PDA

Zobacz pełną wersję : E-500 funkcja Lens Reset ?

jawi
4.11.06, 16:04
Posluguję się E500 już dość długo ale parę dni temu przy przeglądaniu po raz któryś instrukcji wpadł mi w oko paragraf opisujący funkcję LENS RESET.
Przyznam że choć instrukcja jest po polsku niewiele z tego zrozumialem.
Moja prośba- Możecie mi wytłumaczyć co ta funkcja robi w praktyce ?

Smerf Maruda
4.11.06, 16:06
Posluguję się E500 już dość długo ale parę dni temu przy przeglądaniu po raz któryś instrukcji wpadł mi w oko paragraf opisujący funkcję LENS RESET.

W E-1 ta funkcja przełącza obiektyw na ostrzenie na nieskończoność. W E-500 zresztą też. Ja mam włączone, choć praktyczne zastosowanie tego jest chyba niewielkie.

Polecam tę stronę, tam masz opisane wszystkie funkcje menu E-500:

http://www.wrotniak.net/photo/oly-e/e500-sett.html

RadioErewan
4.11.06, 16:09
Włączenie funkcji lens reset powoduje, że przy wyłączaniu aparatu ostrość ustawiana jest na nieskończoność (cofa się układ soczewek). W obiektywach z wewnętrznym ogniskowaniem zauważysz to dopiero po zdjęciu obiektywu z bagnetu (ostatnia soczewka będzie w innej pozycji). W obiektywach makro widać dobrze, że aparat "zastyga" z wyciągniętym ryjem".
Lens reset warto mieć włączone, kiedy często zmienia się obiektywy, bo przy każdym wyłączeniu aparatu obiektyw jest przygotowywany do zdjęcia z korpusu. Wyłączenie funkcji lens reset może się przydać, jeżeli nie chcemy stracić ustawienia ostrości mimo wyłączenia aparatu (np. fotografia poklatkowa).

jawi
4.11.06, 16:23
Serdecznie dziękuję za wyjaśnienia. Teraz wszystko już zrozumialem.

fotomic
4.11.06, 16:56
Serdecznie dziękuję za wyjaśnienia. Teraz wszystko już zrozumialem. no to teraz możesz nagrodzić osobę która CI pomogła przez przycisnięcie "pomógł" przy danym poście.

jawi
4.11.06, 17:53
Serdecznie dziękuję za wyjaśnienia. Teraz wszystko już zrozumialem. no to teraz możesz nagrodzić osobę która CI pomogła przez przycisnięcie "pomógł" przy danym poście.

Dzięki i za tę podpowiedż. Oczywiście tak zrobiłem.

Karol
5.11.06, 03:45
Lens reset warto mieć włączone, kiedy często zmienia się obiektywy, bo przy każdym wyłączeniu aparatu obiektyw jest przygotowywany do zdjęcia z korpusu. Wyłączenie funkcji lens reset może się przydać, jeżeli nie chcemy stracić ustawienia ostrości mimo wyłączenia aparatu (np. fotografia poklatkowa).
Ja mam wyłączone "lens reset" z innego powodu. Gdy ta funkcja jest aktywna obiektyw często wysuwa się do przodu, następnie chowa - przy wyłączaniu aparatu oczywiście... Jak aparat jest umieszczony pionowo w torbie, tak, że obiektyw dotyka torby to takie siłowanie się mechaniki aparatu z torbą chyba niekoniecznie dobrze mu robi. A aparat w torbie włączam stosunkowo często - żeby przeglądnąć zrobione wcześniej fotki...
Pozdr...