Zobacz pełną wersję : Filmy ze zdjęć (sekwencje poklatkowe)
Wymyśliłem sobie zrobienie sekwencji wideo ze zdjęć robionych np. co minutę... i ciekawy jestem czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie. Ja to zrobiłem tak: dobrze umocowany aparat na statywie (i to mocnym), i trzaskanie fotek w jedno miejsce co jedną minutę. Oczywiście w moim wypadku nie obyło się bez zewnętrznej linki wyzwalacza, ponieważ wciskanie spustu ręką powodowało zruszenie pozycji statywu i w efekcie zdjęcia nie były wykonane idealnie z tego samego miejsca. Czekałem na pogodę w postaci chmur w celu uzyskania filmu jakby w przyśpieszonym tempie. NIestety pogody się nie doczekałem i zrobiłem to tak :
zobacz gotowy film (http://orion.fr.pl/poklatka.mpg)
Chciałbym popróbować w tym temacie coś więcej i dlatego jeżeli ktoś kiedykolwiek cos podobnego próbował, robił swoim aparacikiem - czekam na odzew.
Dane dotyczące tego filmu:
51 zdjęć w formacie 640x480 skompresowanych do filmu mpeg-2 /24 fps/ o takiej samej rozdzielczości. Kompresja filmu - 90. Film ma rozmiar 738 KB.
ps. Nadal czekam na dobrą pogodę lub padający śnieg - wtedy nową sekwencję wkleję w miejsce aktualnej.[/i]
kurcze ale super efekt... niebo... :-)
BTW chyba zaczne szukac takiej linki wyzwalacza (jesli wogle jest cos takiego do mojego aparatu).... Wie ktos ile taki bajer kosztuje? (bo w sumie do zdjec makro sie tez przyda:-))
heh. Z tą linką wyzwalacza to chyba będziesz miał problem... :)... ja mam taki patent zrobiony z linki od starego zenita i zmyślna nakładka na spust.
no to dobrze trafilem :-)
Ja wlasnie znalazlem taka linke tez od zenita... mozesz mi opisac swoj patent na sput i ewentualnie walnac fotki. PLZ
Fajnie!!
myślę ze animacja z chmurami na niebie będzie zaje....ta! szczególnie jak zrobisz przejscie z dnia do nocy :)
Przy takim odstepie czasu (1sek) w jakim wykonujesz zdjęcia musisz uwazać na jedną rzecz - pojawia się to w tym filmie -
wszystko co znajduje się na odległych planach będzie wychodziło płynnie, ale kazdy szybki ruch na pierwszym planie moze praktycznie nie wyjsc ( tak jak to jest teraz z twojim człowieniem w filmie). Chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego tak jest? :)
Chyba ze taki był plan tego filmu ...
Ja bym chyba troche zainscenizował albo wybrał takie miejsce gdzie wszystko dzieje się wolniej na pierwszym planie.
np. przystanek autobusowy, tam ludzie chodzą wolniej,po parę kroczków :)
pozdrawiam,
i czekam na następne realizacje
gie - dee
:) zgadza się. To tylko filmik pierwszy i próbny. Pracuję dodatkowo nad samoczynnym procesorowym wyzwalaczem (automatycznym) który będzie można ustawić na dowolną częstotliwość, np. w sekundach lub minutach, abym mógł aparat zostawić samodzielnie na oknie i robić coś innego, bo wciskanie aparatu co minutę przez cały dzień to nie lada wyczyn zabierający praktycznie cały czas. I tak jak mówię to tylko narazie próby... może coś ciekawego z tego wyjdzie kiedyś.
ps. a ten pomysł z przystankiem jest niezły! spróbuję chyba!
a tak wogle to w czym robiles ten filmik? jaki jest odstep czasowy pomiedzy poszczegolnym zdjeciem? a moze by tak wiekszy format w avi'ku zrobic ;)
Pozdro
film zrobiony w ulead'zie :). Odstęp czasowy między klatkami to 2 fps'y czyli jakieś 0.08 sekundy. zdjęcia robiłem w formacie sq2 > 640x480 pix. W takim formacie zużywając całą kartę można uchwycić 13 godzin w odstępach jednominutowych pomiędzy robionymi zdjęciami :) A na dodatek musiałem ekspresowo dorobić sobie zasilacz, bo mi aku padały co chwilkę :) ale teraz jest już ok i myślę o zrobieniu filmiku z ludźmi na przystanku :) ale jeszcze muszę sobie dorobić zasilanie aparatu z samochodowego gniazdka zapalniczki aby nie mordować akumlatorów...
ps. tutaj jest drugi filmik przed zachodem - z tego samego ujęcia.
drugi filmik (http://orion.fr.pl/sekw.mpg)
ps2. zauważyłem że na zasilaczu można mieć lcd włączony cały czas i sam aaparat się nie wyłącza automatycznie jak to ma miejsce na aku. Heh... jednak człowiek się uczy cały czas... :)
i jeszcze jeden film wykonany serią zdjęć co 3 sekundy. Trochę mi sie statyw zruszł i aprat miał zawachania w ostrzeniu, ale chodzi o przykład. Troche nieładny temat do fotografowania, ale cóż - narazie nic nie wymyśliłem innego...
film nr.3 (http://orion.fr.pl/cygar.mpg)
@Arras
Może mógłbyś opisac i sfotografowac konstrukcję swojego węzyka spustowego do 720 ja posiadam C740 i denerwuje mnie te 12 sekund wyzwalacza i myslalem o czyms takim.
Arras czekam na turtorial dotyczacy tego filmu! :)
Podeslij rowniez fotke wezyka a umiesimy na www ew. wrzuc do galerii
bardzo dobry pomysl :-) Tylko ze proponuje taki tutorial przy pomocy darmowego programiku VirtualDub (http://download.chip.pl/download_75745.html) Sam z checia chcialbym cos takiego zrobic.. tylko narazie nie mam plikow do sklejania ;-) Jak mi ktos udostepni pliczki to z checia napisze turotial jak zrobic wlasnego DivX'a :]
No to decyzja nalezy do Arrasa albo pisze sam albo udastepnia pliki Jeronimo - nie masz wyjscia Arras musisz wybrac 1 albo 2 w tym przypadku nie ma 3 :)
BTW: zaoferowano mi do testow c750 albo c5060 ktory w/g was jest bardziej wart uwagi? Tj. ktory przyciagnie wieksza uwage ogladajacych
re: jeronimo - moze Ty jednak napisz tutorka, bo ja nie bardzo z czasem wyrabiam. Podeślę fotki tylko z którego filmu?
re: Arturo - opis wężyka wyślę na maila tylko czekam na drugi aparat aby było zdjęcie z zamontowanym patentem.
re.2: Arturo - ja bym był za testem 750...
arras super.
co do testu to tez mysle o 750 ale zoabczymy .. jak juz dostane aparat dam znac
re: jeronimo - moze Ty jednak napisz tutorka, bo ja nie bardzo z czasem wyrabiam. Podeślę fotki tylko z którego filmu?mysle ze najciekawszy bylby z niebiem (jednak u Ciebie te niebo jest kiepskawe) tak wiec proponuje filmik z papieroskiem bo IMHO jest cool.
Ile te zdjecia zajmuja?
oj niestety aż 15,5 Mb. I co dalej?
no wlasnie sciagam pliczki ;-)
Czy ktos zna jakis darmowy programik do robienia filmikow? bo ten co pisalem to jednak jest do obrobki gotowcow (cos mi sie na poczatku pomylilo). Arras zrobil te filmiki przy pomocy ulead studio... ja chce poszukac czegos darmowego.. moze ktos mi pomoze ;)
oj niestety aż 15,5 Mb. I co dalej?
polecam photoshopa,
najlepiej zaprogramować sobię Actions na wykonywanie potrzebnej kompresji, PS sam przerobi ci wszystkie wskazane fotki - zaoszczędzisz spooooro czasu. a zdjęcia nie stracą za bardzo na jakosci ale napewno stracą na objetości.
pozdrawiam
gie-dee
zdjec jest 103 kazde ma po ok. 150KB :P
ulead ma tą zaletę że importujesz jgp'i i on sam cały film koduje i robi plik mpg - i nie musisz się przejmować rozmiarami poszczególnych zdjęć.
Panowie a czy zamiast pstrykac recznie to nie wartałoby uzyć programików o których pisaliście kiedyś tu na forum ? Chodzi mi o programiki do kontrolowania Olka spod komputera - one maja takie funkcje do robienie zdjec co wybrany interwal np. Cam2Com lub
CameraController (produkcji pine tree)...
...gorzej niestety ze zdjęciami pstrykanymi w plenerze... kompa nie wezmę ze sobą... :(
Ano tak...laptopik by się przydał ! Aha: chyba z 720 te programy nie chodzą ?
w cenie laptopika mam co najmiej 20 przystawek wyzwalających na mikrokontrolerze :)
mozes sprecyzować o co chodzi z tymi przystawkami ?? nigdy tego nie widziałem..
moze masz jakieś linki do stronek na których mozna o tym poczytać i pooglądać :)
pozdrawiam
gie-dee
Niestety nie mam. Konstruuję własnie powoli mechanizm wyzwalania linką połączony z silnikiem krokowym i mikrokontrolerem 89051. Narazie wszystko jest w fazie produkcji :). Jeśli coś z tego wyjdzie, to napisze jak to wygląda.
Arras podziwiam i gratuluję.
"Patenta" sobie zrób...
Pozdrawiam
nie wiem na kiedy ma byc ten tutorial.. no ale z czasem sie nie wyrabiam :( wiec narazie nic nie zrobie..
jero - nie śpieszy się. Byle by był ;)
mam e-10 i mozliwość robienia interwału np co 1 min, ale nie wiem czy wasze aparaty sa obsługiwane za pomoca pilota Olka jeśli tak to macie problem z głowy a mianowicie
1. palmtop + program do symulowania pilota (free na internecie troche okrojony) - uczymy palma funkcji pilota olka i w palmie włączamy interwał
chyba że laptop z nadajnikiem IRDA i odpowiednim programem
2. pilot olka lub samouczący się który wczesniej zaprogramujemy, rozbieramy pilota i styki do wyzwolenia łączymy z urządzeniem które może załączać cokolwiek co jakiś czas (urządzenia do kupienia jak pamietam w AVT oferta w Elektronice praktycznej)
dla kolegi który ma problem z zasilaniem na zewnątrz polecam małe akumulatory żelowe na 3AH cała noc z interwałem co minutę
dobry pomysł z filmem podejmuje się zrobienia roslinki która rosnie itp
jest tak ogólnie że nie zawsze są pieniądze. :) dlatego trzeba sobie radzić. mój 720 nie jest obsługiwany pilotem więc to tez odpada. Palmtop również - za duża cena. Jedyne wyjście (jak dla mnie oczywiście) to sterowanie mechaniczne przycisku spustu sterowane procesorem. Prototyp już działa, całość zamyka się kwotą 30 zł, więc różnica jest na tyle kolosalna, że nawet nie biorę pod uwagę "nowocześniejszych" rozwiązań.
najnowsze dzieło c-720 stki... z cyklu "sekwencje animowane". Film powstał w ciągu 3,5 godziny. Każde zdjęcie było robione co 35 sekund. Migawka w aparacie była wyzwalana linką podłączoną do urządzenia mechanicznego sterowanego procesorem. Całość wyszła nawet nieźle. NIe trzeba było wciskać ręką co chwilę spustu, a po drugie żadne zdjęcie nie zostało zruszone względem poprzedniego jak to miało miejsce przy użyciu ręki.
Film /9 Mb/
Pobierz film MPEG-2 (http://orion.fr.pl/test/okno.mpg)
ps. Film ma tak wielką objętość ponieważ odtwarzanie odbywa się z prędkością 24 klatek na sekundę, a nie 12 jak miało to miejsce w poprzednich filmach. Pozatym film ma format 720 x 576.
Arras cos dla Ciebie :-)
http://www.technokraton.com/others/interv02/
heee.... dobre, dobre... i dobry pomysł by do prezentacji wykorzystać flash'a... też i tak spróbować muszę.
Witam
Bardzo zaiteresował mnie ten temat ale oczywiście mam pewne problemy.
Spust uruchamiam ręcznie i wiadomo co wychodzi, jak uruchamiać spust korzystając z komputera? Program Cam2com? Trochę o nim czytałem ale nie wiem o co chodzi. Po drugie próbowałem z programem Windows movie maker, w sumie nie jest zły ale ni diabli nie potrafię przyśpieszyć odtwarzania, w standarcie klatka co 3sek!
Bardzo proszę o pomoc.
Olympus c 730uz.
dokładnie takie same pytania miałem kiedyś.... mojego 720 cam2cam niestety nie obsługuje, więc z góry pomysł z wykorzystaniem kompa poszedł w kosz. Przy pierwszych zdjęciach seryjnych uzywałem statywu i nic więcej. Jak łatwo sie domyśleć... każde wciśnięcie palcem spustu migawki powodowało zruszenie aparatu podczas focenia, czego fektem były film jakby z "drżącej kamery". Spróbowałem ułatwić sobie życie i dostosować do aparatu starą linkę wyzwalacza i udało się. Obejma utrzymująca linkę tuż nad przyciskiem spustu załatwiła sprawę. Mogłem juz pstrykać zdjęcia bez ruszania aparatem co zaowocowało idealnymi fotkami - bez żadnych przemieszczeń.
Movie maker jak dla mnie odpada... za średnie możliwości w tym temacie. Polecam ulead video studio, tam można bez problemu dostosować fps'y do żądanego wyniku, ustawić odstępy czasowe między klatakami, skompresować w każdym formacie gotowy film itd.
Pozdrawiam.
Witam,
czy ktoś ma link skąd można zassać ten program ??
pozdrawiam
gie-dee
Arras miałeś dać fote Twojego patentu z wężykiem może na meila.
Arras miałeś dać fote Twojego patentu z wężykiem może na meila.
tutaj:
http://forum.olympus.hat.pl/viewtopic.php?t=974
albo stara wersja:
http://www.olympus.hat.pl/?s=news&id=45dzial=2
Jest darmowy programik Edit Studio. Był kiedyś na płytce Entera później napisze w którym. Super temat z tymi filmami. Też się pobawię.
Przeszukałem archiwum Entera, Kazaa itp. i nigdzie nie ma takiego programu jak Edit Studio.
Pozdrawiam Wojtek.
Edit Studio 2.1.5 Enter nr 6/2002.
Pozdrawiam.
juz kilka osoba sie mnie pytalo na priv'a kiedy bedzie ten tutorial. No wiec odpowiadam.
Narazie wogle nie mam czasu na nic.... jak tak dalej pojdzie to wogle nie bede mogl tego napisac. Zreszta jak juz mam cos pisac to chcialbym zeby to byl tutorial z jakims darmowym programem w roli glownej...
Pozdrawiam
P.S.
No teraz juz chyba nikt nie bedzie sie pytal.
No a moze jest inna osoba chetna do napisania tutoriala.... ?
moze ja sie skusze.. ale niech Arras przypomni:
Ustawic aparat walic foty co iles sekund potem zrobic z tego video?
zdjecia co minute... no a pozniej zlepia sie w programie.
P.S.
Jesli chcesz to wieczorem postawie FTPa i zassasz sobie pliczki Arrasa.
moze ja sie skusze.. ale niech Arras przypomni:
Ustawic aparat walic foty co iles sekund potem zrobic z tego video?
dokładnie...
Potrzaskać fotki co 20 sekund naprzykład;
wgrać do programu video;
ustawić fps na 24 /najlepszy efekt/;
i film gotowy.
Zmontowałem sobie układ do czasowego wyzwalania połączony z pilotem i dzisiaj to wszystko podłączyłem. Obiektem jest rosnąca rzeżucha. Wcześniej sprawdziłem i rośnie 5 dni. Mam do dyspozycji 664 klatki a więc ustawiłem co 13 minut. Mam pytanie do bardziej doświadczonych w tej materii czy może tak długo być włączony mój c750 oczywiście do zasilacza i czy jeżeli jest posłączony zasilacz to mogą być w aparacie akumulatorki ? Pozdrawiam. Napisze jak będą widoczne efekty.
Oto filmik z Arrasa fotek: www.olympus.hat.pl/filmik.avi [350KB]
Teraz pytania:
-czy wszystkim sie to odtwarza? Kompersja : Divix
-Nie za szybko ten filmik idzie?
-jak z jakoscia?
Moj filmik zajmuje troche mniej niz Arrasa - robilem to w AnimationShopPro
Jeszcze pokombinuje z predkoscia
U mnie idzie ładnie i trwa 5 s. Jakość OK. Całkiem niezła kompresja a ile jest klatek na sekundę?
mnie się odtwarza...
filmik rzeczywiście za szybko idzie.... może to poprzez małą ilość klatek a co za tym idzie kończy się szybkim odtwarzaniem.
jakość ok.
mam zpsuty wyzwalacz automatyczny, ale jak naprawię postaram się strzelić fotki ludzi na przystanku co 3 sek... to mam w planie.