Zobacz pełną wersję : pergola po sezonie
WUJEK MARO
18.11.06, 17:30
Dotychczas fotografowałem wrocławską Pergolę w zieleni lub czerwieni okrywających ją winorośli... Ale taki stan też ma swój klimat.
Ma klimat, ma. Najbardziej podobają mi się oszczędne plamy koloru. Fajnie to wyszło :)
WUJEK MARO
20.11.06, 01:23
Aga, zawsze podobało mi się w kolorowej fotografii... oszczędne operowanie kolorem.
Ale pokażę Wam jeszcze dwa inne ujęcia z tego miejsca.
Pierwsza wersja ma najlepszy klimat, potem trzecia, dwójka jest troszeczkę "przejarana".
Pierwsza wersja najbardziej mi odpowiada, aczkolwiek wzbudza we mnie dosc dziwne odczucia. Pierwsze moje skojarzenie bylo jakby to byla juz ostatnia droga w zyciu ... brrrr.
Nie podoba mi się - za wąsko, za dużo poucinane :?
1 bardzo fajne pozostale na nie
Masz moze jesienne fotki z ogrodu chinskiego
WUJEK MARO
22.11.06, 01:02
1 bardzo fajne pozostale na nie
Masz moze jesienne fotki z ogrodu chinskiego
Z Ogrodu Japońskiego? Niestety nie mam. Szczerze mówiąc nie lubię tam chodzić.
Tadeusz Jankowski
22.11.06, 14:02
Wujek Maro,
Pierwsza fotka jest dla mnie na tak, ponieważ postać w głębi dodaje do niej wiele istotności - oddala się, a więc pokazuje, a raczej wzmacnia trzeci wymiar, jest posadowiona w taki sposób, że wzmacnia perspektywę, czyli w tym przypadku tunelowatość pergoli, jest w wyróżnionym miejscu - na łuku, co jest estetycznie atrakcyjne. Wewnatrz pergoli jest widoczna przestrzeń i rytm z kolumienek i kratek na górze, dobrze że góra nie jest przejarana.
Mam też doświadczenia z fotografowania pergoli, m.in. we Wrocławiu, chyba w ogrodzie japońskim, tuż przy Hali Ludowej (nie znam miasta), i oświadczam, że dla mnie to była niezwykle trudna przeprawa, nieudana zresztą, dlatego tym bardziej cenię tę fotkę. Moje naiwne oczy postrzegały już z daleka taka altanę, jako łatwiznę fotograficzną. Jakie było moje rozczarowanie, gdy przy komputerze musiałem się poddać i wszystko wykasować. Nabrałem szcunku dla pergol.
Pzdr, TJ