Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Spacerowe :P

C+
14.10.06, 20:55
https://forum.olympusclub.pl/album_pic.htm?pic_id=532

https://forum.olympusclub.pl/album_pic.htm?pic_id=533

Jak kolory ;) zdjęcia nie wyostrzane to raczej wynik kompresji, na 2 winetka od niedokręconego tulipana :oops:

djus
14.10.06, 21:24
Mi się foty podobają :) Ciekawe są :)

robin102
14.10.06, 21:32
kłamca , kłamca !!! mówiłeś , że nie robisz ładnych fotek. Dwójeczka bardzo ładna.

Rafał Czarny
14.10.06, 21:33

A mnie nie.

salvadhor
14.10.06, 21:52
A mnie jedyneczka się podoba - prosto, ale schludnie i tak przejrzyście...

olifant
14.10.06, 21:54
1. jakby wyprane z kontrastu

WUJEK MARO
15.10.06, 00:35
Czy przesłaniem pierwszego zdjęcia miał być kontrast techniki (statku) z tradycyjną zabudową? Pytam, bo można odnieść wrażenie, że obiekt i tło zupełnie do siebie nie przystają.
Pozdrawiam

C+
15.10.06, 17:17

A mnie nie.

A możesz napisać coś więcej ;) Nie podobają się Ci zdjęcia czy obróbka? Ja chciałem pokazać obróbkę.

C+
15.10.06, 17:18
Czy przesłaniem pierwszego zdjęcia miał być kontrast techniki (statku) z tradycyjną zabudową? Pytam, bo można odnieść wrażenie, że obiekt i tło zupełnie do siebie nie przystają.
Pozdrawiam

Ten statek jest równie stary jak te budynki ;)

Smerf Maruda
15.10.06, 17:53
Moim zdaniem za pomocą jakiegoś programu do HDR obrabiane; wygląda jak ToneMapping z Photomatiksa.

C+
15.10.06, 17:55
Moim zdaniem za pomocą jakiegoś programu do HDR obrabiane; wygląda jak ToneMapping z Photomatiksa.

Żaden HDR tylko wywołane RAWy.

Smerf Maruda
15.10.06, 17:58

ToneMapping to nie HDR. To "wyrównywanie" histogramu do obserwowalnego poziomu, albo, mówiąc innymi słowami, zmniejszanie kontrastów kontrastów. Można to zrobić z plikiem w formacie HDR, można i z 16-bitowym RAWem.

W PictureWindow Pro to się nazywa Equalize i daje podobny do ToneMappingu efekt.

C+
15.10.06, 18:02

ToneMapping to nie HDR. To "wyrównywanie" histogramu do obserwowalnego poziomu, albo, mówiąc innymi słowami, zmniejszanie kontrastów kontrastów. Można to zrobić z plikiem w formacie HDR, można i z 16-bitowym RAWem.

W PictureWindow Pro to się nazywa Equalize i daje podobny do ToneMappingu efekt.

A Fill Light w RSE :twisted:

Smerf Maruda
15.10.06, 18:04
A Fill Light w RSE :twisted:

Albo Fill Light w RSE, zapomniałem :-)))

Tadeusz Jankowski
15.10.06, 18:54
Na pierwszej fotce statek troszke zbyt wtapia się w tło z budowli za nim. Swiatło nie wydobywa przestrzenności obiektu, bo jest boczno tylne (chyba). Statek "Sołdek" ma tak około 50 lat (pierwszy statek pełnomorski zbudowany w Polsce, w Stoczni Gdańskiej - parowiec, nazwany na cześć pracownika stoczni, podczas budowy trasera blach okrętowych, który został potem wykształciuchem i pracował jako inżynier w tej stoczni). Budynki za statkiem można ocenić dwojako - jeśli chodzi o ich fundamenty, tradycję, to grubo ponad 400 lat, a jeśli o chodzi o renowację, to te mury są prawie dzisiejsze.

Na drugiej fotce moim zdaniem tło jest zbyt urozmaicone, szczególnie ta gablotka brzmi inaczej niż reszta, może lepiej modelkę było ustawić gdzieśna tle elementu przedproża, no nie wiem. Mało światła, przez to obraz jest płaski. Przesycone kolory, np. świadczą o tym nadmiernie żółte zacieki na przedprożu.
Jeszcze jedno, na zapytanie, czy warto robić takie zdjęcia odpowiadam sobie, że jak najbardziej - warto, posiadająnie tylko wartość pamiątkową, ale informacyjna i jednak jakiś klimacik mają.

Pzdr, TJ

PioRo
17.10.06, 18:16
Witam!
Fotka 1. - "rozciągając" zdjęcie tonalnie zbyt je, moim zdaniem, spłaszczyłeś i pozbawiłeś kontrastu. Kolorki (co zwłaszcza widać na budynkach) są mocno zafałszowane. Podoba mi się kadr, zwłaszcza te ptaszysko. Zdjęcie pkrzykuło moją uwagę (może dlatego, że dobrze znam miejsce?), więc chyba jest dobrze.
Fotka 2. - uważam ją za dużo mniej udaną od 1., jest taka "zwyczajna", pamiątkowa. Pani mi się podoba ;) , ale krzywizny i kąt ujęcia już nie. Są one za małe, by stanowić ciekawy "efekt specjalny", a za duże, by nie psuć estetyki ujęcia... Mariacka to naprawdę kopalnia ciekawych kadrów, aczkolwiek najczęściej światło jest tam trudne do opanowania - wiem coś na ten temat.
Przychylam się też do uwag Tadeusza.
Pozdrawiam!

C+
17.10.06, 20:34
Mariacka to naprawdę kopalnia ciekawych kadrów, aczkolwiek najczęściej światło jest tam trudne do opanowania - wiem coś na ten temat.

Światła tam nie było ;) chmury, pytałem o obróbkę, zdjęcia mniej niż zwykłe "spacerowe" ;)