PDA

Zobacz pełną wersję : Krajobraz beskidzki

Tadeusz Jankowski
14.11.06, 22:46
Proszę o opinie. Zasadniczym niedostatkiem tego obrazu jest oświetlenie- słońce pod katem 45 stopni i zbyt ostre (mało chmur na niebie), co nie pozwala wydobyć wszystkich walorów krajobrazu. Zdjęcie jest mało syntetyczne, czyli za dużo w nim elementów ropraszających uwage oglądającego, brak wyraźnie wyróznionego jednego lub dwóch elementów budujących kompozycję i jednocześnie niosących temat zdjęcia.
Pzdr, TJ

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2006/11/TJZabudowaWBeskidzieMakowskim-1.jpg
źródło (http://i93.photobucket.com/albums/l52/Tadeusz_Jankowski/TJZabudowaWBeskidzieMakowskim.jpg)

Smerf Maruda
14.11.06, 23:17
Och.

Piękne zdjęcie.

Tadeuszu, najlepsze, jakie widziałem zrobione Twoją ręką. Zdecydowanie.

WUJEK MARO
14.11.06, 23:34
Ze zdjęcia tchnie ciepło wczesnego lata. Przedstawiłeś dość typowy obraz beskidzkiej wioski z charakterystyczną, aktualną zabudową.
Przypatrzyłem się uważniej zdjęciu. Można odnieść wrażenie, że mimo wielu równoważnych elementów, kadru nie dotyka zbytni chaos kompozycyjny. Otóż wzrok odbiorcy biegnie początkowo drogą w kierunku zabudowań, a potem przesuwa się kolejno po budynkach od lewej do prawej strony. Pod tym względem wyszło to nawet udanie.
Osobiście przeszkadza mi natomiast maszt wieńczący jedno ze wzgórz. Być może to jeden z przekaźników GSM, które wkradają się coraz odważniej w krajobraz najodleglejszych zakątków.
Światło - nie zachwyca ani pora dnia wybrana do ujęcia ani warunki pogodowe. Świetnie za to wyszła zieleń pól.
Podkreślę też ponownie, że zdjęcie dobrze oddaje rzeczywistość.

krzwoj
15.11.06, 08:28
Moim skromnym zdaniem, zdjecie naprawde bardzo ladne. Mimo faktycznie dosc ostrego swiatla, udalo Ci sie optymalnie naswietlic.
Kompozycyjnie tez mi sie podoba.
Zostalo ono tak skomponowane, ze ani troche nie jest plaskie a wrecz przeciwnie - wpatrujac sie chwilke dluzej w ten obraz,
odnosze wrazenie pewnej trojwymiarowosci, szczegolnie widocznej w lewej stronie zdjecia (wysokie drzewo).

grizz
15.11.06, 09:26
Hmm krcze wogóle mnie to nie rusza.
Ładny pastelowy kolor, ale tyle...

kriss
15.11.06, 11:45
Mnie się podoba. Jak zauważył Wujek Maro, oddaje rzeczywistość, co zdaje sie, rzadko się ostatnio zdarza wśród zdjęć prezentowanych na tym forum (wszyscy coś kombinują, albo z hdrami albo z filtrami). I choć pewnie zrobione niedawno, to mogłoby również być obrazem sprzed powiedzmy 30 lat. Gdyby nie ten maszt GSM. Ale to już chyba nie do uniknięcia - wszędzie "włażą" w obiektyw i bez wymazywania ciężko sobie potem poradzić.

Mnie się to zdjęcie podoba. Lubię widoki i lubię patrzeć na nie oczami innych.

Tadeusz Jankowski
15.11.06, 12:04
Dziękuję za opinie.
Dziekuje lgrabunowi za dobre słowo.
Szczególnie Wujkowi Maro oraz Krz[ysztofowi?]woj'owi i Krissowi za analityczne uwagi uzasadniające ich oceny.
Cieszę się, że Wujek zwrócił uwagę na zieleń. Moim zdaniem Oly tutaj dał z siebie prawie wszystko. Tyle odcieni zieleni jest zasługą lata, ale tyle odcieni zieleni oddanych na fotce krajobrazowej spotyka się nie często. To jest moje zdanie. Byc moze zbytnio chwale Olego.
Krissowi dziękuje za zdanie:
"Lubię widoki i lubię patrzeć na nie oczami innych.",
ktore to zdanie interpretuje jako komplement.
Pzdr, TJ

szklarz
15.11.06, 20:51
Tadeusz
Beskid Sadecki jest przepiekny a fotka dobra i ciekawa, prosze o wiecej fotek z Beskidu

robin102
16.11.06, 12:22
Bardzo mi się podoba kadr taki niby troche zaburzony tą drogą , ale świetny jest . Kolorki też miodne przypominające lato.

Rafał Czarny
16.11.06, 21:36
Ładne zdjęcie. W jednym słowie powiedziałbym: "akuratne".

Tadeusz Jankowski
18.11.06, 13:02
Dziekuję za opinie. Mysle, ze zdjęcie bardzo by się nadawało do albumu agencji nieruchomości, w którym obok konkretnych domów pokazany by był typ krajobrazu.
Pzdr, TJ