PDA

Zobacz pełną wersję : SDK - do olympusa

zibi1303
19.10.06, 19:29
Pytanie do wtajemniczonych. Czy można gdzieś dostać, SDK do programowania aparatów kompaktowych. Wiem że do luster jest inne, a na razie nie mam lustra, więc poczekam..

zibi1303
19.10.06, 21:00
OK, już widzę, 29 EURO :)

zdrip
22.10.06, 01:37
A czy na pewno SDK do luster i kompaktów Oly jest inne?

fotomic
22.10.06, 06:08
czy istnieje wersja TRIAL tego oprogramowania ?

zibi1303
22.10.06, 11:23

Z tego co widać na stronach, to nie, ale z tego co wiem, to jest różnica. Już się prawie zdecydowałem go kupić, bo chcę napisać na bazie tego program :). Na razie będzie, obsługiwał mój, ale potem jak się dorobię lustra to i E-system będzie.

Dlatego chyba powinieniem, zgłosić temat: Co taki program powienien robić. Jeśli zbiorę uwagi wszystkich to może wyjść całkiem przydatne narzędzie :)
Nawet myślałem, że taki program mógłby być potem nagrodą dla zwyciężców konkursów, itd. Pomysłów jest wiele. Do końca roku muszę zdobyć SDK i informację o funkcjonalności, która byłaby potrzebana.

zibi1303
22.10.06, 11:24
czy istnieje wersja TRIAL tego oprogramowania ?
Trialu niestety nie ma :( i nawet o nim nie słyszałem

fotomic
22.10.06, 12:20

Z tego co widać na stronach, to nie, ale z tego co wiem, to jest różnica. Już się prawie zdecydowałem go kupić, bo chcę napisać na bazie tego program :). Na razie będzie, obsługiwał mój, ale potem jak się dorobię lustra to i E-system będzie.

Dlatego chyba powinieniem, zgłosić temat: Co taki program powienien robić. Jeśli zbiorę uwagi wszystkich to może wyjść całkiem przydatne narzędzie :)
Nawet myślałem, że taki program mógłby być potem nagrodą dla zwyciężców konkursów, itd. Pomysłów jest wiele. Do końca roku muszę zdobyć SDK i informację o funkcjonalności, która byłaby potrzebana. mamy podobny pomysł :D , wczym byś pisał ?

zibi1303
22.10.06, 18:33
Mogę w prawie każdym języku, ale wolałbym C++ Builder 5.0, bo tego mam licencje professional i mogę produkować oprogramowanie.

Anugal
22.10.06, 22:23
Mysle, ze samo SDK mogloby byc smialo nagroda w jakims konkursie (a przynajmniej ja bym sie za taka nagrode nie pogniewal).

Jesli chodzi o funkce programu, to na poczatek to co oferuja juz istniejace (Cam2Com, CamCtrl, ...) - czyli podglad obrazu z aparatu, dostep do wszystkich (przynajmniej podstawowych) funkcij aparatu czas, przeslona, lampa, ... Pozniej mozna by sie zajac problemami jakie kazdy z nas mial podczas robienia zdjec, a taki program moglby je rozwiazac. Mi, na przyklad, podczas robienia zdjec do paszportu, brakowalo mozliwosci wykonywania zdjec w okreslonym interwale czasowym i podgladu na calym ekranie. Mysle, ze ciekawa opcja byloby zaadoptowanie aparatu do roli kamery internetowej - z wlasyn serwerem http, wykrywaniem ruchu, itd.
To tyle pomyslow na szybkiego, przemysle sprawe i cos jeszcze dorzuce.

Pozdrawiam.
Bartek

zibi1303
22.10.06, 22:41
Wszystkie uwagi będę , notował skrzętnie.
Akurat mój ma już zdjęcia poklatkowe :) i mogę robić zdjęcia z interwałem od 1-99 min w serii os 1-99 zdjęć
ale inne rzecz, tez są ważne może coś tez wymyślę

Rafał Czarny
23.10.06, 10:30
Co to jest SDK?

Jeronimo
23.10.06, 10:31
Co to jest SDK? SDK – Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/SDK)

Rafał Czarny
23.10.06, 10:39
Co to jest SDK? SDK – Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/SDK)

Dzięki.

Czyli Zibi zamierzasz zrobić nowe softy do aparatów Olka? Coś takiego jak ten słynny ruski soft do Canona?

zibi1303
23.10.06, 12:42
SDK = System Development Kit
Czyli tak na skróty to zestaw bibliotek obejmujących pewną funkcjonalność, które można dołączyć do własnego programu.
W tym przypadku będą do fukcje sterujące aparatem. Przykładowo, ustawienie czasu ISO,.... oraz wykonanie zdjęcia, a potem zgranie go na dysk komputera, albo wyświetlenie ekranu wyświetlacza na ekranie komputera....
Nie widziałem jeszcze tego SDK, więc nie wiem dokładnie, ale napewno te funkcje tam są

zibi1303
23.10.06, 12:46
Czemu nie ? Jest to możliwe.
Najwaznejsze jest to by mieć pojęcie co jest potrzebne i zrozumienie zasad działania. Reszta to prosta żmudna dłubanina, ale efekty są ekstra :)
Dlatego wasze uwagi są cenne. jak dostanę zestaw funkcji, to będę wiedział dokładnie jaka jest możliwość sterowania danym modelem. Wtedy sam zaproponuje co można zrobić.

fotomic
23.10.06, 14:02
odbierz PW :) powinineś miec

Jack
31.10.06, 19:51

Z tego co widać na stronach, to nie, ale z tego co wiem, to jest różnica...SDK w aktualnej wersji 3.4 nie jest kompatybilne z lustrami Olympus. Właściciel legalnego egzemplarza SDK może zarejestrować się na stronie Olympusa dla developerów i pobrać tam bezpłatnie SDK dla lustrzanek.
Jack

zibi1303
1.11.06, 00:54
Dzięki, to już wiem, ale w sklepie będzie dopiero pod koniec listopada dostępne
a PW jeszcze nie ma ? ;(