Zobacz pełną wersję : tatry jesienne - dolina chochołowska
Witam
Jest to moja pierwsza prezentacja na forum.
Wrzuce kilka jesiennych zdjęć, jestem ciekaw jak to widzicie.
RadioErewan
30.10.06, 14:03
Kadr miły, podciągnij cienie odrobinę czymś na kształt "Shadows&Highlights", bo dolna część zdjęcia cierpi na smolistość czarną.
Ladnie, ale posluchaj Admina - prawde Ci powie ;) ;) ;)
OK, w fotografi człowiek cały czas się rozwija
Wrzucam jeszcze kilka fotek
RadioErewan
30.10.06, 14:08
Pognębię cię jeszcze - trzecie leci w lewo.
O widzisz :) na ostatnim swietnie ulozyly sie chmurki w stosunku do gor i calkiem ciekawie to wyszlo, podoba mi sie.
ajajaj bardzo ladne fotki! tyle ich ze nie wiem na ktorej zawiesic oko ;)
Podobają mi się te skosy w większości zdjęć. Generalnie ok.
Szkoda że horyzont przeważnie równo w połowie kadru... A jakby tak przyciąć tu i ówdzie...? :)
Aż się rozmarzyłem patrząc na te fotki. Nie ma jak górskie widoczki.
W PA217799.JPG ciąłbym cień na dole, reszta jak dla mnie OK
Bardzo ładne zdjęcia, mają swój klimat.
Agniecha, co ty się tak dla zasady "czepiasz" horyzontu w połowie - już któryś raz? Zasady są dla "niewiedzących" i nieekserymentujących, żeby im ułatwić. A także po to, żeby je łamać. Poza tym w każdej książce szerzej omawiającej pejzaż przeczytasz, że są TRZY sposoby kompozycji takiego horyzontu - ten w połowie daje "siłę spokoju" :mrgreen: , co chyba w takich górskich widoczkach ma sens? Zresztą piszesz, że generalnie się podobają? No to OK - podobają się! Fotografia to nie całkiem matematyka, więcej tu subiektywnego odbioru niż wyliczeń ze wzorów ;)
Pozdrawiam!
RadioErewan
30.10.06, 15:30
Dla zasady to ja bym się nie zgodził, że linia horyzontu biegnie w połowie kadru. Tak jest tylko na jednym zdjęciu.
No właśnie, masz rację. A agapiet napisała,że "przeważnie" - czyli jest przewrażliwiona ;) na tym tle, i na to zwróciłem Jej uwagę. [Agniecha, nie obraź się!]
Eee tam, od razu obraź :) No może jestem skrzywiona... co robić ;) A przeca napisałam że generalnie się podobają.
WUJEK MARO
30.10.06, 16:41
Dla mnie najciekawsze ze zdjeć, to fota oznaczona końcowymi dwiema cyframi 86.
Reszta bez rewelacji. Co dzieje się z ostrością? Fotografowane z ręki?
Smerf Maruda
30.10.06, 23:11
i może jeszcze
Chyba tylko ta seria mi się podoba.
Mam wrażenie, że nie ostrzyłeś po zmniejszeniu zdjęcia, prawda?
witam
wszystkie zdjęcia sa tylko przeskalowane do potrzeb forum na 800x600
zero obróbki graficznej
i wszystkie z ręki
te w czasie ku zachodowi ok 16.30 - 17.00 robiłem już na baaardzo szybko bo ratowalismy się zejściem poza szlakiem z Łopaty do schroniska na chochołowskiej
kto szedł po zachodzie jesienia przez kosówke i las ten rozumie mój pospiech
ale wszystkie oceny są dla mnie ważne
tak klimatycznie to jeszcze 2 zdjęcia
;)
Postaram sie po 2 listopada wrzucić zdjęcia z Bieszczad zimą, i ze spływu Drawą.
Wg mnie kilka jest naprawde ciekawych, nie wiem tylko jak z tym podziałem kadru..zobaczymy
jak zwykle nic nie obrabiam tylko zmieniam rozdzielczość.
pozdrawiam
ZbiKot
teraz moze kot z Bieszczad...
WUJEK MARO
31.10.06, 17:22
Ciekawie skomponowany ten ostatni kadr z kotem. Muszę pochwalić.
Smerf Maruda
31.10.06, 20:39
Ciekawie skomponowany ten ostatni kadr z kotem. Muszę pochwalić.
A ja bym wolał więcej okna - całe i mały kot w rogu. Rama w tej kompozycji zajmuje za dużo miejsca.
Moim zdaniem.
Rafał Czarny
1.11.06, 00:03
Ostatnie ciekawskie...
A ja bym wolał więcej okna - całe i mały kot w rogu. Rama w tej kompozycji zajmuje za dużo miejsca.
Niestety, że nie wiemy, co znajdowało się za oknem i jak wpłynęłoby to na kadr. I czy kot byłby dalej głównym tematem zdjęcia?
bede zgadywal
3. to widok na Grzesia??? ( wg mnie wcale nie leci w lewo)
czy zdjecie PA217756.JPG to szlak z doliny roztoki do 5 stawow???
ogolnie piekne, szczegolnie te z chmurkami przelewajacymi sie jak woda:)
witam
tak jak pisałem, wszystkie zdjęcia (poza kotem) robione na trasie schronisko na chochołowskiej - grzes -wołowiec - łopata - i bez szlaku z czerwonego (jakos tak nazywa się szczyt odchodzący od łopaty na północ) do schroniska (a więc roztoka, i sam grześ odpadaja)
są to raczej widoki z grzesia, wołowca...
co do kota, to mam jeszcze 1 zdjęcie i niebawem wrzuce
byłem z kumplem 5 dni w Bieszczadach (startowaliśmy 3 stycznia)
całkowite, totalne pustki - podobno jak przed sylwestrem zaczeło sypać to część imprezowiczów zawróciło do miast i zrezygnowała
np w Wołosatych był 1 turysta, który zresztą zawrócił spod Tarnicy bo nic nie było widać (jak sie okazało to było widac ale po 3 h)
na caryńskiej szlak nietknięty, na wetlińsiej tylko ja z kumplem
dopiero jacyś ludzie byli w schronisku pod rawką, ale to był już piątek
i tam właśnie był ten kocur, siedział na zewnatrz, taki puchaty i jak nas zobaczył to zaglądał...co do kadrowania...wg mnie jest OK
poza tym grzał sie bigos....
:D
a teraz Bieszczady zimą
tak z gruba to szliśmy po trasie:
wołosate - tarnica wołosate - połonina caryńska - połonina wetlińska - schronisko pod rawką - rawka - ustrzyki
jak widać na zdjęciach zimowych cos nie tak jest z odwzorowaniem kolorów - nie łapał własciwej bieli wg mnie- i zdjęcia są troche przekłamane, wtedy aparat miałem dopiero 2 miesiące więc raczej fociłem jak małpką
prosze o jakies sugestie jak w przyszłosci się tego ustrzec
w tym roku ponownie Bieszczady lub BeskidNiski zimą - grudzień
ponizej cd zdjęć
cos nie wlazło, moze teraz
dostałem komunikat:
Przekroczyłeś maksymalny limit uploadu (2 MB)
co teraz ???????????
wycinac zdjęcia?
Lepiej ich nie wycinaj, bo sie mi podobaja :D
Wrzucaj lepiej tutaj (http://www.imageshack.us/) i linkuj zdjecia :)
Rafał Czarny
3.11.06, 10:46
dostałem komunikat:
Przekroczyłeś maksymalny limit uploadu (2 MB)
co teraz ???????????
wycinac zdjęcia?
Napisz podanie do Radio Erewan i zwiększenie limitu.
ZbiKot Łódź 3.11.06
Radio Erewan
:mrgreen:
Zwracam sie z uprzejmą petycją o zwiększenie limitu (np do 4 MB) bo mnie sie zdjęcia nie mieszczą, a ciąć już zamieszczone na forum to zbrodnia w biały dzień.
Pozdrawiam
I licze na pozytywne rozpatrzenie petycji
;)
forumowicz Zbikot
Witam
Zdjecia z tatr usunąłem.
Jeżeli ktoś chciałby dostać je meilem to prosze o kontakt.
Zostają jeszcze z Bieszczad + Drawa w 2 innych tematach
Zbikot, a nie masz jakiegoś miejsca w sieci, gdzie mógłbyś "powiesić" swoje zdjęcia? Jakiejś galerii, bloga, mnóstwo jest takich miejsc. Nie miałbyś wówczas problemów z limitami bo ilość zdjęć wstawianych z zewnątrz nie jest limitowana. Hulaj dusza :)
HM, AgaPiet
Nie rozglądałem sie za czyms takim..
Jakaieś sprawdzone miejsce do takiego wieszania - poprosze jeśli znasz
Dzieki
ZbiKot
wrzucaj tu: www.photobucket.com