PDA

Zobacz pełną wersję : E1 z 14-54+lampa x czy E1 z 14-45+FL50

01
2.12.06, 10:55
Witam

Jak sądzicie? Który zestaw lepiej sprawdzi się w ciemnych pomieszczeniach i imprezkach typu bankiety itd. Do wyboru mam jedną z dwóch opcji. Tendencja raczej w stronę tego pierwszego.

E1 z 14-54+lampa bez dedykacji (lub ew. FL36) - tu jasny obiektyw nieco nadrabia słabszą lampę, poza tym w 14-54 AF szybciej trochę chodzi od 14-45. Wspomaganie AF mam w body.

E1-z 14-45+FL50 - dużo światła, ale czy wspomagacz AF w FL50 poprawia szybkość ostrzenia na tyle, aby ten zestaw chodził porównywalnie (lub lepiej) od pierwszej opcji?

grizz
2.12.06, 11:01
1. Jeżeli ciemne pomieszczenia, to jasność 14-54 nic Ci nie da.

Przeczytaj uważnie wątek o tym czy brać fl36 czy fl50

I zdecyduj się na któryś z tych modeli.

Obiuektyw MZ jest tu kwestią drugoplanową.

01
2.12.06, 11:23
Dzięki, czytałem tamten wątek. Chodzi mi głównie o sprawność AF. Ze światłem jak jest to mniej więcej czaję. GN w granicach 38 jest dla mnie zadowalające. Manualne lampy z własną automatyką da się opanować. Cena i waga zestawu też gra tu rolę. Zastanawia mnie co sprawniej będzie ostrzyć w półciemnościach. czy 14-54 bez dedykowanej czy 14-45 z dedykowaną.

siwyjohn
2.12.06, 12:00
Im jasniejszy obiektyw tym lepiej pracuje AF - czujniki dostają więcej światła. 14-45 jest juz stosunkowo ciemny (f5,6) na długim końcu i AF będzie pracował gorzej w porównaniu do 14-54 (f3,5). Ogólnie AF w olympusach jest według mnie niedopracowany i nie radzi sobie za dobrze przy małym kontraście.

Najlepiej jeśli lampa da Ci wspomaganie AF własnym światełkiem - sporo lepiej się to sprawdza (pokrywa większy obszar i ma większy zasięg) niż lampka wbudowana w E-1. Szczególnie w FL-50, ze względu na bardziej rozbudowany system wspomagania (więcej światła i punktów) w porównaniu do FL-36.

Jeżeli chodzi o przedstawione przez Ciebie zestawy to 14-54 z lampą bez wspomagania według mnie będzie działał gorzej niż komplet z 14-45 z lampą dedykowaną. Jeśli jednak testujemy oba w tych samych warunkach to zawsze wygra obiektyw jaśniejszy czyli 14-54.

Polecam Ci 14-54 i FL-36 lub najlepiej FL-50 (można kupić używaną za ok. 1000). Jeśli często przyjdzie ci fotografować w ciemnicy i to z dużym obszarem do oświetlenia to FL-50 będzie wręcz niezbędna. Według mnie przy dzisiejszych cenach warto jednak kupić zestaw 14-54 + FL-50 i nie bawić się w półśrodki :)

KaarooL
2.12.06, 12:29
01:

do pomieszczeń rozważ zakup E-330. ma tylko jedną rolkę i mały wizjer, ale szumi na oko 2-3x mniej niż E-1. w efekcie ISO800 jest OK a w przypadku E-1 jedynie używalne (do odszumienia). 7.5 MPIX to też bardziej sensowna rozdzielczość, niż 5 MPIX.

14-45 - zapomnij o nim i o pomieszczeniach, jest takie powiedzenie: chcesz grubo zarabiać, musisz grubo zainwestować.

E-330+14-54+FL-50 - na dzień dzisiejszy jedyny zestaw OLKA na trudne warunki oświetleniowe. niestety, do takiego wizjerka z E-330 trzeba mieć sokoli wzrok.

01
2.12.06, 17:58
Dzięki za odpowiedzi

KaarooL - E330 nie wykluczam nabyć w przyszłości. Nawet podoba mi się ten aparat, tyle że cena wciąż zaporowa trochę.

chomsky
2.12.06, 20:23
E1 w ciemniejszych pomieszczeniach na radzi sobie z AF, wzorek z lampy troche pomaga. Jednak przycina, traci sie czesto kadr. Polecam D80- na naprawde fajny AF + 18-70/3,5-4,5 + SB 800. Wystarzy.
Przepraszam, ze pisze off topic. Jednak nie wszedl bym w E1- sam go posiadam i na ciemne motywy sie nie nadaje.
czesc.Ch.

suchar
2.12.06, 22:32
O1: Teraz juz cena nie jest taka zaporowa, popatrz np. tutaj http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/4722
Wedlug mnie oferta swietna. Ja sam kupowalem za 3700 bez karty.

KaarooL
3.12.06, 12:31
ooo, 3k pln wyjdzie bez tej karty (1GB do takiego aparatu to i tak parodia).

jak stanieje do 2k za body, to mogę nawet przemilczeć ten wizjer i kilka innych pierdół.

01
4.12.06, 02:09
E1 w ciemniejszych pomieszczeniach na radzi sobie z AF, wzorek z lampy troche pomaga. Jednak przycina, traci sie czesto kadr. Polecam D80- na naprawde fajny AF + 18-70/3,5-4,5 + SB 800. Wystarzy.
Przepraszam, ze pisze off topic. Jednak nie wszedl bym w E1- sam go posiadam i na ciemne motywy sie nie nadaje.
czesc.Ch.

Już trochę czasu temu wszedłem w E1 + 14-45 i... walczę z ciemnymi motywami. Aby usprawnić zabawę zastanawiam się nad lampą z dedykacją lub 14-54. Obecnie chciałem przeznaczyć mniej więcej taką kwotę na rozwój w temacie.

Wasze propozycje
D80 w zestawie z SB to prawie 6000zł.
E 330 + FL50 to ok 4500zł

Hmm.. a jak wygląda E330+kit+FL50 w porównaniu z E1+FL50 jeśli chodzi o ciemne motywy?

kisi
4.12.06, 09:14
Już trochę czasu temu wszedłem w E1 + 14-45 i... walczę z ciemnymi motywami. Aby usprawnić zabawę zastanawiam się nad lampą z dedykacją lub 14-54. Obecnie chciałem przeznaczyć mniej więcej taką kwotę na rozwój w temacie.

Heh (moze OT ale wtrace swoje 3 grosze). Mam podobna zagwozdke, mianowicie 14-45 ktory jest ciemny ale posiadam lampe niededykowana. Jakos sobie daje rade z nia - w trybie A nawet dziala poprawnie ale zdarza sie ze musze przejsc na manual i ustawic ekspozycje recznie. I tu jest czesto problem bowiem na ktorkim koncu (14mm) jest jasno i blysk przepali zas na dluzszym (45mm) jest na tyle ciemno (w stosunku do 14mm) i blysk jest za slaby. Ostatnio zas kilka razy zdarzylo mi sie ze brakowalo mi blysku doswietlajacego ceinie na fotce robionej na tle jasnego nieba. I teraz na tle tych rozterek zastanawiam sie nad zakupem lampy (to moglbym zrobic teraz) albo zakepem obiektywu 14-54 ale ten dopiero chyba za rok. Coraz bardziej sklaniam sie zeby kupic jednak lampe bo o ile ja sam sobie poradze z jakimis skrajnymi sytuacjami to jednak jak fotki robi moja zona (jest baaardzo poczatkujaca) to ona juz nie da sobie rady z manualna obsluga niededykowanej lampy.

Napisalem dlatego ze wachasz sie pomiedzy obiektywem a lampą... wiec moze moja wypowiedz troszke ci naswietli ta kwestie bo ja zanim zdecydowalem sie na zakup niededykowaje lampy tez szukalem takich opisow zeby "wczuc" sie w ew. problemy i mozliwosci takiej lampki.

lessie
4.12.06, 11:56
poczytajcie ostatni mój post w moim temacie na poradach - fociłem w sobotę na ślubie 14-45 i FL-36 z E-1...