PDA

Zobacz pełną wersję : Wadliwa matryca 5050 ??

Nitek
19.01.04, 14:45
CZesc wszystkim to moj pierwszy post :D
Zastanawiam sie nad kupnem Oliego 5050 albo 5060 .NA stronie recenzje.net przeczytalem cos takiego (fragment) :

A warto kupić C-5060 i pociułać na tę dodatkową baterię, bo sprzęt jest rewelacyjny. Jeśli ktoś się zastanawia czy kupić C-5050 czy C5060, odpowiem bez wachania - C5060 !!!
Olympus bardzo się napracował nad ta wersją, poprawił wiele błędów i jest to obecnie najlepiej "rysujący" cyfrak w tej klasie produktów.
Dodatkowo bardzo ważne (i chyba najważniejsze) jest to, iż C-5050 posiada wadliwą matrycę (!!!) i po ok. roku uzytkowania zaczyna ona coraz bardziej "szumieć" ! Dlatego też matryca została wymieniona na zupełnie nową w modelu C-5060.
Ostatecznie więc warto dołożyć te 200/300zł (zależnie od dostawcy) i kupić C-5060.

Widze ze juz tu duzo uzytkownikow tego aparatu .Zgadzcie sie z powyzszym fragmentem ??
Pozdrawiam

Foxal
28.01.04, 13:18
Podpinam się pod ten wątek. Również słyszałem o tych problemach.
Czy ktoś z użytkowników C-5050 opisze swoje doświadczenia?
Pozdrawiam

mirkus
30.01.04, 17:09
A czy to prawda, że na module matrycy w 5060 widnieje napis - Samsung Corp.?

Hans
8.02.04, 12:40
hmm dziwne , ja posiadam c5050 dosyc mocno eksloatowany, i jakos nie wiedze zeby cos szumial :wink: ogolnie stwierdzenie ze c5050 szumi troche mnie smieszy, w wiekszosci wypadkow jest to gdy ludzie uzywaja trybu auto i przy mniejszym oswieltniu aparat sam wchodzi an wyzsze ISO, poza tym wystarczy troche pobawic sie ustawieniami ( kontrast, ostrosc, nasycenie ) i zadngo szumu nie doswiadczysz( bylo kiedys opisane na forum) a takie ploty zawsze sie pojawiaja kiedy pojawia sie nowy model :lol: Pozdr

Arras
8.02.04, 13:04
też tak pomyślałem właśnie, Hans wam dobrze to wytłumaczył.... najgorsze są plotki, bo potem nie wiadomo co właściwie kupić - i wybór pada na HP, bo mało kto go ma i nie ma na jego temat nic do powiedzenia.... :) - żartowałem oczywiście.

cartman
3.03.04, 00:26
jesli chodzi o opinie o aparatach hp to nalezy szukac pod "serwis" :lol:

pozdrawiam
wojtek

wist04
11.03.04, 22:04
Czytając forum n/t. szumów matrycy w Ol5050 uważam sprawę za grubo przesadzoną. Używam Ol5050 prawie od roku, wykonałem nim ładnych parę setek zdjęć i nie stwierdziłem jakiś większych anomalii w tym zakresie. Szumy mogą pojawić się, gdy będziemy fotografowali w b. ciemnych pomieszczeniach podnosząc mocno ustawienie czułości matrycy (podobnie jak byśmy zastosowali bardzo czuły negatyw - ziarno nam mocno wzrośnie). Ponadto Olympus wypuszczając wersje 5060 zamiast poprawić, spaprał parę dobrych rozwiązań (pogorszył jasność obiektywu, zamiast akumulatorów R6 zastosował stały akumulator, a poza tym zwiększył znacznie wysokość aparatu robiąc go bardziej nieporęcznym).
Z wyboru pomiędzy 5050 a nowym 5060 pozostaję przy starym 5050, ma więcej zalet. Publikowanie w różnych miejscach "wad"? poprzedników ma za zadanie napędźić rzesze nowych naiwnych szukających idealnego aparatu do robienia zdjęć.
Pozdrawiam WIST04.