Zobacz pełną wersję : SDK - do olympusa
Pytanie do wtajemniczonych. Czy można gdzieś dostać, SDK do programowania aparatów kompaktowych. Wiem że do luster jest inne, a na razie nie mam lustra, więc poczekam..
OK, już widzę, 29 EURO :)
A czy na pewno SDK do luster i kompaktów Oly jest inne?
czy istnieje wersja TRIAL tego oprogramowania ?
Z tego co widać na stronach, to nie, ale z tego co wiem, to jest różnica. Już się prawie zdecydowałem go kupić, bo chcę napisać na bazie tego program :). Na razie będzie, obsługiwał mój, ale potem jak się dorobię lustra to i E-system będzie.
Dlatego chyba powinieniem, zgłosić temat: Co taki program powienien robić. Jeśli zbiorę uwagi wszystkich to może wyjść całkiem przydatne narzędzie :)
Nawet myślałem, że taki program mógłby być potem nagrodą dla zwyciężców konkursów, itd. Pomysłów jest wiele. Do końca roku muszę zdobyć SDK i informację o funkcjonalności, która byłaby potrzebana.
czy istnieje wersja TRIAL tego oprogramowania ?
Trialu niestety nie ma :( i nawet o nim nie słyszałem
Z tego co widać na stronach, to nie, ale z tego co wiem, to jest różnica. Już się prawie zdecydowałem go kupić, bo chcę napisać na bazie tego program :). Na razie będzie, obsługiwał mój, ale potem jak się dorobię lustra to i E-system będzie.
Dlatego chyba powinieniem, zgłosić temat: Co taki program powienien robić. Jeśli zbiorę uwagi wszystkich to może wyjść całkiem przydatne narzędzie :)
Nawet myślałem, że taki program mógłby być potem nagrodą dla zwyciężców konkursów, itd. Pomysłów jest wiele. Do końca roku muszę zdobyć SDK i informację o funkcjonalności, która byłaby potrzebana. mamy podobny pomysł :D , wczym byś pisał ?
Mogę w prawie każdym języku, ale wolałbym C++ Builder 5.0, bo tego mam licencje professional i mogę produkować oprogramowanie.
Mysle, ze samo SDK mogloby byc smialo nagroda w jakims konkursie (a przynajmniej ja bym sie za taka nagrode nie pogniewal).
Jesli chodzi o funkce programu, to na poczatek to co oferuja juz istniejace (Cam2Com, CamCtrl, ...) - czyli podglad obrazu z aparatu, dostep do wszystkich (przynajmniej podstawowych) funkcij aparatu czas, przeslona, lampa, ... Pozniej mozna by sie zajac problemami jakie kazdy z nas mial podczas robienia zdjec, a taki program moglby je rozwiazac. Mi, na przyklad, podczas robienia zdjec do paszportu, brakowalo mozliwosci wykonywania zdjec w okreslonym interwale czasowym i podgladu na calym ekranie. Mysle, ze ciekawa opcja byloby zaadoptowanie aparatu do roli kamery internetowej - z wlasyn serwerem http, wykrywaniem ruchu, itd.
To tyle pomyslow na szybkiego, przemysle sprawe i cos jeszcze dorzuce.
Pozdrawiam.
Bartek
Wszystkie uwagi będę , notował skrzętnie.
Akurat mój ma już zdjęcia poklatkowe :) i mogę robić zdjęcia z interwałem od 1-99 min w serii os 1-99 zdjęć
ale inne rzecz, tez są ważne może coś tez wymyślę
Rafał Czarny
23.10.06, 10:30
Co to jest SDK?
Co to jest SDK? SDK â Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/SDK)
Rafał Czarny
23.10.06, 10:39
Co to jest SDK? SDK â Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/SDK)
Dzięki.
Czyli Zibi zamierzasz zrobić nowe softy do aparatów Olka? Coś takiego jak ten słynny ruski soft do Canona?
SDK = System Development Kit
Czyli tak na skróty to zestaw bibliotek obejmujących pewną funkcjonalność, które można dołączyć do własnego programu.
W tym przypadku będą do fukcje sterujące aparatem. Przykładowo, ustawienie czasu ISO,.... oraz wykonanie zdjęcia, a potem zgranie go na dysk komputera, albo wyświetlenie ekranu wyświetlacza na ekranie komputera....
Nie widziałem jeszcze tego SDK, więc nie wiem dokładnie, ale napewno te funkcje tam są
Czemu nie ? Jest to możliwe.
Najwaznejsze jest to by mieć pojęcie co jest potrzebne i zrozumienie zasad działania. Reszta to prosta żmudna dłubanina, ale efekty są ekstra :)
Dlatego wasze uwagi są cenne. jak dostanę zestaw funkcji, to będę wiedział dokładnie jaka jest możliwość sterowania danym modelem. Wtedy sam zaproponuje co można zrobić.
odbierz PW :) powinineś miec
Z tego co widać na stronach, to nie, ale z tego co wiem, to jest różnica...SDK w aktualnej wersji 3.4 nie jest kompatybilne z lustrami Olympus. Właściciel legalnego egzemplarza SDK może zarejestrować się na stronie Olympusa dla developerów i pobrać tam bezpłatnie SDK dla lustrzanek.
Jack
Dzięki, to już wiem, ale w sklepie będzie dopiero pod koniec listopada dostępne
a PW jeszcze nie ma ? ;(