Zobacz pełną wersję : Cyfrowka do 1200zl (koncerty, slabe oswietlenie)
Hi, my name a Borat!
Chcialbym przesiasc sie ze starej cyfrowki Kodaka na cos wspolczesnego;)
Moje wymagania to:
- szybka gotowosc od wlaczenia do zrobienia zdjecia (przeklinam to w tym Kodaku)
- dluga praca na baterii
- mozliwosc robienia dobrych jakosciowo zdjec w pomieszczeniach slabo oswietlonych
(koncerty)
- cena do 1200zl
Super zoom nie jest tutaj priorytetem.
Domyslam sie, ze za ta cene musze pojsc na jakis kompromis.
Zastanawiam sie m.in. nad:
Olympus SP-500 UZ ale czytalem bardzo rozne
opinie (od wielkich pochwal po zupelne odradzanie).
Kodak P880 (ale ciut drogi)
Fuji S5600
Sony H2
Canon S2 IS
Pozdrawiam
Dziekuje, Borat
koncerty i kompakt.... zapomnij
koncerty i kompakt.... zapomnij
Jednak sie upieram... Jestem amatorem i na razie nie mam
kasy na lustrzanke.
Nie zastanawiales się nad Fuji F-30? Ma całkiem znośne ISO 800.
Spełnia wszystkie Twoje kryteria (choć pewnie wolałbyś większy zakres tele).
Obecnie to praktycznie jedyny kompakt z tak dobrym jakościowo wysokim ISO - pod tym względem przeskakuje cały sprzęt, który wymieniłeś.
Porównanie Fuji F30 vs. Nikon D50 (dpreview) (http://www.dpreview.com/reviews/fujifilmf30/page14.asp)
Jeśli miałbym wybierać pośród Twoich typów -> Fuji S5600.
Niestety używając jakiegokolwiek aparatu z systemem AF opierającego się na pomiarze kontrastu bezpośrednio na głównej matrycy możesz spodziewać się problemów z ostrzeniem w trudnych warunkach oświetleniowych. Do tej grupy należą wszystkie kompakty i hybrydy. Na ten ból pomoże tylko lustrzanka ;) Koncerty to wymagający temat pod względem sprzętowym. Ale to chyba nie będzie główne zastosowanie Twojego nabytku?
Pozdrawiam,
siwyjohn
Osobiscie polecam Kodaka P880. Naprawde super aparacik, przede wszystkim ostrzenie manualne na pierscieniu czego nie posiada wiele kompaktow, tak samo ogniskowa. Co do Sony H2 pare dni temu brat kupil, pierwsze wrazenie zrobil na mnie bardzo dobre, przyciski pokretla rozmieszczone w dobry sposob, latwo sie obsluguje, zdjecia tez robi na poziomie. Postaram sie wrzucic jakies fotki na dniach.
do twoich potrzeb z wymienionych to "może" spełnić tylko jeden , S5600 - może ...
ja jednek wybrałbym tak jak kolega wyżej wspomniał F30 z razcji tylko że ma najlepsze iso 400 - 800 z modeli proponowanych przez ciebie . pozdr.
Dzieki wielkie za porady! Ten Fuji F30 rzeczywiscie swietnie sie zapowiada.
Czy ktos moze posiada link do zdjec wykonanych tym aparatem wlasnie w
slabym oswietleniu? Na dpreview.com sa zdjecia ale wszystkie wykonane
w pogodny dzien wykorzystujac max. ISO 200.
Pozdrawiam
Borat
tu np:
http://www.steves-digicams.com/2006_reviews/fuji_f30_samples.html
http://www.dcresource.com/reviews/fuji/finepix_f30-review/index.shtml
Na dcresource na dole masz podobne modele innych firm. Warto tam też zajrzeć przed zakupem
pozdr.
A moze lepiej dolozyc troche i/lub poczekac na Fuji S6500fd?
Zdaje sie, ze matryca jest ta sama co w F30 ale obiektyw
jest bardziej szerokokatny (28) + ma pare opcji, ktorych w F30
brakuje...
Jest szansa ze cena tego aparatu spadnie jeszcze przed koncem roku?