PDA

Zobacz pełną wersję : pierwsze zdjecia

Peniek242
27.10.06, 22:18
Witam! oto moj pierwszy wypad na miasto z moim pierwszym aparatem (dodalem jeszcze 2 portrety). Wiec dopiero sie ucze. Bardzo prosze o uwagi i krytyke. Pozdrawiam.

Rafał Czarny
28.10.06, 00:03
Dwa pierwsze portrety okropne. Wybacz szczerość. Kolejne trzy foty podobają mię się. Kilimatyczne (czy jakoś tak młodzieżowcy mówią). A tak na serio, trzy kolejne po portetach foty spoks.

zibi1303
28.10.06, 00:10
Za Rafałem :), pierwsze dwie mnie wystraszyły, a że jestem też początkujący, to nie chciałem się odzywać, wybacz. Natomiast ostatnie trzy, ale mnie szczególnie podchodzą ostatnie dwie. Mają niesamowity nastrój. Niczym kadry z filmu Dr. Jekil :).

Peniek242
28.10.06, 00:21
dziekuje. powiedzcie zatem jak powinienem zrobic zdjecie na przykladzie tej twarzy zeby bylo dobrze?

Rafał Czarny
28.10.06, 00:24
dziekuje. powiedzcie zatem jak powinienem zrobic zdjecie na przykladzie tej twarzy zeby bylo dobrze?

Świtało, Panie światło. Brakuje światła. Światłość niech się stanie.

aga_piet
28.10.06, 00:31
W kwestiach technicznych polecam Ci Fotosite (http://www.fotosite.pl/index.php?title=Portret). Na początek poczytaj o portrecie a w razie potrzeby - korzystaj z wyszukiwarki.

Peniek242
28.10.06, 00:43
dziekuje. W pomieszczeniu bylo malo swiatla i nie bardzo wiedzialem jak sobie z tym poradzic, natomiast wrzucilem je tu gdyz pomyslalem ze upiornosc zdjecia bedzie jego zaleta. Ale teraz zdaje sobie sprawe ze technicnie to kiszka... poczytam literature.

WUJEK MARO
28.10.06, 15:10
Blur Witch Project???

Peniek242
28.10.06, 16:08
Tak, pierwsze mialo byc takie diabelskie a drugie samo wyszlo takie ' zza grobu'

dka
28.10.06, 18:36
hej, najbardziej podchodzi mi nr 4. fajny nastroj, takie uliczki, kamieniczki-wiezyczki. ktos napisal o costamblairproject - to taka gra, prawda? cos mi sie kojarzy, ze podobna atmosfera laczy ta gre.

z robieniem zdjec gdy nie ma swiatla, to jest tak.. tzn ja tak mam:
1. albo daje se siana (najczesciej)
2. albo robie wszystko aby sie udalo, czyli - podwyzszam iso (zwiekszam czulosc), ustawiam dluzszy czas, lub zmniejszam liczbe przyslony. zabawy z wydluzaniem czasu moga sie wiazac z poruszeniem (albo aparatu, albo modela, najczesciej - jednego i drugiego naraz), wiec trzeba uwazac.
3. jesli musialem strzelac, ale nie jestem zadowolony z wyniku - otwieram do edycji zdjecie w programie graficznym i tam je naprzyklad rozjasniam

pytanko - na czym stal aparat na tych zdjeciach nocnych?

a wogole to rob zdjecia i ucz sie na wlasnych bledach. pozdro pozdro, czekamy na kolejne fotki

leoo
28.10.06, 18:58
nr 4 bardzo fajny nastrój- brakuje tylko Kuby rozpruwacza, w 5 jakoś to drzewo w złym miejscu rośnie, 3 normalne a 2 pierwsze j.w.

Peniek242
28.10.06, 19:13
dziekuje. A wiec jesli chodzi o portret to zrobilem to co DKA powiedziales, byc moze jeszcze dluzszy czas by uratowal sprawe, natomiast jeszcze nie mam programow do obrobki wiec na razie 'na surowo'. Co do nocnych zdjec to byla wtedy fajna mgielka i zapewne pomogla zrobic nastroj. Aparat wsadzilem na statyw SL-2800.
dzieki i pozdrawiam

dka
28.10.06, 19:17
jesli zrobiles to co zaproponowalem, to widze duzo szumow - iso musialo byc ogromnie wysokie, a i tak mamy za ciemno. w tych okolicznosciach to lampa trzeba bylo strzelic

WhichWay
28.10.06, 19:18
piąte mimo drzewa bardzo mi się podoba. ma ciekawy kadr. czwarte i trzecie wręcz magiczne (szczególnie 4, chociaż osobiście kadrowałabym wyżej) - chyba musiałeś wstać wcześnie rano :)

Peniek242
28.10.06, 19:38
Tak ISO bylo na maxa czyli 400, a do lampy jakos sie nie moge przekonac, takie sztuczne, plaskie zdjecia mi wychodza. Mysle ze powinienem jednak w kompa i obrobke zainwestowac bo tego co teraz mam to maszyna do pisania.
Nocne zdjecia zrobilem ok 03:00 w nocy/rano po czterech godzinach szukania scenerii:D
pozdrawiam

Rafał Czarny
28.10.06, 19:39
natomiast jeszcze nie mam programow do obrobki wiec na razie 'na surowo'.

Na surowo to dobre są surówki np. z czerwonej kapusty (zwanej na Śląsku modrą). ;)

Edit: poprawiłem literówkę.

Peniek242
28.10.06, 19:48
Suroweczke jak najbardziej, ja bimberkiem domowej roboty chetnie czestuje... tylko potem zdjecia jakby w ruchu wychodza:)

Rafał Czarny
28.10.06, 19:55
Suroweczke jak najbardziej, ja bimberkiem domowej roboty chetnie czestuje... tylko potem zdjecia jakby w ruchu wychodza:)

Hmmm, jesteś z KRK. No to wjadę kiedyś do Ciebie na jednego. Też mam niejakie doświadczenie w destylacji, więc byle czym mnie nie opędzisz.

Peniek242
28.10.06, 20:41
jasne.... moze do tego czasu 'na umiem sie' i cykne Ci porzadny portret:)

Peniek242
28.10.06, 20:45
Serdeczne dzieki Wam za pomoc.
Pozdrawiam

MichelCat
30.10.06, 00:34
PAA120120.JPG - to z mgłą ma świetny klimat, chłód i wilgoć w nocy, aż czuję ten zapach

Peniek242
30.10.06, 12:13
Jest mi niezmiernie milo, ze sie podoba. Dlugo wahalem sie czy pokazywac fotki (tylko i wylacznie z powodow strachu, obawy i tremy).
Teraz nabralem wiecej pewnosci siebie.... jeszcze raz bardzo dziekuje.
Pozdrawiam serdecznie