Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [E-500] Problem z podglądem głębi ostrości

AnulaI
19.11.06, 16:21
Witam
Mam problem..... może i mało ważny ale jest, więc chciałabym go rozwikłać :)
Mam Oly E-500 i on ma funkcję podglądu głębi ostrości........ albo ciemna jakaś jestem, ale tak jak z niczym w tym aparacie nie miałam problemów tak tego nie wiem jak używać......
Zdefiniowałam, ze jeden z przycisków ma do tego służyć i w instrukcji dla zaawansowanych użytkowników piszą, że

" Naciśnięcie przycisku (balans bieli Onetouch)
powoduje wyświetlenie w celowniku głębi ostrości
(odległości od najbliższego do najdalszego punktu widzianego jako ostry) zależnie od wybranej wartości
przesłony"

a ja ja sobie go nacisnę to on owszem pyka (coś się przełącza) i jakby widzę lekkie przyszarzenie obramowania obrazu w celowniku, ale nie mam pojęcia jak tu zobaczyć ten podgląd głębi ostrości....
Możecie mi jakoś pomóc?
Pozdrawiam
Ania

KaarooL
19.11.06, 16:48
Anula:

podgląd GO polega na domknięciu przysłony obiektywu do wartości, którą ustawiłaś w trybie A lub M czy też takiej jaką wybrał aparat w trybach P lub S.

normalnie kadrujesz patrząc przez "otwartą dziurę" czyli na minimalnej przysłonie obiektywu a przysłona domykana jest do ww. wartości na czas robienia fotki lub po skorzystaniu z podglądu GO.

jeśli chodzi o OLYMPUSA, to muszę Cię zmartwić: z racji wielkości i ostrości wizjera jedynie dziadek E-1 oferuje sensowny podgląd GO. poza przyciemnieniem obrazu w wizjerze widać też co będzie ostre a co nie. inne OLKI (E-300, E-500, E-330, E-400) mają maciupkie i mniej ostre wizjery i dlatego widzisz jedynie ciemniejszy obraz.

możliwe jednak że osoby o sokolim wzroku coś tam widzą...

p.s. nieczytelny podgląd GO to nie dramat, osobiście z podglądu GO korzystam średnio raz na 1000 fotek.

robin102
19.11.06, 20:30
[
możliwe jednak że osoby o sokolim wzroku coś tam widzą...
.

TU NAWET MOJA STARCZA NADWZROCZNOŚĆ NIE POMAGA , KAROL DOBRZE MÓWI , SPRAWA DO ODPUSZCZENIA.

PS.

UDZIELAJ SIĘ CZĘŚCIEJ NA FORUM DLA ZŁAGODZENIA ATMOSFERY

tojaro
19.11.06, 20:39
Zgadza się. Poza "psytykaniem" niczego nie zaobserwujesz. Też chciałem, ale w tej tyciej ciemnicy i Salomon nic nie wypatrzy.

suchar
19.11.06, 22:26
Ja nie uzywam tego podgladu GO, bo zwyczajnie nie widze zadnej zmiany w tym wizjerze, gdy uzywam podgladu. Nic sie nie zmienia, jak dla mnie. Moze troszke ciemniej jest. Myslalem, ze to moj problem, ze nie umiem tego uzywac, ale na szczescie nie jestem jedyny...:) Trzeba przyznac, ze w E330 slaby jest wizjer... :/

dog_master
20.11.06, 17:23
Suchar, a jak ustawisz podglad GO na LCD, to widzisz cos [oprocz ciemnienia ;)]? Ja niestety dalej nic, moze tez sie tym nie umiem poslugiwac :cry:

suchar
20.11.06, 20:42
Na lcd widze roznice jesli zmienie przyslone z np 2,8 na 9, o ile oczywiscie nie sciemni sie za bardzo... Na lcd jest z tym podgladem zdecydowanie lepiej.

dog_master
20.11.06, 21:03
No wlasnie sciemnia sie za bardzo, ze nic nie widac :( Tryb B z powiekszeniem jednak rządzi ;)

blady
20.11.06, 21:43
Nie mam problemów z podglądem. U mnie widać różnicę i to w wizjerze E-500, który pomimo tego, że jest mały, to jest wyraźny i jasny. Nie korzystam z podglądu GO ale dla tych co lubią/potrafią, funkcja może być przydatna.

Nie wiem jak testujecie GO, ale po pierwsze, tak jak napisał suchar, różnice widać przy dość dobrze przymkniętej przysłonie, tak do f8 ale powyżej robi się za ciemno i coraz mniej widać. Po drugie, żeby zobaczyć zmianę GO z przymkniętą przysłoną należy w kadrze mieć coś co pokaże nam jak przysłona wpływa na GO. Czyli na drugim planie powinno być coś co znajdzie się w obszarze GO.

Proponuję eksperymentalnie użyć ogniskowej 150mm, do tego maksymalnie domknięta przysłona na f22, w trybie A, ostrość na pierwszy obiekt w odległosci około 2m, w odległosci około 50 cm za (lub przed) pierwszym obiektem, cokolwiek innego na czym będzie widać jak zmienia się GO. Czyli normalnie złapana ostrość na pierwszym obiekcie, drugi obiekt rozmyty, po włączeniu GO, obraz ciemnieje, ale pierwszy obiekt jest ostry i drugi przestaje być rozmyty (jak będzie jasno, np od lampki, to będzie lepiej widać GO) AnulaI, czy teraz już zobaczyłaś jak działa podgląd GO?

No i wiadomo mniejsza przysłona (f3.5), mniejsza GO, obiekt drugi bardziej rozmyty, większa przysłona (f22), większa GO, obiekt drugi bardziej ostry.