Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E-1 i Capture One

Yorky
19.10.06, 12:26
Witam

Pytam tych, którzy mieli styczność z z tym programem - czy u was to co pokazuje C1 z RAWa, też nie jest zbieżne z plikiem jpg - chodzi mi o kadr. RAW z C1 jest "przesunięty" w stosunku do jpg-a, kilkanaście pikseli w górę i w prawo. Strasznie mnie to denerwuje bo całą zaletę 100% krycia kadru szlag trafia - zawsze muszę pamiętać przy kadrowaniu, że potem, "tu obetnie, a tam doda".

PS. Jestem tu nowy więc, jeszcze raz witam i pozdrawiam wszystkich (jeśli ktoś nie czytał tego już we właściwym dziale :D )

Magus
19.10.06, 12:33
Myslę, że ten wątek https://forum.olympusclub.pl/forum22/wielkosc-plikow-w-pix-vt8289.htm
znajdzie odpowiedź na twoje pytanie.

Yorky
19.10.06, 12:41
Widziałem ten wątek, ale tu nie do końca o to chodzi. Wielkość w pikselach jest prawidłowa. Sprawdzałem inne konwertery i to co jest napisane w tym wątku to prawda - czasami uzyskane zdjęcie jest większe. W tym przypadku jednak C1 "ucina 2 krawędzie, dodajęc te piksele do dwóch pozostałych - żaden inny tak nie robił. Pytam tylko czy to norma, czy inni też tak mają - może można to ustawić jakoś, albo coś z tym zrobić?

P
19.10.06, 18:05
Yorky zaprawdę jest jak mówisz: kilkanaście pikseli w górę i w prawo