PDA

Zobacz pełną wersję : Cichy E1

Hal
25.11.06, 19:32
Czytałem dziś na Fotopolis test aparatu Leica M8 i wyczytałem przy okazji że E1 jest... "Oczywiście w porównaniu ze znakomitą większością lustrzanek i tak jest ciszej. Ale najbardziej dyskretna z lustrzanek profesjonalnych, czyli Olympus E-1 pod tym względem z cyfrową "emką" wygrywa.."
Pełny tekst
TUTAJ (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5103&p=3)
Miło jest przeczytać że poczciwy Olek E1 jest w czymś najleprzy :D
Tak swoją drogą ciekawi mnie czy pozostałe modele E systemu też tak fajnie się sprawują pod tym względem :razz:

C+
25.11.06, 19:47
No to jedeno z wielu za dla E-1

grizz
25.11.06, 19:50
e-300 ze względu na mechanizm przesówu lustra, też jest cichy.

e-1 naprawdę jest wyjątkowo cicha i dziwię się dlaczego inni producenci tak lekceważą tą cechę.

Ostatnio d200 było na bierzmowaniu z połowy kościoła słychać ;/

d5d też głośno klapie.

KaarooL
25.11.06, 20:07
poza cichością dodałbym też świetny AUTO WB i wysoką jakość konstrukcji.

grizz
25.11.06, 20:12
i jeszcze doskonała ergonomia ;p

krcze przenosimy się w czasie normalnie

Hal
25.11.06, 20:28
My to wiemy :D ale większość jęczy że mała szumiąca matryca i że mało pixeli :mrgreen:

KaarooL
25.11.06, 20:41
jak porobisz szerokim kątem w dużych pomieszczeniach to poznasz ból małej matrycy i masakrycznego szumu w cieniach. lampą można sobie błyskać na kilkanaście metrów, ale dalej nie da rady jeśli pierwszy plan ma wyglądać normalnie.

grizz
25.11.06, 20:46
jak porobisz szerokim kątem w dużych pomieszczeniach to poznasz ból małej matrycy i masakrycznego szumu w cieniach. lampą można sobie błyskać na kilkanaście metrów, ale dalej nie da rady jeśli pierwszy plan ma wyglądać normalnie.

to kup 5d i nie marudź :)

KaarooL
25.11.06, 20:49
nie ta liga, grizz... nie wyskoczę 14k na aparat, obiektyw i lampę. poza tym lubię Zuiko, bo wiem za co płacę a do kamunia tego nie podepniesz.

nie znalazłem nikogo, kto by przełożył bebechy E-330 do E-1 więc czekam co przyniesie wiosna... jeśli znowu nic ciekawego, to kieruję się na S5 - przynajmniej jakiś postęp w rozpiętości tonalnej, mniej kompromisów.

p.s. czemu mówicie o E-1 per "ona", toć to OLEK?

C+
25.11.06, 20:56

bo ejedynka ;)

anwas
25.11.06, 22:10
nie ta liga, grizz... nie wyskoczę 14k na aparat, obiektyw i lampę. poza tym lubię Zuiko, bo wiem za co płacę a do kamunia tego nie podepniesz.

nie znalazłem nikogo, kto by przełożył bebechy E-330 do E-1 więc czekam co przyniesie wiosna... jeśli znowu nic ciekawego, to kieruję się na S5 - przynajmniej jakiś postęp w rozpiętości tonalnej, mniej kompromisów.

Z ceną S5 może być ciekawie...

Dag
26.11.06, 14:20
swoja droga to ciekawa sprawa jak Leica dala pupy robiac dalmierza za 15 kawalkow glosniejszego niz kilkuletnie lustro :roll:

KaarooL
26.11.06, 15:07
pliz, oświećcie mnie, co ludzie widzą tak praktycznego w tych dalmierzowcach, że wyskakują za nie taką monetę?

Dag:

tak się składa, że na świecie nie ma chyba bardziej dyskretnego lustra, niż E-1...

C+
26.11.06, 16:32
pliz, oświećcie mnie, co ludzie widzą tak praktycznego w tych dalmierzowcach, że wyskakują za nie taką monetę?

Dag:

tak się składa, że na świecie nie ma chyba bardziej dyskretnego lustra, niż E-1...

Mały :roll:

Hal
26.11.06, 18:05

Dag:

W łapach miałem tylko Leica M6 ...wyjątkowo cichy jest , ciężki i solidnie wykonany,niezawodny a jednocześnie dyskretny i elegancki. Wiele osób kupuje te maszynki tylko dla prestiżu a sporo osób dla jego niezawodności i perfekcyjnej optyki. Niestety serie wyższe np. M7 to już podobno inna bajka :cry:

A swoją drogą zdziwiłbym się jeśli E1 by nie utrzymał poziomu głośności z serii OM.W końcu OMy też bardzo szlachetnie brzmiały :D Ciekawe czy następca też utrzyma ten poziom?

Dag
28.11.06, 18:17
dalmierze nie maja lustra i calego majdanu z tym zwiazanego, dzieki temu soczewka koncowa moze byc umieszczona bardzo blisko powierzchni filmu

przyklad:

http://cameras.alfredklomp.com/jupiter12/