PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus SP-500 Ultra Zoom a zdjęcia w nocy

misiekh
14.10.06, 22:10
Witam, Piszę ten post w imieniu kolegi który ma wlaśnie ten aparat.
Problem dotyczy robienia zdjęć nocnych. Na automacie w po ustawieniu sceny nocnej zdjęcie wychodzi czarne a jesli coś się pokaże to jest to bardzo rozmazany obraz. Ja ma C-765 izdjęcia mi wychodzą oki zarówno w automacie jak i w manualu. Próbowałem różnych ustawien w jego aparacie ale nie przyniosly one skutku. Wczym tkwi problem? w aparacie? czy w ustawieniach.

piotrekp
14.10.06, 23:07
witaj, do robienia zdjęć nocnych bez specjalnej znajomości sztuki fotografowania polecam program Night z trybu SCENE, robiłem nim zdjęcia w nocy i wychodzą naprawdę niezłe, ustawia dłuższe czasy więc statyw nieodzowny,
program Night daje zdjęcie jaśniejsze niż w rzeczywistości (tzn. tak jakby scena była bardziej oświatlona),
pełna automatyka (tryb AUTO) też robi dobre zdjęcia z tym, że zdjęcie jest bliższe naturalnemu (przy tej samej scenie zdjęcie będzie ciemniejsze)
takie objawy jak piszesz świadczą raczej o nieodpowiednich ustawieniach manualnych (wiem to z własnego doświadczenia ;) ) zatem problem leży raczej po stronie fotografa :mrgreen:
pozdrawiam

misiekh
14.10.06, 23:15
witaj, do robienia zdjęć nocnych bez specjalnej znajomości sztuki fotografowania polecam program Night z trybu SCENE, robiłem nim zdjęcia w nocy i wychodzą naprawdę niezłe, ustawia dłuższe czasy więc statyw nieodzowny,
program Night daje zdjęcie jaśniejsze niż w rzeczywistości (tzn. tak jakby scena była bardziej oświatlona),
pełna automatyka (tryb AUTO) też robi dobre zdjęcia z tym, że zdjęcie jest bliższe naturalnemu (przy tej samej scenie zdjęcie będzie ciemniejsze)
takie objawy jak piszesz świadczą raczej o nieodpowiednich ustawieniach manualnych (wiem to z własnego doświadczenia ;) ) zatem problem leży raczej po stronie fotografa :mrgreen:
pozdrawiam

Niestety nawet za pomocą programu Night Scene zdjęcia są czarne tzn. nic nie widać i statyw nic ie pomaga także

grizz
14.10.06, 23:24
czasy... jakie czasy mają zdjęcia?

Ustaw w manualu 8-16sekund.

zibi1303
15.10.06, 01:11
Niestety nawet za pomocą programu Night Scene zdjęcia są czarne tzn. nic nie widać i statyw nic ie pomaga także

Nie obraź się, ale czarne wyjdą tylko w przypadku:
- nie zdjałeś dekielka z obiektywu :)
- skierowałeś obiektyw w niebo i bez gwiazd (pochmurne),
- masz ustawiony MF a nie AF i ustawienia zoom nie pozwalają nic zobaczyć
- fotografowany obiekt jest kompletnie nieoświetlony

-Jeżeli przed zrobieniem fotki, widać coś w na wyświetlaczu, to będzie i na zdjęciu
- jeśli dalej masz problem to ustaw aparat na jakąś nocną lampę, nawet z daleka
- ustaw w trybie 'M' = manual, czas naświetlania np 10-15 sek i F=2.8-3.7
- włącz NR- noise reduction (będzie lepsze zdjęcie)
- gdybym mieszkał w lesie ustawiłbym ISO400, ale w mieście gdzie są światła wokoło daję nawet ISO80 i jest dobrze przy 15 sek
mam takie zdjęcia i mogę ci je pokazać.
Jeszcze lepiej gdy widać księżyc

BTW, prześlij mi te fotkę a ci powiem co to jest, tylko w orginale :).