Zobacz pełną wersję : Jedna z pierwszych fotek zrobionych nowym nabytkiem....
hm, hm, kolory rzeczywiscie ladne.....................
Rafał Czarny
4.11.06, 00:25
No liść. Widzę. I o co chodzi? :roll:
Głównie o kolory, oczywiście nie mam co się z Tobą równać, ale fotkę wrzucić mogę...
Pozdr
Rafał Czarny
4.11.06, 01:02
ale fotkę wrzucić mogę...Pozdr
Pewnie. Foty wrzucać można, a nawet trzeba. W końcu chyba wszyscy robimy to po to, by się czegoś nowego nauczyć.
Pozdr.
Czekam na kolejne foty.
R.
dobre jakościowo ,nieźle wyostrzone ,ciekawe kolory
pzd
Smerf Maruda
4.11.06, 12:31
Głównie o kolory, oczywiście nie mam co się z Tobą równać, ale fotkę wrzucić mogę...
Możesz. Pytanie: po co?
Zdjęcie nudne, nieciekawe, nie podoba się nikomu poza autorem. Nie wrzucając nam oszczędzisz przepustowość łącz internetowych. Mówię poważnie.
igrabun nie bądź chamem kazdy ma prawo umieszczac fotki, ty nie mow za wszystkich bo znasz opinie na razie kilku osób i wcale nie sa one tylko negatywne, mam nadzieje ze jest ci wstyd a jesli nie to współczuję
Rafał Czarny
4.11.06, 14:55
Umieszczać fotki trzeba, choćby po to, by dowiedzieć, że są kiepskie. Autor nie ma dystansu do swojego dzieła (lub "dzieła") i często nie jest w stanie sam ocenić foty. Nikt nie jest od razu genialny i po to istnieją takie fora dyskusyjne jak nasze, żeby się uczyć.
Dokadnie. Większość z nas ma na swoim koncie jakieś gnioty. Gdyby nie opinie i oceny, do dziś trwałabym w błogim samouwielbieniu. Poddawanie zdjęć ocenie to świetny sposób na naukę i samodoskonalenie. :)
Tadeusz Jankowski
4.11.06, 15:14
Michal_4,
Moze zaktywizuj się nieco i powiedz, co chciałes spokazać.
Ja widzę barwy jesieni (jesień w tym roku nie była łaskawa i nie dała bogactwa cynobrów sięgających aż do czerwieni, chyba nie sprzyjala sekwencja pogodowa). Pierwszy plan jest wyeksponowany ostrością, ale i połyskiem, czyli światłem. Patrząc z oddali na fotkę wszystko się zlewa, ponieważ w tle są te samy barwy, takie same listki oraz też jest światło. Z tych też względów oko moje nie może wyodrębnić ze zdjęcia dostatecznie wyraźnego pomysłu kompozycyjnego.
Pzdr, TJ
Witam
Znalazłeś ładny obiekt do fotografii - liść jest piękny - jesienny.
Jednak w kompozycji jest za duży chaos, gałązka - która mogła być dobrym elementem całego zdjęcia - moim zdaniem je psuje wzrok się przełącza - listek - gałązka :)
Ćwicz dalej i wrzucaj foty
aaa i nie tytułuj zdjęć: fotka zrobiona nowym nabytkiem - chyba to drażni forumowiczów - tak jakbyś na siłę chciał pokazać byle jakie zdjęcie zrobione nowym aparatem, które w Twoich oczach jest super!! :)
Powodzenia!
Pzdr
Smerf Maruda
4.11.06, 15:47
igrabun nie bądź chamem kazdy ma prawo umieszczac fotki, ty nie mow za wszystkich bo znasz opinie na razie kilku osób i wcale nie sa one tylko negatywne, mam nadzieje ze jest ci wstyd a jesli nie to współczuję
Fatalnie. Fotografia cyfrowa to naprawdę przekleństwo. Teraz już człowiek nawet nie musi myśleć, tylko pstryka, wiedząc, ze nic nie kosztuje, a pięć minut później wrzucić ten przypadkowy pstryk na publiczne forum, oczekując pochwał i poklasku "jaki piękny liść w bardzo interesujący sposób sfotografowany, wpisany w piękną kompozycję, i oświetlony magicznym światłem".
Otóż nie. Cyfrówka nie zwalnia z myślenia, a każde zdjęcie - mimo, że jego zrobienie prawie nic nie kosztuje - powinno coś prezentować.
A to zaprezentowane przez OP nic nie prezentuje. Po co je pokazywać?
Smerf Maruda
4.11.06, 15:49
Umieszczać fotki trzeba, choćby po to, by dowiedzieć, że są kiepskie. Autor nie ma dystansu do swojego dzieła (lub "dzieła") i często nie jest w stanie sam ocenić foty. Nikt nie jest od razu genialny i po to istnieją takie fora dyskusyjne jak nasze, żeby się uczyć.
Na to jest świetna metoda, której ostatnio staram się trzymać - obejrzyj zdjęcia, poczekaj tydzień, jeśli zdjęcia nadal Ci odpowiadają, to je opublikuj.
jak nie wiesz po co to współczuję tym bardziej biedny człowieku, twoja postawa w tej kwestii jest skrajnie infantylna i jak wydaje sie nie rokuje na poprawe
Spoko, może i fotka jest do bani, według mnie nie jest zła, wrzuciłem ją z czystej ciekawości, jestem nowy na forum i chciałem się pokazać, jak widać chyba nie wyszło. Potrenuję i za parę miesięcy może uda mi się uchwycić coś ciekawszego.
Pozdrawiam wszystkich.
Aha i dziękuję wszystkim za porady, również te krytyczne i Tobie nib!
Pozdrawiam
Smerf Maruda
4.11.06, 19:40
Spoko, może i fotka jest do bani, według mnie nie jest zła, wrzuciłem ją z czystej ciekawości, jestem nowy na forum i chciałem się pokazać, jak widać chyba nie wyszło. Potrenuję i za parę miesięcy może uda mi się uchwycić coś ciekawszego.
Pokazanie się na forum wyszło, bez obaw :-)))
Ważne jest, by krytycznie patrzeć na swoje zdjęcia. A tak naprawdę najważniejsze jest to, by mieć z tego przyjemność, bo to tylko zabawa przecież jest (co nie znaczy, że wszystko, co się pstryknie trzeba pokazywać światu).
Powodzenia (tu jest dużo innych "sekcji", nie tylko ta do pokazywania zdjęć).
Ok zakończmy już ten temat, nie będę już wrzucał kmiotów na Wasze forum...
Pozdrawiam.
Ok zakończmy już ten temat, nie będę już wrzucał kmiotów na Wasze forum...
Pozdrawiam.
No i prawie się kolega obraził ???
Lukasz masz jeszcze jakieś swoje pierwsze zdjecia ???
Smerf Maruda
4.11.06, 20:08
Lukasz masz jeszcze jakieś swoje pierwsze zdjecia ???
Mnóstwo. Mogę pokazać.
Zdjęcia dopiero od dwóch i pół roku robię. Takie pierwsze, które pokazuję z tego okresu są na stronie, to te z Newcastle. Wcześniejsze nadają się w jeszcze mniejszym stopniu do pokazywania publice.
Rafał Czarny
4.11.06, 20:38
Michal_4, nie zrażaj się i nie obrażaj. Tylko wyciągaj wnioski. I pokazuj swoje zdjęcia, nie przejmuj się krytyką, nawet lekko chamską. WYCIAGAJ WNIOSKI!!!
Pozdrawiam i czekam na Twoje zdjęcia.