PDA

Zobacz pełną wersję : Wielka prośba o pomoc przy wyborze aparatu...

wodzio
22.10.06, 22:07
Witam wszystkich.

Mam do was wieeelką prośbe - postanowiłem kupić mój pierwszy w życiu aparat cyfrowy. Chciałbym, żeby nie był to duży aparat, żeby był to raczej aparat "kieszonkowy", który wsadze do kieszeni i będzie w stanie zrobić zdjęcie w każdej sytuacji. Zależy mi przede wszystkim na jakości fotek i niezawodności. Na aparat mam przeznaczone +/- 1300zł. Moja wiedza na temat fotografowania i aparatów jest praktycznie zerowa:-)

Po wstępnej selekcji i sprawdzeniu ofert w sklepach wybrałem takie modele:

Fujifilm FinePix F30
Samsung Digimax i6
Canon Digitl IXUS 60
Casio EX - Z850
Sony Cyber-Shot DSC T9
Sony Cyber-Shot DSC W100
Nikon S6
Nikon L5
Olympus SP-350

Jaką macie opinie na temat aparatów firmy Sony albo Casio? Wiem z forum, że Fujifilm F30 i Olympus SP-350 jest udamym modelem, co sądzicie na temat tych pozostałych ?

Olympus SP-350 jest wielkościowo wersją optymalną, gdyż większe od niego absolutnie mi nie pasują. Napiszcie mi prosze, co uzyskam dzięki ustawieniom manualnym, jakie rodzaje zdjęć i w jakich sytuacjach przydają się ustawienia manualne?

Który z tych aparatów uważacie za najlepszy ?

Mile widziana jest każda opinia i podowiedź. Może macie jakiś swoich faworytów ??

Z góry bardzo dziękuje za każde zdanie.

zibi1303
22.10.06, 22:32
moj faworyt to SP-510 :), oczywiście

krzysiekz
23.10.06, 09:50
Z wymienionych przez Ciebie, tylko sp-350 ma mozliwosc zamontowania zewnetrznej lampy, co przydaje sie czasami w pomieszczeniach.
Na www.recenzje.net.pl (http://www.recenzje.net.pl/) mozesz porownac parametry wymienionych aparatow miedzy soba.

Zibi: sp-510 jest 2x ciezszy od sp-350, a Wodzio chyba szuka czegos bardziej 'kieszonkowego' ;)

wodzio
23.10.06, 10:36
zibi1303 SP-510 jest jak dla mnie ciut za dużym aparatem... :-(

krzysiekz byłem na tej stronce. Aparaty różnią się od siebie praktycznie tylko paroma rzeczami. A ja się zabardzo na tym nie znam - nic mi te dane nie mówią... Dlatego pytam was o rade.

A powiedzcie jakiego typu zdjęcia uzyska dzięki manualnym ustawieniom w sp-350? Aparat ten przewyższa te pozostałe, które wymnieniłem ??

gosiek
23.10.06, 11:26
witam..
porównałam te wszystkie aparaty, ktore wymieniłes i powiem tak.. nie roznią się od siebie za wiele, ale jednak czymś się różnią.. porownywałam olympusa SP-350 z pozostałymi modelami.. to co dla mnie przemawia za olympusem :
- 8 milionów efektywnych pikseli,
- wiele możliwości ustawień ekspozycji (auto, priorytet czasu, migawki, manualne i 24 programy tematyczne),
- złącze lampy błyskowej
- możliwość dołaczenia konwerterów
- zdjecia panoramiczne.

jeśli spodoba Ci sie pstrykanie fotek, to olympus daje Ci jakies możliwości rozwoju, chociazby manualne ustawienia czy dołaczenie konwertera, lampy błyskowej.. minusem tego aparatu można uznać brak stabilizacji obrazu, brak menu w języku polskim i jeszcze ewentualnie ceny kart xD.. ale w sumie aparat cenowo różni się od niektórych modeli dość znacznie, wiec cześć pieniędzy mogłbyś przeznaczyć własnie na kupno karty o wiekszej pojemności..

jest to oczywiście tylko moja skromna ocena, decyzja nalezy do Ciebie.. :) powodzenia..

skow
23.10.06, 11:38
No to do zalet SP-350 dorzucę, bo chyba nikt na to nie zwrócił uwagi, robienie zdjęć w RAW (ORF). Dla niektórych to może być wielkim plusem możliwość korekty zdjęć niedoświetlonych/przepalonych bez mało widocznej utraty jakości zdjęć (jaką byśmy mieli przy edycji plików JPG)

wodzio
23.10.06, 21:01
@gosiek brak języka polskiego zupełnie mi nie przeszkadza, cena kat xD też.

Czyli z tych co wymieniłem najlepiej prezentuje się właśnie SP-350 ???

A o co chodzi z ustawieniami ISO? Bo na zdjęciach z dużym ISO są strasze ziarna... Do czego właściwie służy ISO ??

Są jakieś prywatne fotki na forum zrobione przez urzytkownika SP-350 ???

gosiek
24.10.06, 00:21
jeśli chodzi o parametry to SP-350 nie rozni sie od pozostałych modeli za bardzo, ale ma pewne rzeczy ktore akurat do mnie przemawiaja.. ale to Ty musisz uściślić to czego oczekujesz po aparacie, ktory chcesz kupic.. moze Ty akurat wolałabyś coś bardziej płaskiego, mniejszego - mowiłes, ze chciałabyś apara mieszczacy sie w kieszeni..
SP - 350, tak jak napisałam, daje Ci jako takie mozliwości rozwoju..
skow dobrze , ze zwróciłes uwage na ten format RAW, zapomniałam o tym napisac, ale dla mnie to też jak najbardziej plus w tym a paracie..
wodzio o ISO moze na poczatek poczytaj sobie >TUTAJ< (http://www.zoom.idg.pl/artykuly/45303.html)

wodzio
25.10.06, 20:26
Jestem już prawie zdecydowany na tem model.

Mam tylko jedno pytanie - jakie jakościowo fotki robi ten aparat ??
W rodzinie mam Nikona 7900 - jak myślicie, czy fotki z tego Olympusa będą porównywalne, gorsze, czy lepsze ???

krzysiekz
25.10.06, 22:21
Tu jest pare zdjec (http://www.dcresource.com/reviews/olympus/sp350-review/) z sp-350.

zibi1303
25.10.06, 22:25
To zerknij tu, tu są robione przez ludzi a nie przy okazji recenzji

http://www.pbase.com/cameras/olympus/sp_350

gary
26.10.06, 08:53
tylko i wyłącznie fuji
czułosci, matryca kolory, niedoscignione dla innych aparatów
miałem f10 - jest rewelacyjny

fotomic
26.10.06, 09:29
ciekawe jak się będzie sprawować nowa sigma z FEVON'em