PDA

Zobacz pełną wersję : Zmiana strony, nowe zdjecia, zapraszam

Janko Muzykant
2.12.06, 22:23
Zapraszam na nową (szóstą już) wersję mojej strony.
Na razie same zdjęcia i tylko z tego roku, reszta będzie sukcesywnie dodawana. Oczywiście stara strona nadal działa (jest link na górze).
Za zmian postanowiłem zaszaleć z wymiarem zdjęć, więc wszytko widać dopiero w 1280x1024. Druga zmiana to forma surrealistycznego bloga, który planowałem już od dawna zrobić. Trzecia zmiana to redukcja materiału - koniec z galeriami kilkudziesięciozdjęciowymi. Przestałem tak pstrykać, więc przestaję tak pokazywać.

Zdjęcia pochodzą głównie z Canona 300D, Olków E500 i SP350.

Zapraszam:
www.smialek.prv.pl

suchar
2.12.06, 23:11
Niektore zdjecia sa bardzo zaszumione (19.11; 29.10; 11.10) i niektore maja taki wyprany kolor, jakis wyblakly (15.11). Bardzo podobaja mi sie te z 4.11 i 16.9. Jeszcze wszystkich nie obejrzalem.

Janko Muzykant
2.12.06, 23:15
Niektore zdjecia sa bardzo zaszumione (19.11; 29.10; 11.10) i niektore maja taki wyprany kolor, jakis wyblakly (15.11). Bardzo podobaja mi sie te z 4.11 i 16.9. Jeszcze wszystkich nie obejrzalem.
Tam nic nie ma z przypadku, to wszystko ma tak być :)

emc2
2.12.06, 23:51
Tak na szybko to świetna, zwarta i smakowita forma podania zdjęć. Z jednym zastrzeżeniem - rozdzielczość zdjęć to naprawdę szaleństwo, może jednak dasz możliwość pośrednią, czyli np. 800x600 ? Dla tych, co jeszcze nie przeszli na 17-19 calowe (albo większe) lcd. A propos, zdjęcia obrabiałeś dla lcd czy crt?
Spodobała mi się szczególnie forma wypowiedzi z 11. czerwca (fabryka): zdjęcia + komentarz. Trzymasz klimat.

--
emc2

Janko Muzykant
2.12.06, 23:55
Tak na szybko to świetna, zwarta i smakowita forma podania zdjęć. Z jednym zastrzeżeniem - rozdzielczość zdjęć to naprawdę szaleństwo, może jednak dasz możliwość pośrednią, czyli np. 800x600 ? Dla tych, co jeszcze nie przeszli na 17-19 calowe (albo większe) lcd.
Pokusa pójścia w sajz była za mocna. Z czasem coraz więcej ludzi będzie miało tę rozdzielczość (rzekłbym, że lawinowo więcej - lcd wchodzą pod strzechy). A tak dużych zdjęć wiele nie ma więc jest jakiś tam plus :)
No i fajnie się takie ogląda (jak już się da).

A propos, zdjęcia obrabiałeś dla lcd czy crt?
Dla lcd i na lcd. Kwestia roku - dwóch i crt wyginą, czy to nam się podoba, czy nie.

Part
3.12.06, 00:05
Kwestia roku - dwóch i crt wyginą, czy to nam się podoba, czy nie.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Janko Muzykant
3.12.06, 00:11
Kwestia roku - dwóch i crt wyginą, czy to nam się podoba, czy nie.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nie wierzysz?
Siedzę w tym interesie i widzę, jak się wszyscy ślinią, żeby jak najszybciej wyrzucić swoją bańkę na śmietnik. Na wiosnę można będzie kupić siedemastkę za 500 zł, ludzie się rzucą jak na schab w PeeReLu. To nic, że kolor paskudny, ważne, że na pudełku ''kontrast 1:1000, czas reakcji 2ms''.
Zostanie trochę baniek do obróbki foto, ale ile jest świadomych, którzy wiedzą, że to (już niewiele) lepsze? Jeden promil? Reszta przechodzi na lcd, zresztą ze znajomych fotografów już znakomita większość przeszła.

Part
3.12.06, 00:26
Oczywiscie, ze nie wierze. Wystarczy pojsc do pierwszego z brzegi studia DTP. Nikt normalny tam nie siedzi przy LCD. No, chyba, ze firma (a wlasciwie jej szef) jest "trendi".

Janko Muzykant
3.12.06, 00:40
Oczywiscie, ze nie wierze. Wystarczy pojsc do pierwszego z brzegi studia DTP. Nikt normalny tam nie siedzi przy LCD. No, chyba, ze firma (a wlasciwie jej szef) jest "trendi".
Po pierwsze ilość monitorów w studiach DPT do pozostałej ilości monitorów ma się jak 1 do 10 000 :)
A ja robiąc stronę myślę o przeciętnym oglądaczu, który już kupił, bądź kupi płaszczaka w ciągu roku - dwóch.

Po drugie coraz więcej profesjonalnych grafików przechodzi na lcd, ponieważ bardziej zależy im na oczach, niż na obrazie. Różnica jaest kolosalna, mówi to każdy bez wyjątku.

blady
3.12.06, 00:46
Zostanie trochę baniek do obróbki foto, ale ile jest świadomych, którzy wiedzą, że to (już niewiele) lepsze? Jeden promil? Reszta przechodzi na lcd, zresztą ze znajomych fotografów już znakomita większość przeszła.
Bardzo chciałbym mieć lcd, ale nie mogę mieć, bo kot nie będzie miał się gdzie położyć. To się nazywa zwierzęca świadomość...

Nie wiem jak z lepszymi lcd, ale mam taki fajny tani w pracy. Jak zdjęcia na nim oglądam to mam skokowe przejścia w kolorach, tak ma być czy coś jest nie tak z regulacją monitora lcd i trzeba wysłać monitor do serwisu?

Janko Muzykant
3.12.06, 00:55
Bardzo chciałbym mieć lcd, ale nie mogę mieć, bo kot nie będzie miał się gdzie położyć. To się nazywa zwierzęca świadomość...
I tak kupisz, jak Ci ten kiedyś szlag trafi.

Nie wiem jak z lepszymi lcd, ale mam taki fajny tani w pracy. Jak zdjęcia na nim oglądam to mam skokowe przejścia w kolorach, tak ma być czy coś jest nie tak z regulacją monitora lcd i trzeba wysłać monitor do serwisu?
Zależy jakie te skoki, albo masz 16 bitów koloru, albo badziewny monitor (takich jest pełno).

Rafał Czarny
3.12.06, 00:57
Mam mam na biurku zajebiście wielkiego monitora (19 cali :D ) firmy IBM. **** ma wielką tak, że nie mieści się na biurku. Ale jest 100 hercowy (tak napisali w instrukcji) i oddaje świetnie kolory.

Do obróbki "netowej" pewnie lepszy LCD (bo już większość ludzi ma takie naleśniki). Ale do odbitek i wydruków to kicha kompletna.

Pozdrawiam.

suchar
3.12.06, 00:58
Skoro tak ma byc, to mi te fotki nie leza :) Ale wiekszosc baaaaardzo dobra! Milo sie oglada taka galerie :) A i zeby nie bylo, ze nie cierpie szumow, to fotki z 19.9 bardzo mi sie podobaja, a szczegolnie wlasnie podoba mi sie ten klimat i wyraz nadany przez szum ;)

Rafał Czarny
3.12.06, 01:02
Kilka fajnych majzowatych masz w folioport JankuMuzykancie.

Janko Muzykant
3.12.06, 01:09
Mam mam na biurku zajebiście wielkiego monitora (19 cali :D ) firmy IBM. **** ma wielką tak, że nie mieści się na biurku. Ale jest 100 hercowy (tak napisali w instrukcji) i oddaje świetnie kolory.
Do obróbki "netowej" pewnie lepszy LCD (bo już większość ludzi ma takie naleśniki). Ale do odbitek i wydruków to kicha kompletna.
Ale ja nie mówię, że lcd są lepsze, tylko mówię, że lcd wyprą crt w ciągu 2 lat w 90% domach. Bo takie są prawa rynku.