Zobacz pełną wersję : letnie krajobrazy
możecie skomentować te fotki?
http://hefajstos.galena.pl/~sebastianl/letnie%20krajobrazy/
wszystko z E-1 + Zuiko 14-45 i 40- 150 RAW
obróbka: czasami HDR, głównie jednak zwiększenie nasycenia, trochę podstawowych operacji tonalnych i objechanie kontrastem. Żadnych manipulacji,klonowania,stempli itp..
jakby kazdy wskazał najlepszą i najgorszą pracę byłbym wdzięczny.
bardzo ladne obrazki. ja przychylnie traktuje taka kolorystyke. zabiegi wyciagania jasnosci sa zauwazalne, ale wcale nie przeszkadzaja. sorry, ale nie moge wskazac faworyta, zeby zadnemu zdjeciu nie umniejszyc. sa jednak wyjatki:
komorowice01 - lekka przeginka
okolice trzebini - jakka przesada - jak na ziemi nie przeszkadza to na drzewach bardzo.
:D :D :D
tak stawiałem jesli chodzi o "przegięcia" - co najśmieszniejsze to pliki akurat chyba z najmniejszą przeróbką. Po prostu łut szczęścia jeśli chodzi o naturalną grę świateł i kolorów. W zasadzie gdybym się nie obrócił wtedy na rowerze to bym tego nie zauważył, a już 10 minut później tego efektu nie było widać ( mówię tu o pliku komorowice 01 )
tak czy inaczej dzięki
aha - dodałem nazwy plików bo wczęśniej nie było ich widać - wystarczy odświeżyć stronę...
WUJEK MARO
24.10.06, 10:41
Najbardziej interesujące jest prawdopodobnie zdjęcie z Komorowic. Mimo wszystko w tej serii HDR bardziej drażni niż w Twoich zdjęciach z Wojnowic.
Chodząc po Wzgórzach Trzebnickich nie natrafiłeś na wąwozy lessowe? Zastanawiam się, jakby wyszła fotka przerobiona HDR z takiego zacienionego miejsca.
Pozdrawiam
niestety wzgórza są potraktowane praktycznie z jadącego samochodu...
mam też trochę lasów milickich i stawów w okolicach Rudy Milickiej - pokażę niedługo.
Ale tereny generalnie warte dłuższej wizyty...
Rafał Czarny
24.10.06, 11:59
Ładne te landszafty, niektóre nawet bardzo. Lubię takie zdeka odrealnione krajobrazy. Czy w focie komorowice01 te promienie są domalowane w PSie?
żadnego domalowywania
na żywca widok był niesmowity ( jak mawia mój chrześniak - promienie od Bozi ) a kontrast jeszcze to podkreślił...
powiem Ci szczerze że całkiem nieźle to wygląda w B/W przy mieszaniu kanałów ;)
żadnego domalowywania
na żywca widok był niesmowity ( jak mawia mój chrześniak - promienie od Bozi ) a kontrast jeszcze to podkreślił...
powiem Ci szczerze że całkiem nieźle to wygląda w B/W przy mieszaniu kanałów ;)
No bo to się nazywa Łaska Boża :)[/b]
No muszę się przyłączyć, do zachwytów :). Widać obróbkę, ale tak jak powiedział Czarny tym zdjęciom to na dobre wyszło, gratuluje :). Może z wyjątkiem drugiego i trzeciego. ale całość stanowi piękny fotoreportaż :)