PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z GO

sqidrafal
29.10.06, 10:29
witam

Mam takie pytanie czy możliwe jest podejrzenie jaka będzie Go na zdjęciu w e-300, prosze o rady jak to ugryżć bo nie bardzo moge tego zakumac , wiem że dla niektórych to banalne pytanie ale ja jakoś nie moge tego załapać, czy to sie jakoś przelicza czy tylko tak na oko.

wyjasnie jeszcze o co mi chodzi jak robie zdjecie portretowe 50 f2 makro to zazwyczaj nie mam ostrej całej twarzy tylko gdzieś na małej powierzchni mam nadzieje że fachowcy zorientują sie o co mi chodzi :oops:

pozdrawiam wszystkich

Dempsey
29.10.06, 10:44
W E-300 możesz zaprogramować podgląd głębi ostrości na przycisku, który standardowo działa jako balans bieli użytkownika. W menu oznaczonym jako klucz1 jest funkcja odpowiadająca za przypisanie ustawienia do tego przycisku - wybierz podgląd GO i już.

Co do zdjęć portretowych ZD 50/2 to po prostu przy maksymalnie otwartej przesłonie f2 GO jest bardzo mała przez co na przykład po ustawieniu ostrości na oko - koniec nosa jest już nieostry (podobnie jak uszy ;-) ). Rozwiązaniem jest oczywiście przymknięcie przesłony do tego momentu, gdy wszystko co chcesz mieć ostre będzie się łapać w GO. Przy płytkiej GO jest też problem poruszania się aparatu i modela - jeśli ustawisz ostrość i przekadrujesz, to może się okazać, że odległości między aparatem a modelem zmieniły się na tyle, że ostrość poszła w las - generalnie należy uważać z tym obiektywem ;-).

siwyjohn
29.10.06, 10:47
Głębia ostrości zależy od przysłony, ogniskowej, dystansu do obiektu i użytego aparatu.

Przetestuj kalkulatorek:

http://www.dofmaster.com/dofjs.html

sqidrafal
29.10.06, 12:30
dempsey a czy mógłbyś mi to napisać krok po kroczku jak zaprogramować w aparacie to .

Dempsey
30.10.06, 02:13
Aby ustawić podgląd głębi ostrości (menu F1 oznacza klucz z numerkiem jeden - czwarte menu od góry):
Menu -->F1 --> CUSTOM OK --> PREVIEW

wówczas po naciśnięciu przycisku OK będziesz miał pogląd głębi ostrości w wizjerze.

sqidrafal
30.10.06, 10:02
witam
dzięki dempsey za wytłumaczenie (DZIAŁA )

Smerf Maruda
30.10.06, 23:08
Głębia ostrości zależy od przysłony, ogniskowej, dystansu do obiektu i użytego aparatu.

Proszę nie opowiadać głupot.

Głębia ostrości nie zależy od ogniskowej. Albo inaczej: jeśli ogniskowe są różne, a fotografowany obiekt jest tej samej wielkości, to głębia pozostaje zawsze taka sama. Polecam: http://www.luminous-landscape.com/tutorials/dof2.shtml

siwyjohn
30.10.06, 23:37

Proszę nie opowiadać głupot.

Głębia ostrości nie zależy od ogniskowej. Albo inaczej: jeśli ogniskowe są różne, a fotografowany obiekt jest tej samej wielkości, to głębia pozostaje zawsze taka sama. Polecam: http://www.luminous-landscape.com/tutorials/dof2.shtml

Wypisałem po prostu zmienne, które są niezbędne do obliczenia głębii, która jest ich funkcją, a to że wynik funkcji może być dla rożnych zmiennych taki sam to zupełnie inna historia. Nie można obliczyć głębii bez informacji o ogniskowej.

Smerf Maruda
30.10.06, 23:42
Wypisałem po prostu zmienne, które są niezbędne do obliczenia głębii, która jest ich funkcją, a to że wynik funkcji może być dla rożnych zmiennych taki sam to zupełnie inna historia. Nie można obliczyć głębii bez informacji o ogniskowej.

Wystarczy, o ile dobrze kojarzę, skala odwzorowania. (idzie sprawdzić)

Tak, wystarczy :-)))

http://dybowski.pl/hobby/ofotografii.php?p=3&c=4&s=5

siwyjohn
31.10.06, 00:07
Tyle, że obliczenia na podstawie skali odwzorowania są przydatne praktycznie wyłącznie do obiektywów stałoogniskowych. Trudno wyznaczyć ten parametr w obiektywach ze zmienną ogniskową, którą można łatwo odczytać z podziałki na obiektywie.

Smerf Maruda
2.11.06, 21:07
Tyle, że obliczenia na podstawie skali odwzorowania są przydatne praktycznie wyłącznie do obiektywów stałoogniskowych. Trudno wyznaczyć ten parametr w obiektywach ze zmienną ogniskową, którą można łatwo odczytać z podziałki na obiektywie.

Co nie zmienia faktu, że przy tej samej skali odzworowania i zachowaniu innych parametrów na tym samym poziomie, długość ogniskowej nie wpływa na głębię.