Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Panorama OLYMPUS

Franciszek
18.10.06, 10:14
Witam, wszystkich jako nowy uczestnik tego forum.
Przepraszam jesli powtarzam istniejacy juz temat ale musze sie z wszystkim tu zapozanać a sprawa jest bardzo pilna.
Mam OLYMPUSA C-4000 Z ale jak go dostałem był bez karty pamieci.
Udało mi sie kupic karte 32MB ale nie posiada ona wpisanej w sobie funkcji PANORAMA.
Wobec tego mam pytanie czy mogę sobie sam te funkcje wpisac do karty, a jesli tak to jak to zrobić?
I pytanie nr2: czemu w aparatcie nie mozna uzywać kart majacych tylko 2MB pojemności?
Pozdrawiam
Franciszek

krzysiekz
18.10.06, 10:24
ad 1. Funkcja jest zapisana gdzies na poczatku karty chyba, trzeba by sie pobawic diskeditorem jakims, ale nie wiem czy by sie udalo. Chyba nie warto sie w to bawic, a panorame mozna i bez tej funkcji zrobic.
ad 2. Przy matrycy 4M zdjecie wychodzi ok 800 kb? To na 2mb weszloby 2 zdjecia. W c720 ktory ma 3mpix tez nie dalo sie uzywac 2mb.

Jack
18.10.06, 12:54
Temat odpowiedniego formatowania i przywracania panoramy na kartach SM krąży już długo po necie. Może zacznij od: http://www.sallyandsteve.com/
Jack

Franciszek
18.10.06, 16:19
Temat odpowiedniego formatowania i przywracania panoramy na kartach SM krąży już długo po necie. Może zacznij od: http://www.sallyandsteve.com/
Jack

Dziękuje za ten link. To juz jest coś! Słabo znam angielski, ale jakoś bede musiał sobie poradzić . Chyba, ze jeszcze ktoś tu w naszym jezyku doda cos do pomocy
dziekuje
Franciszek

Franciszek
18.10.06, 16:25
ad 1.
ad 2. Przy matrycy 4M zdjecie wychodzi ok 800 kb? To na 2mb weszloby 2 zdjecia. W c720 ktory ma 3mpix tez nie dalo sie uzywac 2mb.

Dzieki za tę uwagę ale tak sie spieszyłem z pytaniami, ze nie pomyslałem o tym jaka objetość ma sam zapis przy matrycy 4M
Fr

Franciszek
18.10.06, 16:43
Przy okazji tego mojego tematu mam pytanie dodatkowe czy ktos mi może powiedzieć gdzie i czy wogóle mozna kupić jeszcze własnie te karty SmartMedia za jakies rozsadne pieniadze?
Pomijam Allegro bo to znam ale ceny sa zabójcze.
Powinienem dokupic jeszcze ze dwie 128M bo to do zdjęc nocnych i trzeba miec zapas, jesli pod reka nie lezy komputer.
Gdyby odpowiedź na to pytanie maiła naruszac jakieś obowiązujace tu reguły to prosze meilem lub PW.
Franciszek

qwerty
19.10.06, 09:16
maksymalna pojemnosc kart SM to 128 MB - nie znam przypadku ani sposobu jej powiekszenia. A co do ilosci fotek mieszczących sie na karcie to w trybie SHQ oraz max rodzielczosci na 128 MB wchodzi ok 50 fotek (zalezy od warunkow fotografowania, kadru itd). Na temat zakupu sie nie wypowiadam - profilaktycznie dawno temu kupiłem spory zapasik ;)

Franciszek
19.10.06, 17:56
Dla qwerty !
w niczym mi to nie pomogło bo zwiekszać pojemnosci karty nie zamierzam. Moge tylko zmniejszyc zawartość portfela jesli mi ktos powie gdzie to moge kupić. Problem w tym, ze aparat mam od kilku dni a to urządzenie już dawno wyszło z produkcji tak jak i jego karty pamieci SM.
Aparat trafił do mnie okazyjnie i wyglada jak dopiero co rozpakowany po zakupie w sklepie.
Brakło w nim tylko tej karty i okazuje sie że to najwiekszy ból.Kupiłem jedna 32MB ale nie jest sformatowana do panoramy.
To tyle w temacie
Franciszek

krzysiekz
19.10.06, 18:23
Sprobuj pochodzic po gieldach komputerowych, moze tam beda mieli. Ewentualnie aukcje w internecie, troche jeszcze tych kart maja.

skow
19.10.06, 22:43
maksymalna pojemnosc kart SM to 128 MB - nie znam przypadku ani sposobu jej powiekszenia.[..]

A skad ta pewność? Bo nikt nie produkuje?
Z tego co sie orientuję adres komórki pamięci w SM jest przesyłany w paczkach po 8 bitów. Aby zaadresować kartę 16M wystarczy 3 takty do 32, 64 i 128M już 4 takty zegarowe.Wykorzystując 4 takty można zaadresować do 4GB pamięci i dopiero tu jest granica pojemności. Powyżej tej wartości trzeba by było robić to w 5 taktach.

qwerty
20.10.06, 07:53
skow, opieram sie na tym ze maksymalna pojemnosc "od producenta" wynosiła 128 MB a napisałem ze NIE ZNAM przypadku oraz metody powiekszenia, co nie oznacza ze takowego nie ma, tyle ze widocznie wymaga albo ryzyka (mozliwosc uszkodzenia karty) albo wiekszej wiedzy z zakresów pozafotograficznych :)

skow
20.10.06, 08:45
skow, opieram sie na tym ze maksymalna pojemnosc "od producenta" wynosiła 128 MB [...]

"Producent" łącznie z Fuji niepotrzebnie bawi sie głupotami. Jak widać nie wyciągnął wniosków z lekcji o SM i teraz na siłę forsuje xD, która jak się okazuje też jest niewypałem.

qwerty
20.10.06, 12:26
dlatego nie kupiłem zonie aparatu który uzywa tych kart pomimo ze aparat sam w sobie uwazałem za całkiem niezły ;)

Franciszek
20.10.06, 13:45
Panowie, wydaje mi sie, ze szkoda czasu na spieranie sie czy da sie te pamieci powiekszyc czy nie. Problem w tym, ze dostep do nich jest juz bardzo ograniczony i jesli uda sie kupić to po wielkim wysiłku to ryzyko "dłubania" w tym jest jak mi sie wydaje jest ogromne, bo jak sami piszecie istnieje mozliwośc uszkodzenia. Ja bedę szczęśliwy jesli uda mi sie dokupić jeszcze ze dwie moze trzy sztuki i nawet jestem gotów zrezygnowac z funkcji panoramy byle działały w pozostałych funkcjach.
Gdzies kiedys chyba na Allegro znalazłem faceta który ogłaszał, ze naprawia te karty i przywraca panorame, ale w to naprawianie trudno mi uwierzyć, choc podobno Polak potrafi.
W Polsce nie mozna tylko wygiąć w rękach hełmu wojskowego na lewą strone więc moze karty da sie naprawić, ale nie posiadam, zadnej do takiego działania.
Naprawianej raczej też nie kupię.
Swoja drogą to nurtuje mnie takie pytanie (bardziej do producenta ) czemu Olympus wiedząc, ze starszy sprzet jest ciągle w uzyciu i ma sie dobrze nie zadba o to aby takie pamieci były jednak dostepne przynajmnie w firmie. Napewno w ten sposób zaskarbiliby sobie wdzięczność wielu starych klientów. No ale to ich problem.
To tyle.
Pozdrawiam
franciszek

qwerty
20.10.06, 14:17
1. Nikt sie nie spiera o cokolwiek ;)
2. Firmie zalezy aby kupowano aktualnie lansowany sprzet a nie inwestowano w starocie tym bardziej ze czasem te starocie lepiej sie sprawują od nowosci które będą wymagały szybszej wymiany ;)
3. To nie ich problem ale jak widac Twoj ;)
Pzdr.

skow
20.10.06, 14:40
Gdzies kiedys chyba na Allegro znalazłem faceta który ogłaszał, ze naprawia te karty i przywraca panorame, ale w to naprawianie trudno mi uwierzyć, choc podobno Polak potrafi.
Naprawianej raczej też nie kupię.

Można naprawić, sam naprawiłem.
"Uszkodzenie" panoramy to nie jest uszkodzenie fizyczne (można to porównać ze sformatowaniem dysku) lecz usunięcie z karty pewnej informacji. Przywracając tą informację (a konkretnie przestawiając pewnien bajt z "0" na "1") przywraca się funkcję panoramy.

Swoja drogą to nurtuje mnie takie pytanie (bardziej do producenta ) czemu Olympus wiedząc, ze starszy sprzet jest ciągle w uzyciu i ma sie dobrze nie zadba o to aby takie pamieci były jednak dostepne przynajmnie w firmie. Napewno w ten sposób zaskarbiliby sobie wdzięczność wielu starych klientów. No ale to ich problem.

A mnie nurtuje pytanie czemu Olympus jest na tyle złośliwy, że blokuje w firmwarach aparatów funkcję panoramy dla kart innych producentów. :|

Franciszek
20.10.06, 18:43
1. Nikt sie nie spiera o cokolwiek ;)
2. Firmie zalezy aby kupowano aktualnie lansowany sprzet a nie inwestowano w starocie tym bardziej ze czasem te starocie lepiej sie sprawują od nowosci które będą wymagały szybszej wymiany ;)
3. To nie ich problem ale jak widac Twoj ;)
Pzdr.

Ad1-.to cieszę sie, ze nikt sie nie spiera o cokolwiek.
Ad2.- czułem, ze właśnie taka wypowiedź pdanie
Ad3- moim problemem jest tylko trudnośc z kupieniem karty, a ich to, że nie dbaja o mnie
czytaj o nas co jak blizsza lub dalsza przyszłośc pokaze żę gdzieś sie im to tam zemści.
Osobiście zycze tej firmie jak najlepiej i mam dla niej pełna sympatię.

Franciszek
20.10.06, 18:53
[quote=Franciszek]

A mnie nurtuje pytanie czemu Olympus jest na tyle złośliwy, że blokuje w firmwarach aparatów funkcję panoramy dla kart innych producentów. :|

Mysle, że blokowanie panoramy dla kart innych producentów to to samo co simloki w telefonach komórkowych. Ludzie i tak to obchodzą a blokujący sami siebie osmieszają.
Masz kupic sprzet i wyposaźenie tej firmy i koniec.
Durne bo durne ale jest stosowane
To ma zatrzymać klienta przy jednej marce. Rzeczywistość pokazuje co innego i wszystko jest OK.

qwerty
20.10.06, 19:13
koncze udział w tym wątku ale ze poruszyłes temat sympatii do firmy to coz... nie bede ukrywał ze ja miałem wielką kiedy wysłałem pierwszy swoj C4000Z (na gwarancji) do sprawdzenia 3 lata temu a oni bez słowa zaskoczyli mnie wymianą matrycy.
No ale zmieniają sie ludzie, zmienia sie firma. Miałem niedawno problem z migawką. Zadzwoniłem do Olympusa z prosą o pomoc. Poinformowano mnie ze ze ich "minimalny koszt" wg cennika wynosi ponad 500 pln - to zapewne tez wyraz troski o bądź co bądź wiernego klienta (2 Olki w dodatku ten sam model), a moze firma stara sie w ten sposob ostrzegac potencjalnych klientow i zniechecac? Jesli tak, to ciesze sie ze moge niniejszym ogłosic jej praktyki :) a zarazem zgodnie z oczekiwaniami Olympusa przestrzec co dzieje sie u nich ze sprzetem tuz po gwarancji i z jakimi kwotami powinni sie liczyc :)
Pozdrawiam wszystkich Olkowcow i nie tylko :)

Franciszek
20.10.06, 19:58
koncze udział w tym wątku ale ze poruszyłes temat sympatii do firmy to coz... nie bede ukrywał ze ja miałem wielką kiedy wysłałem pierwszy swoj C4000Z (na gwarancji) do sprawdzenia 3 lata temu a oni bez słowa zaskoczyli mnie wymianą matrycy.
No ale zmieniają sie ludzie, zmienia sie firma. Miałem niedawno problem z migawką. Zadzwoniłem do Olympusa z prosą o pomoc. Poinformowano mnie ze ze ich "minimalny koszt" wg cennika wynosi ponad 500 pln - to zapewne tez wyraz troski o bądź co bądź wiernego klienta (2 Olki w dodatku ten sam model), a moze firma stara sie w ten sposob ostrzegac potencjalnych klientow i zniechecac? Jesli tak, to ciesze sie ze moge niniejszym ogłosic jej praktyki :) a zarazem zgodnie z oczekiwaniami Olympusa przestrzec co dzieje sie u nich ze sprzetem tuz po gwarancji i z jakimi kwotami powinni sie liczyc :)
Pozdrawiam wszystkich Olkowcow i nie tylko :)
No widzisz i to jest jakby potwierdzenie moich pretensji do nich, bo to co napisałeś w tej drugiej części postu mówiąc delikatnie jest przykre, ale prawdziwe, bo juz dostałem kilka takich podobnych opinii i nie jesteś odosobniony.
Jesli mam byc szczery to powiem, ze to jest charakterystyczne dla wszystkich producentów sprzętu majacych w nazwie "XXXX- Polska". Widać szefowie tych firm nie preferują zasady, że jak firma szanuje klienta tako on na nią sie wypnie.
Takie tarktowanie klientów między innymi było przyczyną wyłozenia sie MINOLTY.
Darli skóre z nas do samego końca no i padli.
Jest to przykra rzeczywistość i ciekawy jestem czy w OLYMPUS POLSKA jest ktos kto czyta te nasze wypowiedzi i wyciąga sobie właściwe wnioski majace na celu zwiekszenie troski o klientów i przywiązanie ich do siebie w ten sposób. Jak znam życie to pewnie nikt z tej kopalni wiedzy jaką jest forum nie korzysta a jesli czytaja to przechodzi to pewnie bez echa.
Sprzet fotograficzny dla amatorów (zaawansowanych) mimo iż w większosci to wspaniały fantastic-plastic, jest koszmarnie drogi a obsługa serwisowa przechodzi cenową barierę dźwieku. Najwazniejsze, ze ONI są z siebie zadowoleni !
To tyle bo szkoda sie denerwować.
Ide dslej szukac karty SM do mojego wypasa.
Pozdrawiam wszystkich.

Jack
20.10.06, 22:10
...Poinformowano mnie ze ze ich "minimalny koszt" wg cennika wynosi ponad 500 pln... Konkretnie 624,64 złote brutto, nie jest to "minimalny koszt", lecz jedyna podawana kwota, cennik napraw pogwarancyjnych w centrum serwisowym Olympus Europa jest zryczałtowany, wbrew pozorom Olympus Polska nie jest jego autorem. Możesz także próbować w innych miejscach, np. OK Serwis w Gdańsku, CSI Foto i Video w Wawie, czy ewentualnie w Fototroniku.

... ciekawy jestem czy w OLYMPUS POLSKA jest ktos kto czyta te nasze wypowiedzi i wyciąga sobie właściwe wnioski majace na celu zwiekszenie troski o klientów...Ktoś w Olympus Polska stale i na bieżąco czyta wypowiedzi na forum. Gigantycznym błędem jest twierdzenie, że nikt nie wyciąga z tego wniosków. Olympus Polska nie jest producentem czegokolwiek, poza akcjami marketingowym i przedsięwzięciami mającymi służyć poprawie obsługi klienta. Ponadto przez 2 lata swojego istnienia wykonał ogromną pracę służącą zwiekszeniu troski o klienta.
Logika wskazuje, że polityka firmy jest tworzona w miejscu oddalonym o 18 000 kilometrów od Warszawy, a fabryka produkuje codziennie coraz nowsze produkty, które muszą być sprzedawane. Przypomnij sobie tego wynalazcę, który opatentował nożyk do golenia z praktycznie niezniszczalnego materiału ceramicznego z gwarancją pełnej ostrości przez 30 lat - firma Gilette wykupiła za ciężką kasę patent i schowała go do najlepiej strzeżonego sejfu. Zgadnij daleczego? :mrgreen:
Wracając do problemu - posłużę się pewną historią z mojego domu. Mój ojciec oburzył się kiedyś, że wynoszę na śmietnik buty: "Co robisz, przecież wierzch jest całkiem dobry?". Stary trwał w świadomości czasów, kiedy nosiło się buty do szewca celem podzelowania, zamiast kupowania nowych :D - Franciszku, podaj mi adres najbliższego zakładu szewskiego, który zmieni zelówki :mrgreen:
Oczywiście, już technologicznie przestarzały trochę produkt, jakim jest Smart Media, nadal jest dostępny na zamówienie - Olympus SM (z panoramą) - 128 MB kosztuje ok. 198,- złotych. Wszystko dla ludzi :D
A tak w ogóle zaczął się weekend, oderwijcie się ludziska od sprzętu fotograficznego na 2 dni ;) (właśnie spożywam fantastyczną naleweczkę i słucham muzyczki podebranej własnym dzieciom - Dream Theater, kurde niezłe :mrgreen: i przepraszam za nadmiar przypowieści i aluzji, ale to tylko dlatego, że czasy idą naprzód dużo szybciej, niż wydawałoby się to wielu osobom ;) ).
Jack

Franciszek
20.10.06, 22:52
(właśnie spożywam fantastyczną naleweczkę i słucham muzyczki podebranej własnym dzieciom - Dream Theater, kurde niezłe )

Dzieki za odpowiedź i już stosuje sie do prośby Kolegi. Z czego ta naleweczka?
Na post odpowiem w poniedziałek.
Pozdrawiam
Franciszek

Jack
23.10.06, 08:48
...Dzięki za odpowiedź...Nie zasłużyłem na podziękowania - "strzeliłem bombę" w piątek, a dopiero dzisiaj zweryfikowałem cenę karty Olympus SM 128MB, wynosi ona 269,- brutto (przepraszam za niewłaściwie podaną wcześniej kwotę). Kartę można zamówić np. w Saysonicu (Wa-wa, Świętojerska), lub CSI Foto i Video (Wa-wa, Żytnia).
Jack
[OT] P.S. Tradycyjnie, jak co roku na jesień, robię naleweczki: wiśnia z cynamonem, pigwa z cytryną i tarnina :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

C+
23.10.06, 08:58
...Dzięki za odpowiedź...Nie zasłużyłem na podziękowania - "strzeliłem bombę" w piątek, a dopiero dzisiaj zweryfikowałem cenę karty Olympus SM 128MB, wynosi ona 269,- brutto (przepraszam za niewłaściwie podaną wcześniej kwotę). Kartę można zamówić np. w Saysonicu (Wa-wa, Świętojerska), lub CSI Foto i Video (Wa-wa, Żytnia).
Jack
[OT] P.S. Tradycyjnie, jak co roku na jesień, robię naleweczki: wiśnia z cynamonem, pigwa z cytryną i tarnina :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

[OT] Ja dostałem naleweczkę z aronii i liści wiśni - mjut w gębie :mrgreen: Jak ktoś chce mogę zdobyć przepis ;)

Franciszek
23.10.06, 09:45
[OT] Ja dostałem naleweczkę z aronii i liści wiśni - mjut w gębie :mrgreen: Jak ktoś chce mogę zdobyć przepis ;)[/quote]
No jasne, ze przepis trzeba tu podać , niech inni ludzie maja też przyjemność !!!

Jeronimo
23.10.06, 10:04
a ja proponuje z naleweczkami do Hydeparku sobie pojsc :!:

Franciszek
23.10.06, 10:40
a ja proponuje z naleweczkami do Hydeparku sobie pojsc :!:
A czemu to ma słuzyć?

Jeronimo
23.10.06, 11:21
a ja proponuje z naleweczkami do Hydeparku sobie pojsc :!:A czemu to ma słuzyć? nie pisaniu OT'ow na glowny forum

Franciszek
26.10.06, 14:59
... ciekawy jestem czy w OLYMPUS POLSKA jest ktos kto czyta te nasze wypowiedzi i wyciąga sobie właściwe wnioski majace na celu zwiekszenie troski o klientów...
Jack odpowiedział na to:
Ktoś w Olympus Polska stale i na bieżąco czyta wypowiedzi na forum. Gigantycznym błędem jest twierdzenie, że nikt nie wyciąga z tego wniosków. Olympus Polska nie jest producentem czegokolwiek, poza akcjami marketingowym i przedsięwzięciami mającymi służyć poprawie obsługi klienta. Ponadto przez 2 lata swojego istnienia wykonał ogromną pracę służącą zwiekszeniu troski o klienta.
Logika wskazuje, że polityka firmy jest tworzona w miejscu oddalonym o 18 000 kilometrów od Warszawy, a fabryka produkuje codziennie coraz nowsze produkty, które muszą być sprzedawane. ....

Oczywiście, już technologicznie przestarzały trochę produkt, jakim jest Smart Media, nadal jest dostępny na zamówienie - Olympus SM (z panoramą) - 128 MB kosztuje ok. 198,- złotych. Wszystko dla ludzi :D
A tak w ogóle zaczął się weekend, oderwijcie się ludziska od sprzętu fotograficznego na 2
Jack[/quote]
Tyle cytatu.

Przepraszam, ze dopiero dzisiaj odpowiadam na ten post , ale pilne sprawy zawodowe nie pozwalały mi na zajmowanie sie tym tematem
Nie do końca moge sie zgodzic z tym co Jack-u tu napisałeś.
Jesli ktos to naprawde cztya i wyciaga własciwe wnioski, to czemu przynajmniej od czasu do czasu kompetentny pracownik OP z imieniem i nazwiskiema nie zabierze tu własnie głosu dla wyjasnienia wielu poruszanych na forum spraw i problemów. Może sie myle, ale takigo wystapienia nie znajduję, a chyba by było nam miło gdyby takie cos stało sie regułą!
Zgadzam sie ze główna polityka firmy tworzona jest 18.000 kilometrów od Warszawy , ale nie zgadzam sie z tym, ze pracownicy OP nie maja wpływu na to jak OP działa w Polsce.
Wydaje mi sie, wiec, ze wiele spraw da sie tu (w Polsce) bardziej dynamicznie załatwic przez pracowników zatrudnionych w OP i mam na mysli głownie sprawy polepszenia sposobu sprzedaży czy serwisu.Jak to jest wykonywane w praktyce zależy w duzej mierze jednak od naszych rodaków pracujących w OP W-wa.
Doskonale wiem, ze OP niczego tu nie produkuje tylko raczej posredniczy dla tego nie poruszam wielu spraw produkcyjnych.
Od wielu lat jestem ogromnym sympatykiem firmy OLYMPUS i zdaję sobie sprawę ile dobrego w OP zrobiono przez ostatnie dwa lata, ale uważam, ze mozna zrobic jeszcze wiecej
własnie w sposobach sprzedaży, promocji i obsługi serwisowej.
Fotograficzny sprzet amatorski Oympusa zaliczan do jednego z najlepszych z tego co mozna kupic na polskim rynku i sam sie tym sprzetem posługuję z wielka przyjemnością, wiec to co mówie nie jest brutalnym atakiem na firme a raczej checia zwrócenia uwagi na to, ze tesknie za jeszcze lepszym działaniem.
Jesli sprzet jest tak dobry jak jest, a mam jednego z pierwszych w Polsce OLYMPUSÓW 1000L i inne sprawujace sie doskonale aparaty to co? Mam je wyrzucić tylko dla tego, ze brakuje mi karty pamieci lub pokrywki obiektywu?. Co to za wychodzenie do klienta jesli karta pamieci ma kosztować 300zł, a na rynku wtórnym kupujemy ja za 60-100zł.
Cos mi tu jednak nie pasuje w tej dbałości. To chyba nie tak powinno wyglądać.
Denerwuje mnie, ze sprzet sprzedawany jest w marketach przez ludzi prawie zupełnie nie wiedzacych co sprzedają, a wpychaja to co maja pod reką i czasem głupoty o tym wygadują. Jak zapytasz o osprzet dodatkowy to albo milcza albo słysze ze prawdopodobnie ,moze jest, a moze nie, albo, ze to kolega wie ale własnie wyszedł.
No pewnie, że sprzedaje to ktoś inny a nie OP bezposrednio, ale chyba mozna jakoś poprawić działanie dystrybutorów, przez obserwowanie i słuchanie jak działaja i szybkie reagowanie jesli robia to źle. Nawet na taki dziadowski sposób handlu bym przymknał oko, gdybym w sklepie czy markecie dostał drukowany folder dotyczacy aparatu a rzynajmniej lustrzanki z którego mozna sie dowiedzeć jakie aparat ma parametry i co moge dokupic z wyposazenia w opcjach. Od lat niczego takiego nie widzę a sprzedawcy mówia zgodnie OLYMPUS nie daje takich materiałow (inne firmy tez tak oszczędzaja). Tak bym mógł jeszcze wiele wskazac na jeszcze wiele braków, ale koncze bo czas mnie pogania.
Od dłuzszego czasu przymierzam sie do kupienia lustrzanki własnie OLYMPUSA, którego jednak tak cenie, i szkoda tylko, ze wybranie odpowiedniego modelu jest okupoine ogromem poszukiwan najdrobniejszych informacji o sprzecie w róznych źródłach. a nim to kupie o wybranym aparacie musze wiedziec wszystko, aby nie doswiadczyc później rozczarowania jak zechce cos dokupić z wyposazenia. Takie mam zasady.
No to by było na tyle wylewania mioch zalów. Pewnie to nic nie zmieni przynajmniej tak szybko jak bym tego oczekiwał.
Pozdrawiam
Franciszek