PDA

Zobacz pełną wersję : Szeroki kąt dla C-8080

pschemo
25.10.06, 08:19
Czołem,
zainteresowałem się szerokim kątem dla mojego olka...
Na stronie olympusa jako dodatek jest WCON-8D plus tulejka CLA-8 (razem w sklepie PSTRYK to prawie 1k zł).
Na Allegro znalazłem WCON-8 (260zł), który podobno też pasuje do 8080 po zastosowaniu redukcji do 55mm...
Napisałem do sprzedawcy i dowiedziałem się iż istnieje możliwość nabycia konwerteta (olympusowego) który nie będzie wymagał żadnych przejściówek a jego cena to około 300-400zł...

I teraz mam pytanie..
Czy ktoś wie czym się różnią te konwertery??
Jaka jest różnica jakości zdjęć/jakości wykonania i tym podobe rzeczy...
Zależy mi na kasie i nie chce przepłacać, ale z drugiej strony nie chce wyrzucić kasy w błoto...

Pozdrówki,
Przemek

ziemia01
26.10.06, 07:57
Nie mam szerokiego konta ani się nie zastanawiałem nad kupnem (28 wystarczy) ale moim zdaniem zakładanie innego o śrenicy 55 nie bardzo posłóży ze względu na znaczną winietę ale może się mylę. Gdzieś na forum było porównanie telekonwerterów różnych marek i oile pamiętam wynikało z nich, że najlepsze były Olki i Rejnox (nie wiem jak się to pisze). O ile sobie też teraz przypomnam był kiedyś artykół w Foto Wideo Digital. Jak chcesz to mogę popołudniu fotnąć i przesłąć, nie wiem czy to pomoże.

pschemo
26.10.06, 16:50
jeśli możesz to będe wdzięczny...
Zawsze coś pomoże =]]

johan
26.10.06, 16:57
A może coś z Raynoxa. Cena niska i jakość przyzwoita:
sklep (http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/browse/menu/akcesoria_cyfrowe__konwertery/offset/36)

ziemia01
26.10.06, 21:29
Właśnie miałem na myśli Raynoxa :))
Znalazłem ten artykuł w FVD 1/2005. Jest tego 9 stron. Jutro się dostanę do skanera to Ci prześlę tylko prześlij mi na PWa adres email na który mam wysłać jpg-i.
Widziałem, że nie ma tam Olka ale są Fujifilm, King, Konica, Raynox, Nikon. testowane były z A2.

ziemia01
31.10.06, 09:02
Witam. No i jak tam zakup dokonany - wybrany ?
Artykuł pomógł?

pschemo
31.10.06, 21:49
Nie no.. sam jeszcze nie wiem...
Ciągle się mieszam :roll:

pschemo
1.11.06, 12:19
Z artykułu wynika że najlepsza jest Konica, tyle że kosztuje 700zł, plus redukcja która kosztuje nie wiem ile...
Czyli wyjdzei tyle samo co kupiłbym sobie kit Olympusa..
A Raynox kosztuje 100zł taniej...

Poszukam jeszcze czym tak naprawdę różni się WCON-8 od 8D bo róznica cenowa jest dosyć znaczna... =]

ziemia01
2.11.06, 08:46
Tylko on chyba jest (jeśli się nie mylę ) 52 mm. Jak taka redykcja wpłynie na obraz? Czy nie będzie większego winietowania?