Zobacz pełną wersję : zdjecia sekwencyjne
czesc
mam pytanie odnosnie zdjec sekwencyjnych. mianowicie, w moim olympusie E500 po uruchomieniu tej opcji aparat wykonuje tylko 3 zdjecia pod rzad. a powinien pstrykac tak dlugo jak nacisniety jest przycisk migawki (zgodnie z instrukcja pl).
jak jest w waszych olympusach E500?
dodam jeszcze,ze uzywam karty pamieci compact flash 1gb. robilem tez zdjecia na karcie compact flashII i efekt byl ten sam.
z gory dziekuje za odpowiedz.
pozdrawiam
Jeronimo: prosze nie krzyczec! wylacz CapsLock
Ale RAW czy JPG?
Jeżeli RAW(+SHQ) to powinien robić w serii 2,5kl/s 4 zdjęcia, a jeżeli SHQ to 7 zdjęć w serii. HQ i reszta aż do skończenia wolnej przestrzeni na karcie.
A może nie masz włączonej sekwencji zdjęć tylko ekspozycję co jakiś stopień aparat wtedy cyka 3 foty. A jeśli masz włączone seryjne fotki to zmień rozdzielczość zdjęć np na 1024x768 i wtedy jak Ci zrobi 3 zdjęcia to jest coś nie tak :) Ale raczej wydaje mi się to mało prawdopodobne aby było coś nie tak z aparatem :)
na pewno opcja zdjec sekwencyjnych jest wlaczona, ponadto zmienilem rozdzielczosc na SQ 1024x768 i dalej to samo. probowalem juz roznych kombinacji z marnym skutkiem.
co do pierwszej odpowiedzi to mam ustawiona opcje RAW .
z kolei taka opcja jak JPG u mnie nieistnieje.
pozdro
hurra !
juz jest okejas. mialem ustawiana opcje AE BKT a tam liczba kadrow wynosi 3
ten aparat to wciaz dla mnie wielka zagadka. mam nadzieje,ze z czasem bedzie lepiej u mnie z obsluga tej maszyny. w sumie to pstrykam od niedawna i na poczatek taki olympus to chyba przesada ale jak juz jest to niech bedzie.
dziekuje za posty
pozdrawiam i zycze wielu udanych fotek
z kolei taka opcja jak JPG u mnie nieistnieje.
pozdro
Skoro aparat masz od niedawna i krótko fotografujesz to może niepotrzebnie przekreślasz JPGi. Oczywiście z RAWów wyciągniesz więcej ale dla wielu motywów JPG jest zupełnie przydatnym formatem. Do zdjęć pamiątkowych i takich, których się nie chcę bądź nie potrzebuje obrabiać na kpmpie INHO format JPG jest całkiem ok. - stopień kompresji możesz dobrać do własnych potrzeb, pliki są znacznie "lżejsze" i w tym sensie "lepsze" niż RAWy. Oczywiście są motywy, które fotografując w RAWie a potem obrabiając na kompie pokażą zdecydowaną wyższość tego formatu ale IMHO dobrze naświetlony JPG dla wielu motywów wystarcza...
to nie tak ,ze przekreslam format JPG. najzwyczajniej mialem na mysli ,ze nie moge go znalezc . jeszcze bardzo malo wiem na temat fotografowania i jak napisalem wczesniej jestem w tej dziedzinie lajkonikiem znaczy sie laikiem chcialem powiedziec a w zasadzie napisac.
dzieki wielkie za chec niesienia pomocy. chyba najlepiej bedzie jak kupie jakas ciekawa ksiazke dla amatorow fotografii cyfrowej i ja troszke przestudiuje.
pozdrawiam serdzecznie
siema
chyba najlepiej bedzie jak kupie jakas ciekawa ksiazke dla amatorow fotografii cyfrowej i ja troszke przestudiuje.
pozdrawiam serdzecznie
siema
Sadze, ze na poczatek przeczytaj dokladnie instrukcje od swojego aparatu :D
A znajdziesz ja tutaj:
Instrukcja E500 (http://olympusclub.pl/pub/instrukcje/e500/)
I bez urazy :D