Zobacz pełną wersję : Mgła
thethomson
26.11.06, 23:40
Witam na forum dawno mnie nie było ale postaram się nadrobić, mam nadzieję ,że ta fota wam się spodoba
Piotr Grześ
27.11.06, 00:02
POdoba mi się, ma fajny klimat i nawet wpasowałeś się z ramkami, choć nie za bardzo je lubię.
Jak dla mnie zbyt mdłe (mgła +nieostrość).
thethomson
27.11.06, 17:00
Ciesze się Piotr że Ci się w miare podoba to dużo dla mnie znaczy ;) . Fakt grizz jest mdłe ale jak dla mnie to to właśnie tworzy ten klimat
pozdr
Tadeusz Jankowski
28.11.06, 12:24
Gdybym wykonywał tego typu zdjęcie z mgłą, to stosowałbym zasadę, że ostrość ma być normalna, a mgła rozmyje i przysłoni to, co trzeba. Innymi słowy nie chciałbym, aby wszystko było mdłe, jak na tej fotce - postać na pierwszym planie i drugi plan, ponieważ nie mógłbym wtedy zinterpretować takiego zdjęcia, co ono przedstawia, jaki zamysł, co jest istotnego w kompozycji, gdzie jest nastrój. To jest moje zdanie, co do zasady, co nie znaczy, ze zasad nie mozna omijać w celu osiągnięcia zamierzonego efektu.
Pzdr, TJ
Smerf Maruda
28.11.06, 20:14
Taki cytat sobie znalazłem:
"Wydaje mi się jednak, że awangardowe ujęcia zbyt często stanowią wymówkę dla nieporadności technicznej i mętnego sposobu myślenia. Irytuje mnie, że wiele takich zdjęć wychwala się jako "dzieła sztuki" z oczywistą tego konsekwencją, że człowiekowi, który ich nie rozumie, przypisuje się brak wrażliwości i wychowania estetycznego, zamiast przyjąć to za oznakę braku uzdolnień autora zdjęć."
Autor: Andreas Feiniger w książce Nauka o fotografii.
Rafał Czarny
28.11.06, 21:16
Taki cytat sobie znalazłem:
"Wydaje mi się jednak, że awangardowe ujęcia zbyt często stanowią wymówkę dla nieporadności technicznej i mętnego sposobu myślenia. Irytuje mnie, że wiele takich zdjęć wychwala się jako "dzieła sztuki" z oczywistą tego konsekwencją, że człowiekowi, który ich nie rozumie, przypisuje się brak wrażliwości i wychowania estetycznego, zamiast przyjąć to za oznakę braku uzdolnień autora zdjęć."
Autor: Andreas Feiniger w książce Nauka o fotografii.
Czyżby autor książki obserwował wątek "Zdjęcia Czarnego"? :D
Thethomson, fota jak dla mnie jest miła - wychodzę z założenia, że nie zawsze musi być ostro. Jednak skłaniam się ku temu co napisał Tadeusz - lepiej, by postać została rozmyta przez mgłę, a nie przez poruszenie bądź nietrafienie z ostrością.
Jak powiedziałem fota jest miła memu oku. Tylko ramisko okropne!!! Naprawdę okropne :roll: .
Piotr Grześ
28.11.06, 22:21
Stary, nie przeejmuj się tym co gadają, bo ONI tak mają , foć, wstawiaj i ciesz się tym, że masz możliwość pogadania z rozsądnymi ludźmi, a ta fotka naprawdę mi się podoba, pamiętasz, przecie nasze pierwsze rozmowy i Twoje fotki :?:
Bardzo podoba mi się to zdjęcie. Lubię mgliste klimaty. Zdjęcie ma coś z klimatu Twin Peaks i pięknej Laury Palmer na chwilę przed jej morderstwem. Podobają mi się też jasne i ciemne pasy jakie przecinają kadr.
Przytłaczająca jest tylko ta ramka, no ale to detal i nie stanowi o nadzieniu. Dobra robota.
ps idę w miasto, mgła dopisała w tym tygodniu :)
thethomson
29.11.06, 17:23
Tadeuszu, przez te warunki <mgła> postać na pierwszym planie wyszła jak wyszła, troszkę nieostro ale nie powiem ,że mimo wszystko jestem z fotki zadowolony. Doskonały fragment Igrabun. Rafał ,a właśnie te ramska jakoś mi tak dopełniają te zdjęcia ;) , sam nie wiem czemu przecież kiedyś też ich nie lubiłem :razz: . A przejmuje się co oni/wy mówicie bo to dzieki WAM uczę się przecież tego wszystkiego ;) . A fotki pierwsze pamiętam i teraz widzę postępy, ale nie mówie że jestem dobry, do doskonałości mi jeszcze wiele brakuje :razz: . Dzięki blady i wszyskim tym którzy zabrali głos w moim temacie. /Fakt mgła zdecydowanie dopisała :mrgreen:
Witam,
znany fotograf National Geographic - Jim Blair powiedzial kiedys bardzo madre slowa, cyt:
"Pokazuj swoje zdjecia ludziom. Wysluchaj uwaznie ich opinii. Mozesz z nich wywnioskowac, czy zdjecie dziala czy nie, i co trzeba zrobic, zeby dzialalo lepiej."
Moim zdaniem, slowa Blaira brzmia przyjaznie, zachecajaco, dodaja odwagi, a jednoczesnie zawieraja wskazowki dotyczace przyjmowania slow krytyki. O ile inaczej sie je odbiera w porownaniu z nadeciem i nadmuchaniem wypowiedzi, ktora cytuje lgrabun.
Radzilbym wszystkim, szczegolnie mlodym entuzjastom fotografii, wziac sobie do serca wypowiedz Blaira, a Andreas Feiniger niech towarzyszy brnacym w samouwielbieniu.
Niech moja wypowiedz nie niweluje wartosci slow Feinigera. Wiele w tym racji, tyle, ze ziarenko zostalo rzucone nie na ta glebe.
pozdrawiam,
excel
Smerf Maruda
29.11.06, 23:49
Radzilbym wszystkim, szczegolnie mlodym entuzjastom fotografii, wziac sobie do serca wypowiedz Blaira, a Andreas Feiniger niech towarzyszy brnacym w samouwielbieniu.
Tak, tak, i zaleje nas fala koszmarnych knotów ;-)
Żeby być w ogóle w stanie odrzucić pewne zasady fotografii, należy wpierw je poznać, by wiedzieć, co i *dlaczego* się odrzuca.
Rafał Czarny
30.11.06, 08:43
Ciekawe co obaj cytowani autorzy powiedzieliby o zdjęciach tego gościa:
http://onephoto.net/portfolio.php3?id_autora=17172
thethomson
30.11.06, 18:20
Chciałem jeszcze wam pokazać jedno zdjęcie, sami oceńcie.(Wiem że troszke spalone słonko wyszło) ;)
Moze jednak ktoś w miarę wolnego czasu spróbuje powiedziec cos na temat tego zdjęcia? :|
Tadeusz Jankowski
3.12.06, 19:55
thethomson,
Czy umieściłeś celowo słońce w tej pętli, która tworzy gałąź? Jeżeli tak, to jaki był ten konkretny cel, co chciałeś osiągnąć, napisz, jeśli możesz.
Pzdr, TJ
Tak właśnie starałem się umieścic słońce w ten sposób ,a chodzilo mi o to że drzewo przyciąga/łapie dla siebie promienie słońca- taki był moj zamysł , ale pewnie mało czytelny. Co myślicie?
Tadeusz Jankowski
3.12.06, 21:09
Thethomson,
Rozumiem Cię, chodziło o to, aby drzewo przyciągało, łapało promienie słońca. To też jest jakiś pomysł, chociaż do mnie nie przemawia. Wolał bym aby np. słońce przeświecało przez gałązki, wtedy by były one zanurzone bezpośrednio w świetle i efekt chłonięcia światła byłby bardziej oczywisty. No, ale jeszcze nie wiadomo, jak by ten mój pomysł wyszedł w praktyce. To trzeba było by sprawdzić. Wydaje mi się, że takie ujęcie, jak na Twojej fotce - z drzewem przysłaniającym mocno niebo nie jest szczęsliwe, ponieważ pozwala tylko przeprowadzić ten trik z łapaniem słońca, a nie pokazuje pełni zachodu - kolorów nieba, chmur oświetlonych czerwienią, co zwykle jest największa atrakcją zachodów.
Pzdr, TJ
Tak widze teraz mój błąd, mogłem poprostu poszukac innego kadru.
Dzięki Tadeuszu,
Zapraszam do oceny jeszcze jednego zdjęcia<sory że was tak męcze> ;) ale proszę jeszcze o jedna ocenę:
Kadr mi się podoba, ale obróbka juz nie - za duży kontrast.
Kard mi sie podoba. Jaki tytul? Moze "Polowanie" ;) ?
EDIT: Racja, tytul juz jest. Jakos popatrzylem pod zdjecie, a nad to juz nie. Sorry
Tytuł to już chyba jest nadany "Wspólny cel..."
Nic sie nie stało Suchar :razz: ;) . Grizz, być może z tym kontrastem przesadziłem ale chciałem uzyskać jak najlepszy efekt czarno-biały
Rafał Czarny
4.12.06, 21:08
Kadr ładny, ale faktycznie przegięte kontrasty. Foty BW lubią duży kontrast, zawłaszcza głębokie cienie (czernie). Ale na wypalone światła trzeba uważać.
Właśnie jak teraz patrze to kilka wypaleń widac niestety.. :|