Zobacz pełną wersję : Jagody porzeczek i jarzębiny w różnym oświetleniu
Tadeusz Jankowski
14.10.06, 19:36
Prosze o ustosunkowanie się do dwóch fotek poniżej.
Pzdr, TJ
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2006/10/TJSwietlisteJagodki-1.jpg
źródło (http://i93.photobucket.com/albums/l52/Tadeusz_Jankowski/TJSwietlisteJagodki.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2006/10/TJStertaJarzebJagodek-1.jpg
źródło (http://i93.photobucket.com/albums/l52/Tadeusz_Jankowski/TJStertaJarzebJagodek.jpg)
Pierwsze mi się bardzo podoba. Super światło przenikające owoce, bardzo ładne i pomysłowe.
Drugie to ciekawy pomysł, ale już to gdzieś widziałem. Byłoby fajnie gdyby cały kadr wypełniły. Niestety cały efekt jest zepsuty, przez to że owoce są brudne. Gdybyś jes pryskał wodą to by było fajniej. Brakuje mi połysku na powierzchni owoców i refleksów świetlnych na krpelkach wody...
Piotr Grześ
14.10.06, 19:57
Tadeuszu, jak zwykle światełko u ciebie gra, że aż miło. Przeczki cudownie prześwietlone, aż proszą się by je brać w usta, a jeszcze te cudowne refleksy świetlne na ich powierzchni dopełniają smakowicie całość. Pachnie minionym, niestety, latem. Widać w tej fotce kwintesencję lata. Ładnie rozmyte, choć nie do końca zdecydowanie tło, dodaje uroku. No naprawdę warto się dłużej zatrzymać.
Co do jarzębiny, tu już nie jestem zdecydowany w zachwytach, światło owszem gra, ale jest zdecydowanie inne i przez to nie profiluje dobrze wszystkich "jagódek". Wydaje ni się, że może lepiej by było, gdyby wypełniały cały kadr bez zieloności u góry i prawej strony, ciąłbym ok 3 cm w lewo.
Pozdrawiam.
Tadeusz Jankowski
14.10.06, 20:47
Piotr, zibi,
Dziękuję za zabranie głosu.
Pierwszy kadr był bardzo trudny do wypatrzenia w porzeczkowych krzewach. Po jego wykonaniu chciałem powtórzyć ten temat, ale żadne z około 20 podejść nie było udane, to światło nie to, to kiście nie te, to listki nie tam gdzie trzeba, to niepotrzebne cienie na listkach, to układ kiści nie ten, przekonałem sie naocznie, ze dwa razy nie wchodzi się do tej samej rzeki, zrezygnowałem, odchodziłem od krzewów z pulsującymi żyłami na skroniach.
Jarzebinki są nie wymyte. Swiatła jest na nich trochę mało. To jest zdjęcie zwisającej kiści na drzewie - ujęcie od dołu, od strony nieoświetlonej. Lepsze zdjęcie dałoby się zrobić na stanowisku makro, na którym lepiej mozna było oświetlić obiekt, ale po zerwaniu kiści nie dało by się jej dokładnie tak ułożyć, aby prawie wszystkie jagódki były zwrócone "frontem " do obiektywu, tak jak w zwisie, dlatego zdecydowałem się pokazać tę gromadkę kuleczek w ujęciu "z natury". Nie przyciąłem z góry, bo utracił bym efekt wypukłości kiści, który współtworzą górne jagódki. W moich ocenie drugie zdjęcie mogło być lepsze, ale wystawiłem je dla celów dyskusyjnych.
Nie napiszę Tadeusz tyle co Ty bo nie umiem , ale porzeczki są świetne , mniamku, aż się chce zjeść . Swiatło pięknie zagrało.
Rafał Czarny
14.10.06, 21:38
Pierwsze mi się podoba, fajnie świtło przenika przez owoce. Apetyczny kadr. I przepały mi nie przeszkadzają. Cóś chyba ostrości brakuje, Tadeuszu, może nie wyostrzyłeś po zmniejszeniu?
Tadeusz Jankowski
14.10.06, 22:02
Robin, Rafał,
Dziekuję za zabranie głosu.
Pierwsza fotka, to ekstremalne warunki, skrajna rozpiętość tonalna, bardzo wysokie wymagania, co do głębi ostrości, skrajnie niewygodna pozycja focenia, trzeba było się zdecydować na coś, albo przepały w tle i na połyskach plus świetlista czerwień jagódek, albo ekspozycja krótsza i zgaszony efekt świetlistej transparentności jagód oraz ciemne partie w liściach. Ostrość jest na listku po lewej. Moim zdaniem wewnątrz jagódek nie ma pełnej ostrości, ponieważ te ciemniejesze pasemka sa zatopione w żelu owocu, są leciutko rozmyte.
W zasadzie fotografowanie czegoś takiego w naturalnym otoczeniu to trochę liczenie na łut szczęścia.
Pzdr, TJ
Rafał Czarny
14.10.06, 22:11
Jeszcze raz się przyjrzałem focie i faktycznie ostrość poszła na listki (w lewym dolnym rogu i w górze po prawicy). Ale i tak fota apetyczna.
WUJEK MARO
15.10.06, 00:30
Mi też pierwsze zdjęcie się bardzo podoba. Zwłaszcza z uwagi na bijące z niego ciepło i rewelacyjne oddanie atmosfery letniego dnia. Druga fotka moim zdaniem bez rewelacji.
Pozdrawiam
Witam
Pierwsze zdjęcie jest soczyste, wręcz cukierkowe - lubię takie klimaty.
Drugie nie przyciąga mojego wzroku.
Pzdr