Zobacz pełną wersję : SP-510 UZ i zdjecia w słabym oswietleniu
Jetsem początkujacym a także nowym uzytkownikiem SP-510 UZ. Chciałbym zapytać czy w niniejszym modelu tylko mnie słabej jakości wychodzą fotki przy złym oświetleniu? Pytam ponieważ mój znajomy ma Panasonika z mniejszą rozdzielczością i fotki, które ostatnio robiliśmy na festiwalu wyszły mu o niebo lepiej niż moje (jezeli nie użyje lampy to wszystko praktycznie rozmyte a jak użyje to większość jakaś taka blada że aż cos wie robi:( ).
Jak mozesz, to pokaz jakas przykladowa fotke z tym fleszem - byleby byl EXIF. Na moj gust wyglada to tak, ze skoro robiles zdjecie bez flesza (a jeszcze jak zoomowales), to fotka wyjdzie rozmyta, bo jest najnormalniej w swiecie poruszona.
Natomiast w przypadku flesza mysle, ze kwestia byla w zlym WB. Ale tutaj rozwialby wszelkie watpliwosci EXIF.
A może używałeś zoomu cyfrowego? Przeważnie więcej zeń szkody niż pożytku.
I z zoomem i bez tak jakoś kiepsko (pewnie raczej to nie wina aparatu tylko robiącego:( ). W załączeniu wykonane zdjęcia.
I z zoomem i bez tak jakoś kiepsko (pewnie raczej to nie wina aparatu tylko robiącego:( ). W załączeniu wykonane zdjęcia.
Niestety najczęściej tak jest :)
Nie jestem zawodowcem, ale co nieco już próbowałem :).
1. Lepsze zdjęcia są jak dasz dłuższe czasy, ale ty dałeś za długie dlatego są rozmyte :(
2. Ludzi w ruchu możesz łapać przy czasach nie większych niż 1/60 sek. Większe czasy to już ryzyko poruszenia. raz tylko z ręki udało mi się przy czasie 1/40 sek, ale to był fart.
3. Aby to wyeliminować zwiększ ISO i włącz Noise Reduction = NR - redukcję szumów, ale ISo większe jak 400 będzie brzydkie (przypuszczam)
4. Ustaw F jak najmniejsze np 2.8 lub 3.3, ale u uważaj bo będziesz miał mniejsze Go i możesz przestrzelić i tez mieć nieostre zdjęcie
5. W tych warunkach przydałby się statyw, nawet mini (stabilizację niby masz, ale słyszałem że cyfrowa pogarsza jakość, choć nie wiem jak bardzo)
6. Po eksperymentuj, trochę w trybie scene, i podpatrz co sam aparat ustawia, a potem sam w manualu zmieniaj ustawienia. Wg. mnie coś się da zrobić, ale po ciemku bez lampy raczej nie wyjdzie nic w ruchu :)