Zobacz pełną wersję : E-500 przedblysk pomiarowy
Witam
Czy w E-500 jest mozliwosc wylaczenia przedblysku pomiarowego wbudowanej lampy ?
W jakim trybie lampy ten przedblysk wystepuje, a w jakim nie ?
Chce wbudowana lampa wyzwalac inne lampy reagujace na pierwszy blysk.
Mam dwa zestawy: statyw+ parasol +lampa pracujaca w trybie SLAVE (pierwszy blysk) bez mozliwosci innego wyzwalania.
Można wyłączyć przedbłysk i jest to funkcja FLASH ILLUMINATOR w menu
Gdzie w menu ?
Chyba nie piszesz o wspomaganiu AF Flash`em ?
W Menu oznaczonym kluczem z cyferka 1.
Nie chodzi mi o wspomaganie flash`em AF, ale o przedblysk pomiarowy, ktory pojawia sie przed blyskiem wlasciwym lampy.
Czy ktos moze udzielic mi odpowiedzi ?
Nie chodzi mi o wspomaganie flash`em AF, ale o przedblysk pomiarowy, ktory pojawia sie przed blyskiem wlasciwym lampy.
Wyłączenia przedbłysku nie MA ... pozostaje wykorzystanie dla drugiej
lampy, fotoceli na drugi błysk.
W tybie pracy lampy: SLOW, SLOW2, FULL, 1/4, 1/16, 1/64 tez jest przedblysk pomiarowy ?
W tybie pracy lampy: SLOW, SLOW2, FULL, 1/4, 1/16, 1/64 tez jest przedblysk pomiarowy ?
TAK !
Pozostaje tylko fotocela dla innych lamp, na drugi błysk !
Nic NIE wymyślisz innego !
A gdybym te dwie lapmy ktore mam (na pierwszy blysk) pozostawil, a dokupil jedna zarowke blyskowa wyzwalana kablem PC http://www.allegro.pl/item135172816_zarowka_blyskowa_68ws_synchro_bl_700 0_warszawa.html i podlaczyl ja za pomoca takiej kostki http://www.allegro.pl/item137964911_kostka_synchro_na_statyw_2_x_pc_blok ada.html ??
Czy wtedy bede mogl wyzwalac ta zarowke kablem PC, a druga bedzie wyzwalala sie w trybie SLAVE od jej blysku ?
Czy ta kostka bedzie dzialac na sankach E-500 ?
w trybach FULL, 1/4, 1/16, 1/64 nie ma przedbłysku pomiarowego, ja najczęściej wyzwalam fotocelę stosując 1/64 siły błysku (fotocela reaguje na 1 błysk).
Pozdr.
w trybach FULL, 1/4, 1/16, 1/64 nie ma przedbłysku pomiarowego, ja najczęściej wyzwalam fotocelę stosując 1/64 siły błysku (fotocela reaguje na 1 błysk).
Tak tez mi sie wydawalo, po co lampa ma wykonywac przedblysk pomiarowy i co ma mierzyc skoro moc blysku jest ustalona na FULL, 1/4, 1/16, 1/64.
Czy jest to pewna informacja? Opinii tutaj tyle ilu userow :-)
Przedbysk pomiarowy systemu TTL występuje tylko w trybach, w których aparat sam dobiera siłe błysku. Przy zafiksowanych wartościach siły błysku (czyli w trybie manualnym) jest on niepotrzebny, więc go nie ma :)