PDA

Zobacz pełną wersję : Fotka do oceny.

bobidark
1.12.06, 12:22
Witam
NIedawno dostalem w prezencie aparacik i zrobilem nim juz kilka fotek. Stawiam dopiero pierwsze kroki w fotografii cyfrowej i dlatego chcialbym abyscie na te jedna rzucili swoim okiem i powiedzieli co myslicie. Czytam to forum od niedawna i sporo pojec jest dla mnie tajemnicza. Niemniej prosze zostawic na mnie choc jedna sucha nitke.

Part
1.12.06, 12:34
Tak szczerze mowiac, to ciezko zostawic jakas sucha nitke, bo:

1. Kadr nieprzemyslany - znaczy przypadkowy i chaotyczny.
2. Gdzie byl balans bieli? Drzewo jest filetowe!
3. Tlo przepalone.

A trzeba bylo:

1. Jesli sobie WB nie potrafil poradzic, to trzeba bylo ustawic go recznie.
2. Ustawic ekspozycje na tlo (niebo w oddali, a w ostatecznosci na drzewo).
3. Kadr wyszedlby ciemny, wiec glowny motyw doswietlic wbudowana lampa zjezdzajac z sila blysku do minimum, zeby z kolei nie przepalic motywu.
4. Ustwic GO na tyle, zeby te iglaki byly wszystkie ostre, a nie tylko ich maly wycinek.

Sucha nitke jednak zostawie - polega ona na tym, ze chcialo Ci sie wstawic fotke pod ocene, a to znaczy, ze chcesz sie uczyc. :D

To pisalem ja, amator. :mrgreen:

RadioErewan
1.12.06, 12:36
Spróbuj Bobi napisać, co skłoniło Cię do pokazania tego kadru, to może jakaś nitka zostanie.
Bo jest jak w polskich filmach panie.

Pozdrawiam

bobidark
1.12.06, 12:52
Tak naprawde to nie wiem co napisac :oops: . Fotke zrobilem ... z okna lazienki w biurze :mrgreen: . Akurat spojrzalem przez okno i wydalo mi sie, ze bedzie niezle wygladac. Dzien byl pochmurny, a ze to i strona polnocna to pod wlasnie tym drzewem (obok sa jeszcze i inne) stworzyl sie taki fajny klimacik.
A co do ustawien aparatu to zawiele nie moge zrobic. Jest to kompakcik za tylko kilka setek i chyba w nim manualnych ustawien nie ma. Olympus X715. Wiem, ze Wasze oczy widza jak sokola i wytkna wszystko. Nawet nie pomyslalem, ze pien drzewa wyszedl filoetowy. Jednak po blizszym i dalszym przyjrzeniu sie chyba i ja ten fiolet zobaczylem.
Niemniej wielke dzieki za rzeczowa krytyke.

nib
1.12.06, 21:01
dokładnie kolega part nie wie ze te pnie w naturze wlasnie maja taki kolor :mrgreen: ale wybaczamy

Ogor
1.12.06, 23:10
nib - nie przesadzaj :razz: aż tak fioletowe to te pnie nie są