Zobacz pełną wersję : Dziura w niebie
RadioErewan
21.11.06, 15:48
Na spotkaniu/plenerku Foto Oko pogoda była zupełnie afotograficzna. Jedyny ciekawy kadr (trochę namotany).
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2006/11/normal_dziura-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-824)
Świetne, ale coś ziarno w środkowej części przesadzone.
niezłe, wygląda jakby zaraz mieli kosmici zaatakować.
chyab ta pogoda nie byla w cale afotograficzna :)
RadioErewan
21.11.06, 17:11
Było było. Fotkę klepnąłem na odczepnego - fotografując chmurki. Mgła świeciła się jak psu ogon i nie specjalnie było po co rozstawiać statyw. Z tego rozczarowania trochę sobie po focie pojeździłem. To źródełko:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2006/11/normal_dziura_from-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-825)
Tadeusz Jankowski
21.11.06, 17:17
Radosław,
Choć to fotka silnie podkręcona graficznie, to bardzo mi się podoba, ponieważ widzę sens interwencji graficznej.
Dla mnie zdjęcie jest pełne treści, nie jest to zwykły, losowo sfocony krajobraz.
Po pierwsze i najważniejsze, to jedno z nielicznych zdjęć, na których, promienie idące z nieba nie zatrącają o kicz. A to moim zdaniem dlatego, że te promienie nie są „globalne” nie panują na całym zdjęciu, bowiem zdjęcie dzieli się wyraźnie na dwa plany – bliski daleki, różniące się barwą i że się tak wyrażę geometrią. Swiatło na pierwszym jest zwyczajne raczej.
Plan drugi, to ciemny błękit na niebie i ziemi, wieś na zboczu i daleki pejzaż – pasmo gór ginące hej tam we mgle, wszystko to jest sycone tajemniczym światłem z nieba rozczłonkowanym na promieniste pasma.
Plan pierwszy, to zorana brunatna rola ze skibami ułożonymi „pod górkę”, przekątniowo.
Oba plany rozdziela, a właściwie łączy miedza i pasmo drzew i zarośli w głębi - rozłożone również ”pod górkę” malownicze bezlistne korony.
Niebiańskie promienie kładą się na ziemię tylko na drugim planie, pierwszy jest oświetlony zwyczajnie.
Pejzaż z rolą na pierwszym planie, ruralistycznym widoczkiem na drugim i dalekimi wzgórzami dalej łączy w sobie wiele elementów – powiedziałbym - mistykę roli, koegzystencję nieba i ziemi, podniebność gór, wszystko to pod opiekuńczym światłem z nieba.
Roślinka, badylek na pierwszym planie równoważy zgrabnie kompozycję, pyszni się jesiennymi kolorami, chłonie wiernie opiekuńcze światło.
Wyjątkowo dobra, ciekawa kompozycyjnie i treściowo bogata fotka.
Pzdr, TJ
Po takim komentarzu, jak ten autorstwa Tadeusza, nie wiem co wiecej mozna napisac... po prostu zaje... fotka, i tyle.
A swoja droga, musze zaczac sie uczyc takiego "jezdzenia" po fotach...
RadioErewan
21.11.06, 17:48
Dzięki Tadeuszu, bardzo ciekawa analiza.
W sprawie ziarna - odpuściłem walkę z ziarnem, przeleciałem się nawet dodatkowo generatorem szumu, by nieco wyrównać jego poziom wylazły w czasie kontrastowania. Jak nie możesz się czegoś pozbyć, musisz to polubić. Pisałem pod zdjęciem, że bardziej mi szkoda wyżartego nieba wokół słońca zza chmur. Pogoda nie nastrajała mnie do działania, nawet nie rozłożyłem statywu. Zdjęcie zrobiłem z ciekawości, bo obrazek był by fajny w sprzyjających okolicznościach. Na przyszłość muszę zapamiętać, że nie ma niesprzyjających okoliczności. Z 5 fotek mógł by powstać naprawdę ciekawy HDR.
Pozdrawiam
Fotka źródłowa, istotnie - mało ciekawa. Po obróbce coś już z tego wyszło - może się podobać (lub nie).
Natomiast wywody Pana TJ to czyste poectwo !!!
O tych promieniach to już same szczyty. Prosimy więcej - będzie weselej!
Pozdrawiam,
Wizbir
Tadeusz Jankowski
21.11.06, 18:50
Wizbir,
Wizbir, kto to jest, który mówi "prosimy o więcej", to tylko Ty, czy jakaś grupa, która reprezentujesz. A moze Wizbir, to jest podmiot w liczbie mnogiej? Dlaczego tylko ja mam rozwesalać widownię, napiszcie Wizbir coś wesołego, jest Was więcej, a więc
będzie Wam łatwiej.
Pzdr, TJ
Fotka źródłowa, istotnie - mało ciekawa. Po obróbce coś już z tego wyszło - może się podobać (lub nie).
Pozdrawiam,
Wizbir a ja myslalem ze tylko ja mam podobne zadanie!
Tadeusz Jankowski
21.11.06, 18:56
jeronimo,
wal swoje zdanie otwarcie, nie kryguj się, nie stroj w aluzje.
Pzdr, TJ
Było było. Fotkę klepnąłem na odczepnego - fotografując chmurki. Mgła świeciła się jak psu ogon i nie specjalnie było po co rozstawiać statyw. Z tego rozczarowania trochę sobie po focie pojeździłem.
[źródełko]
No fakt fotka troche przeszła, ale tak czy siak - z bardzo dobrym skutkiem, nie zawsze trafi się w dobre warunki :)
jeronimo,
wal swoje zdanie otwarcie, nie kryguj się, nie stroj w aluzje.
Czasami po prostu w moim odczuciu za duzo piszesz (dla innych to jest "poetyckie") lub doszukujesz nie wiadomo czego w zwyklych zdjeciach. Obserwuje od dawna Twoje komentarze pod roznymi zdjeciami i czesc z nich mi sie nie podoba i tyle. Dzis wyjatkowo napisalem bo zaskoczyla mnie twoja reakcja wzgledem wizbir'a ktory poprostu napisal co mysli. Przeciez nie kazdemu sie musi podobac to co druga osoba pisze wiec nie rozumiem twojej reakcji. Najwyrazniej "poetyckie" slowa jego rozweselaja, mi akurat sie nie podobaja.
Mam nadzieje ze to co napisalem nie odbierasz jako jakis atak na Twoja osobe :!:
Mam dla Ciebie bardzo duzo szaczunku (respect!) za to jak wypowiadasz sie na sprawy techniczne, za to jakie superowe autorskie instrukcje obslugi napisales.... jednak opisow pod niektorymi zdjeciami nie trawie (no i tyle).
pozdrawiam
Prawde mowiac Radku masz na forum swoja pozycje i dziwie sie ze wkleiles taka fotke ale i podziwiam za zainteresowanie fotka i tak rozlegle opinie o niej.
RadioErewan
21.11.06, 20:38
Prawde mowiac Radku masz na forum swoja pozycje i dziwie sie ze wkleiles taka fotke ale i podziwiam za zainteresowanie fotka i tak rozlegle opinie o niej.
Większe knoty wklejałem. Gdybym nie ulegał od czasu do czasu emocjom, nie pokazał bym ani jednego kadru. im dłużej oglądam swoje zdjęcia, tym więcej mam wątpliwości, czy się patrzeć kiedyś nauczę.
Zazwyczaj zresztą zdjęcia, które mnie się podobają, zbierają najmniej opinii. Vox populi, vox dei.
Pozdrawiam
Tadeusz Jankowski
21.11.06, 20:38
jeronimo,
Napisałeś, że:
Czasami po prostu w moim odczuciu za duzo piszesz (dla innych to jest "poetyckie") lub doszukujesz nie wiadomo czego w zwyklych zdjeciach.
Mam pytanie, czy to, że ja za duzo piszę, to jest sugestia moderatora, czy sugestia prywatnego forumowicza. Uważam, ze nie zastrzegłes tego w powyższym poście jako swojego prywatnego zdania, więc traktuję, to jako ingerencję moderatora.
Potwierdzasz także, że występujesz z pozycji moderatora pisząc w powyższym poście, że interweniujesz na okoliczność mojej wypowiedzi i Wizbira:
Dzis wyjatkowo napisalem bo zaskoczyla mnie twoja reakcja wzgledem wizbir'a ktory poprostu napisal co mysli. Przeciez nie kazdemu sie musi podobac to co druga osoba pisze wiec nie rozumiem twojej reakcji. Najwyrazniej "poetyckie" slowa jego rozweselaja, mi akurat sie nie podobaja.
Mam nadzieje ze to co napisalem nie odbierasz jako jakis atak na Twoja osobe
Odbieram powyższe jako sugestie moderatora, a nie prywatne głośne myślenie jeronimo. Jesteś moderatorem, a więc jak mogę myśleć inaczej?
Jeronimo, nie mogę odbierać tego w aspekcie ataku, jak piszesz. To kategoria, o której nie powinno się myśleć w trakcie dyskusji tu na forum.
Pzdr, TJ
RadioErewan
21.11.06, 20:39
Mam pytanie, czy to, że ja za duzo piszę, to jest sugestia moderatora, czy sugestia prywatnego forumowicza. Uważam, ze nie zastrzegłes tego w powyższym poście jako swojego prywatnego zdania, więc traktuję, to jako ingerencję moderatora.
Pisz, pisz, administracja popiera Ciebie w całej rozciągłości, łącznie z prywatnie wypowiadającym się Jeronimo.
TJ,
Wizbir jest podmiotem jednoosobowym (o czym można się przekonać czytając profil).
Opinia "Jeronimo" zdaje się potwierdzać fakt, że stosując liczbę mnogą chyba się nie myliłem. O sztuce (jak i o cepie) można prosto i zwięźle - lub też zawile i powłóczyście.
Ja wolę krótko, zwięźle i do rzeczy. Ot, i wszystko. I to by było na tyle.
Pozdrawiam,
Wizbir
PS. Radio Erewań - fotka mi się podoba (mowa o tej "szopionej"), choć nie do końca.
Jedno jest jednak pewne: jesteś mistrzem w posługiwaniu się Photoshop'em.
Dziękuję za lekcje na Fotosite i mam nadzieję, że będzie ich więcej.
Bardzo podobają mi się te fotki z nad Biebrzy - są bardzo malarskie.
Tadeusz Jankowski
21.11.06, 20:55
Radosław,
Rozumiem, opinie jeronimo sa prywatne.
Dyskusja na temat Twojej fotki jest polowiczna. Mam na myśli to, że zawierąc skrajne opinie dyskusją by była efektywna, tworcza i przydatna dla wielu innych forumowiczów , gdyby ci skrajni "na nie" zechcieli podeprzeć swoje opnie. Zamiast tego obrazowo mówiąc -kręcą nosem. W tej sytuacji nie ma żadnego powodu, aby Twoją ostatnią fotkę nazwać knotem, a jest co najmniej kilka powodów (które wymienilem w swojej recenzji), by nazwać fotkę udaną. Jesli ktoś myśli inaczej, to niech poda swoje powody na nie. Może nie będzie weselej, ale z pewnością ciekawiej. To jest tylko dyskusją, a nie kwalifikacje do World Press Photo.
Pzdr, TJ
RadioErewan
21.11.06, 21:07
Mam na myśli to, że zawiera skrajne opinie dyskusją by była efektywna, tworcza i przydatna dla wielu innych forumowiczów , gdyby ci skrajni "na nie" zechcieli podeprzeć swoje opnie
Tadeuszu, nazywając moją fotkę "gniotem" zachęcam do krytyki. Nie obrażę się jak ktoś pojedzie po niej, choć mam do niej pozytywny stosunek emocjonalny - po prostu podoba mi się. Przypomina klimat, który mógł tam być choć akurat nie było.
Szkoda mi szumu, który wzmocniłem okrutnie pastwiąc się nad fotką (co widać w załączniku).
Pozdrawiam
Smerf Maruda
21.11.06, 21:21
Tadeuszu, nazywając moją fotkę "gniotem" zachęcam do krytyki. Nie obrażę się jak ktoś pojedzie po niej, choć mam do niej pozytywny stosunek emocjonalny - po prostu podoba mi się.
Leci w lewo, moim zdaniem.
I stać Cię na więcej niż zwykłe TM. Serio mówię.
Tadeusz Jankowski
21.11.06, 21:23
Wizbir,
Napisałeś:
Napisałeś "Prosimy więcej", więc jest to liczba mnoga i tyle. Miałem prawo sądzić, że jest was więcej, i to tak samo ironicznie, dokładnie tak samo, jak Ty napisałeś o rozweselaniu. Przywdziałeś kostium facecjonisty i stąd nieporozumienie.
Nie możesz powiedzieć teraz, że stosując liczbę mnogą się nie myliłeś, ponieważ pisząc swój pierwszy post nie znałeś opinii jeronimo. Mozna tylko przypuszczać, że mogłeś taką postawę antycypować u forumowiczów, lecz nie pisać kategorycznie w pierwszej osobie liczby mnogiej o jej wyznawcach.
Wizbir, można pisać zwięźle o zdjęciu - podoba mi się fota, albo jeszcze zwięźlej - 3 punkty daję. I co z tego wynika?
Pzdr, TJ
Tadeusz Jankowski
21.11.06, 21:28
Radosław,
Piszesz:
Tadeuszu, nazywając moją fotkę "gniotem" zachęcam do krytyki. Nie obrażę się jak ktoś pojedzie po niej, choć mam do niej pozytywny stosunek emocjonalny - po prostu podoba mi się. Przypomina klimat, który mógł tam być choć akurat nie było.
Przecież nikt jeszcze nie pojechał po Twojej fotce, bo napisanie, że coś mi sie podoba lub nie, to jest tylko sygnał w dyskusji.
Natomiast zgadzam się, ze ocena typu tak/nie jest jedynie przydatna w głosowaniu. W dyskusji na pewno jest słabo przydatna. Nie odmawiam absolutnie nikomu prawa do takiego sposobu wyrażenia zdania, tylko twierdzę, że nie jest to materiał do dyskusji.
Pzdr. TJ
Witam,
na temat fotki Radka zostalo powiedziane tyle wznioslych, co zalosnych slow. Kto ma racje? Rafal Czarny poslugiwal sie przez jakis czas pewnym motto- brzmiacym wprawdzie kontrowersyjnie, lecz doskonale przedstawiajacym ludzkie zapotrzebowania i odczucia - o pomaranczach. Pamietacie zapewne. Otoz wlasnie to. Dla jednych rzemieslnik Radek wstapil do PS warsztatu i zrobil swoje, dla drugiego Radek-admin pokazal sie tym zdjeciem z nieciekawej strony, dla trzeciego fotka sama w sobie chyba nic nie przedstawia, skupia zas cala uwage na tym jak inni "to cos"odbieraja. Pewnie, mozna i tak
Zastanawiam sie tylko, czy nie jest dranstwem krytykowanie za subtelna, gorno-polkowa, przyjemna dla ucha, wykwintna polszczyzne. Wyobrazam sobie, ze dla niektorych, wiele zwrotow Tadeusza sa trudne do zrozumienia, jednak mimo wszystko nie godzi sie zmuszac wielka rzesze forumowiczow, u ktorych i poziom intelektualny i estetyczne potrzeby dorownuja kroku i skazac na smakowite okreslenia typu "zajebiste", "ciachnac", czy gniot.
O ile latwiej mi bylo przeniesc sie w weekendowe spotkania z urokiem tej ziemi, dzieki Radka oczom i Tadeuszowym opisom.
Radku, ladne miejsce, ladnie pokazane.
Pozdrawiam,
excel
[.........zachęcam do krytyki. Nie obrażę się jak ktoś pojedzie po niej,
Pozdrawiam
Siara straszeczna , żebym to ja zrobił to co innego .
Temat i kadr jak najbardziej OKi ale siara w oczy wali. Warunki kiepskie byly czy co ???
Co spierdykoiłeś przy tym ujęciu , że tak wyszlo?? Ja mam podobny temat i też nie wiem co spierdykoliłem. Do dziś się zastanwiam. ppozwoliłem sobie pokazać poniżej moją siarę.
http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/P7252428.jpg
RadioErewan
21.11.06, 21:51
Chyba poruszyłeś, no i za dużo EVków.
Większe knoty wklejałem. Gdybym nie ulegał od czasu do czasu emocjom, nie pokazał bym ani jednego kadru. im dłużej oglądam swoje zdjęcia, tym więcej mam wątpliwości, czy się patrzeć kiedyś nauczę.
Zazwyczaj zresztą zdjęcia, które mnie się podobają, zbierają najmniej opinii. Vox populi, vox dei
Przepraszam, że się wtrącę, ale pokazałeś tu co najmniej dwie rzeczy.
1. Kunszt i umiejętności obróbki zdjęcia. Brawo !!
2. Pokazałeś, że nawet z przeciętnej fotki warto coś zrobić, bo oko cieszy to pokazałeś
natomiast nie rozumiem kryty do źródła, przecież było pokazane, dla porównania, a nie dla oceniania ??
A ja, nacieszywszy już oko Radka pracą, napiszę, że równie mocno mnie cieszy to co Excel napisał :)
Rzadko spotykana jest obecnie staranność w posługiwaniu się językiem ojczystym, nie tylko pisanym, ale tym w szczególności. Tym bardziej podziwiam Tadeusza za jego podejście i szacunek nie tylko do języka, ale też odbiorców jego wypowiedzi.
haj, chcialbym wtracic od siebie, z gory przepraszam Radio Erewan, ze nie na temat fotki a na temat wypowiedzi Jeronimo i Tadeusza Jankowskiego. Mysle, ze nalezaloby czytac wypowiedzi forumowiczow pod katem tego co moglibysmy sie dodatkowo nauczyc (tym bardziej w dziale ocena zdjec). Jednemu wystarczy skompensowana uwaga a drugiemu bardziej wywod. Jeronimo zawodowiec potrzebuje tylko sygnalu a dla takiego poczatkujacego jak ja szczegolowy wywod Tadeusza jest niezmiernie cenny, nawet gdy dotyczy to zawodowca Radio Erewan, poniewaz inni przy okazji sie czegos naucza.
pozdrawiam.