PDA

Zobacz pełną wersję : zdjecia sekwencyjne

groh
17.11.06, 00:44
czesc
mam pytanie odnosnie zdjec sekwencyjnych. mianowicie, w moim olympusie E500 po uruchomieniu tej opcji aparat wykonuje tylko 3 zdjecia pod rzad. a powinien pstrykac tak dlugo jak nacisniety jest przycisk migawki (zgodnie z instrukcja pl).
jak jest w waszych olympusach E500?
dodam jeszcze,ze uzywam karty pamieci compact flash 1gb. robilem tez zdjecia na karcie compact flashII i efekt byl ten sam.
z gory dziekuje za odpowiedz.
pozdrawiam

Jeronimo: prosze nie krzyczec! wylacz CapsLock

YxasoR
17.11.06, 00:49
Ale RAW czy JPG?
Jeżeli RAW(+SHQ) to powinien robić w serii 2,5kl/s 4 zdjęcia, a jeżeli SHQ to 7 zdjęć w serii. HQ i reszta aż do skończenia wolnej przestrzeni na karcie.

djus
17.11.06, 01:40
A może nie masz włączonej sekwencji zdjęć tylko ekspozycję co jakiś stopień aparat wtedy cyka 3 foty. A jeśli masz włączone seryjne fotki to zmień rozdzielczość zdjęć np na 1024x768 i wtedy jak Ci zrobi 3 zdjęcia to jest coś nie tak :) Ale raczej wydaje mi się to mało prawdopodobne aby było coś nie tak z aparatem :)

groh
17.11.06, 02:03
na pewno opcja zdjec sekwencyjnych jest wlaczona, ponadto zmienilem rozdzielczosc na SQ 1024x768 i dalej to samo. probowalem juz roznych kombinacji z marnym skutkiem.
co do pierwszej odpowiedzi to mam ustawiona opcje RAW .
z kolei taka opcja jak JPG u mnie nieistnieje.
pozdro

groh
17.11.06, 02:31
hurra !
juz jest okejas. mialem ustawiana opcje AE BKT a tam liczba kadrow wynosi 3
ten aparat to wciaz dla mnie wielka zagadka. mam nadzieje,ze z czasem bedzie lepiej u mnie z obsluga tej maszyny. w sumie to pstrykam od niedawna i na poczatek taki olympus to chyba przesada ale jak juz jest to niech bedzie.
dziekuje za posty
pozdrawiam i zycze wielu udanych fotek

Karol
17.11.06, 03:10
z kolei taka opcja jak JPG u mnie nieistnieje.
pozdro

Skoro aparat masz od niedawna i krótko fotografujesz to może niepotrzebnie przekreślasz JPGi. Oczywiście z RAWów wyciągniesz więcej ale dla wielu motywów JPG jest zupełnie przydatnym formatem. Do zdjęć pamiątkowych i takich, których się nie chcę bądź nie potrzebuje obrabiać na kpmpie INHO format JPG jest całkiem ok. - stopień kompresji możesz dobrać do własnych potrzeb, pliki są znacznie "lżejsze" i w tym sensie "lepsze" niż RAWy. Oczywiście są motywy, które fotografując w RAWie a potem obrabiając na kompie pokażą zdecydowaną wyższość tego formatu ale IMHO dobrze naświetlony JPG dla wielu motywów wystarcza...

groh
17.11.06, 20:11
to nie tak ,ze przekreslam format JPG. najzwyczajniej mialem na mysli ,ze nie moge go znalezc . jeszcze bardzo malo wiem na temat fotografowania i jak napisalem wczesniej jestem w tej dziedzinie lajkonikiem znaczy sie laikiem chcialem powiedziec a w zasadzie napisac.
dzieki wielkie za chec niesienia pomocy. chyba najlepiej bedzie jak kupie jakas ciekawa ksiazke dla amatorow fotografii cyfrowej i ja troszke przestudiuje.
pozdrawiam serdzecznie
siema

krzwoj
17.11.06, 21:12
chyba najlepiej bedzie jak kupie jakas ciekawa ksiazke dla amatorow fotografii cyfrowej i ja troszke przestudiuje.
pozdrawiam serdzecznie
siema

Sadze, ze na poczatek przeczytaj dokladnie instrukcje od swojego aparatu :D

A znajdziesz ja tutaj:
Instrukcja E500 (http://olympusclub.pl/pub/instrukcje/e500/)

I bez urazy :D