Zobacz pełną wersję : skrzydlate
Anioł
[center]https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2006/11/PA288067_ptaki-1.jpg
źródło (http://members.chello.pl/d.brach/foto/PA288067_ptaki.jpg) [/center:45e9976c6a]
swietny tytul... ale jakos ta tonacja do mnie nie przemawia
eee... tam... tytuł... a zdjęcie? ;)
Tonacja to eksperyment. Generalnie koloru nie ma zbyt wiele na tym zdjęciu, stąd próba zakombinowania.
Ma coś w sobie. Podoba mi się kompozycja - ciekawie ułożona woda (linie u góry, gładkość na dole) ptica w dobrym punkcie...
Tonacja mnie akurat nie razi. :) Zasadniczo nie mam się do czego czepić (bo rozumiem że to przepalenie w centrum ptaka ma podkreślić jego anielskość? ;))
No Blady dla mnie pierwyj sort ta Twoja fotka , prawie jak ta czerwona z Muzeum Powstania.
Ładnie uchwycone.
elegancko, gratuluje. jednak nie wiem, czy nie zaproponowal bym ostro przyciag, zeby to zamieszanie na wodzie wycentrowac.. jeszcze bardziej wyeksponowac. symetrycznie rozlozone skrzydla moze by pomogly. hm.. na pierwsze wejzenie mialem wrazenie ze twoja ptica wyskakujac z wody poderwala (zasysnela kuprem) do gory slup wody. mialem takie wrazenie do poki nie czytalem poprzednich komentarzy.
przyznaj sie czy nie mazales czyms po tej wodzie??
kolorystyka okej do tej sytuacji. szkoda, ze fale na wodzie tam dalej sa jakby ostrzejsze niz sama ptica. rozumiem, ze jest rozmachana, ale cos bym ja podostrzyl gdybym to ja rzadzil tym foto.
Dzięki chłopaki - fajnie zrobić zdjęcie które się może podobać nie tylko koleżankom z pracy ;) Powiem, Wam, że anioł powstał w dość ciekawy sposób. Przez misteczko Dumfrise płynie sobie rzeka, i tam jest taki przełom, skrzydlate siadają na rzece, przed tym przełomem i dają się nieść wodzie, następnie w ostatnim momencie podnoszą się do lotu - tak się bawią skubańce. Kolejne i chyba ostatnie z tego miejsca...
Odpoczynek
[center]https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2006/11/PA288067_ptaki2-1.jpg
źródło (http://members.chello.pl/d.brach/foto/PA288067_ptaki2.jpg)[/center:53832c19a4]
to jest zdjecie z gatunku "wrzuce na forum to zamkne im pyski" :mrgreen:
serio najwlasciwiej nie powinno sie nic tu dyskutowac. kazdy zna to miejsce, gdzie moze sobie podbic na chwile i poodpoczywac. jedni sie tu zatrzymuja, jedni odchodza, odlatuja po odpoczynku. zarowno robia to ludzi jak i ptaki. choc ptak na pierwszym planie ukazany jest dostojnie i do czlowieka w tle odnosze sie z szacunkiem (old man) to odlatujacy ptak ma mine nieco zabawna. przez to, ze widze jego oboje oczu, hehe..
nice shot! gratuluje!
Rafał Czarny
10.11.06, 23:28
Podobają mi się foty obie, choć widziłbym je jako tradycyjne BW, bez zafarbu. Gdybym był autorem pierwszego, to zrobiłbym z tej foty hardcora, czyli BW plus b. duże ziarno, plus b. duże kontrasty.
WUJEK MARO
11.11.06, 14:59
Przez misteczko Dumfrise płynie sobie rzeka, i tam jest taki przełom, skrzydlate siadają na rzece, przed tym przełomem i dają się nieść wodzie, następnie w ostatnim momencie podnoszą się do lotu - tak się bawią skubańce. Kolejne i chyba ostatnie z tego miejsca...
Ciekawe zwyczaje mają te ptaki. Pewnie szukają pożywienia w pobliżu progu w korycie. Powstaje tam tzw. odskok Bidone'a.
Ze zdjęć podoba mi się jednak bardziej to drugie. Ma świetny, nostaligiczny klimat. Też widziałbym chętniej oba jako B&W.
Świetnie uchwycone obydwa. Pierwsze mocno symboliczne, z idealnym rozłożeniem akcentów, dodatkowo woda utworzyła piękne plastyczne tło. Drugie ma swój klimat, dobry wpływ głębii ostrości.
Rzeczywiście jako czarno-białe sprawdziłyby się lepiej, zwłaszcza, że mają trochę nachalny żółtawy odcień. Niby coś w tym jest, ale jednak w ostatecznym rozrachunku nie pomaga w odbiorze.
A ja myślałem, że tu F16 będzie .... :)
Co do fotek, fotki tak, ten zafarb nie, nie podoba mi się. Juz chyba lepiej by bylo w B/W.
Rafał Czarny
11.11.06, 23:36
Blady, wrzucaj normalne WB!!! Bo foty naprawdę ciekawe.
Rafał, jest tak, że nieczęsto decyduję się na cz-b, bo też nieczęsto zdjęcia pasuję mi do cz-b. Wersja golden jest wg. mnie bardziej odpowiednia w klimacie dla tych zdjęć, bo zdjęcia są cieplejsze i mniej płaskie niż standardowy cz-b. Szum na pierwszym dodałem a jakże, ale zacierał zbyt mocno szczegóły skrzydeł więc sobie odpuściłem.
Ciekawe zwyczaje mają te ptaki. Pewnie szukają pożywienia w pobliżu progu w korycie. Powstaje tam tzw. odskok Bidone'a.
Nie zauwżyłem, co by dzioba któreś umoczyło w wodzie - chyba, że nic nie było akurat do jedzenia w rzece :)
WUJEK MARO
12.11.06, 22:13
Aha. W takim razie muszę zapytać jakiegoś ornitologa co robią ptaszyska w takim miejscu zazwyczaj :-)