy a pracujący w E systemie - byłoby fajnie usłyszec parę słów.
Sigma ma duzo mniej użyteczny zakres na szerokim koncu i to według mnie jest duża wada. Jest na długim niby nieco jasnejsza, ale znając życie będzie bardziej mydlana niz Zuiko. Co do jakości zdjeć to bedzie problem z oceną współpracy z systemem 4/3 - praktycznie nikt tego nie ma. Możesz poszukać sampli z innych systemów, ale trudno na tej podstawie wysnuć jaskieś praktyczne wnioski. Według mnie naprawdę lepiej kupić sprawdzone 14-54, szczególnie, że różnica w cenie jest raczej symboliczna.
Do tego 14-54 jest uszczelniony, a Sigma nie.
...
Do tego 14-54 jest uszczelniony, a Sigma nie.
a tego nie zauważyłem...a to duża różnica
Ja mam tą sigme i jestem zadowolony:)
majeczek78
23.01.12, 21:28
Odświeżę temat. Ostatnio na popularnym portalu aukcyjnym pojawiło się to szkiełko i tak się zacząłem zastanawiać jak ona się sprawuje w połączeniu z korpusami E, jaki daje obraz itp. Jak wypada w konfrontacji z 14-54? Szykuję się do zakupu 14-54 to stałe światło zaczęło mnie zastanawiać Czy to może być warta zainteresowania opcja? co myślicie?
Moim zdaniem nie warto... światło światłem ale różnica 14 vs. 18m na szerokim końcu jest KOLOSALNA.
a ma ktoś do sprzedania? :)