Zobacz pełną wersję : e-300 zamiana ? na e-1
witam
Mam takie pytanie i prosze o radę czy zamienić swoiego e-300 na e-1 czy lepiej tylko dokupić szkiełko 14-54,.
Chciałbym tu zasięgnąć porady , czy jakość zdjec uzyskiwana na e-1 jest lepsza od e-300 oczywiście podpinając jednakowe szkiełka i czy dla takiego amatora jak ja ma to sens.
pozdrawiam wszystkich.
IMHO nie widzę tu najmniejszego sensu w takiej zamianie, lepiej zainwestuj w szkła i osprzęt
Sam napisałeś jesteś amatorem, czy wykorzystujesz wszystkie możliwości E-300??
Jeżeli już chcesz wymienić to zbieraj kase i czekaj na następce E-1, niczym wyjdzie może Ci się uda nazbierać :-)
Rafał Czarny
15.10.06, 10:07
witam
Mam takie pytanie i prosze o radę czy zamienić swoiego e-300 na e-1 czy lepiej tylko dokupić szkiełko 14-54,.
Chciałbym tu zasięgnąć porady , czy jakość zdjec uzyskiwana na e-1 jest lepsza od e-300 oczywiście podpinając jednakowe szkiełka i czy dla takiego amatora jak ja ma to sens.
pozdrawiam wszystkich.
Jakość zdjęć z E1 w porónaniu do E300 będzie gorasza z prostego powodu. Ten pierwszy ma matrycę 8 mln. pikseli, a drugi tylko pięć. E1 na wiele innych zalet (ergonomia, pancerność, kroploszczelność, lepszy wizjer i można jeszcze długo wymianiać). Które przeciętnemu pstrykaczowi nie są do szczęścia potrzebne.
Smutna prawda jest taka: E300 zrobisz (jeśli potrafisz) zdjęcie takie jak z E1 (pod względem jakości). Ale E1 ma mniejszą (dużo) matrycę, więc nie ma możliwości zrobić foty o takiej rozdzielczości (to ważny parametr jeśli chodzi o jakość) jak E300.
Kup na razie lepsze szkiełko, np. 14-54 lub 50/2.0 i ciesz się lepszą jakością fotek. Niebawem ukaże się nowy E-1 i może następca e-500 więc będzie na co zmienić puszkę.
A jeśli nie masz lampy zewn. to ja bym proponował najpierw FL-36, a później szkiełko, a na końcu body.
pozdro
Witam wszystkich.
Przedewszystkim chciałbym podziękować za cenne informacje dotyczące zamiany, chodziło mi tylko czy e-1 robi lepsze zdjęcia jakościowo.
co do sprzetu to posiadam już fl-50 i stałke 50 f2 i jestem z nich bardzo zadowolony.
tylko jako tako nie mam odwgi pokazac wam moich zdjęć. :oops:
Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich
Skoro masz lampę i stałkę 50/2.0 to bierz 14-54, albo zbieraj na następcę E-1, który w kicie powinien mieć 14-35/2.0. ;)
Rozumiem, najtrudniejszy jest pierwszy krok. Wybierz fotki, które uważasz za najlepsze. Zamknij oczy i wrzuć na forum, a zobaczysz że nie taki diabeł straszny jak go malują :).
Rafał Czarny
15.10.06, 14:36
A jeśli nie masz lampy zewn. to ja bym proponował najpierw FL-36, a później szkiełko, a na końcu body.
pozdro
Zgadzam się. Najpierw lampa zewnętrzna, potem lepsze szkiełko.
co do kolejnosci to mozna sie spierac... ale napewno lepsze szkielko np. 14-54 ;-)
Mialem E-1 i E300 porównywałem powiedzmy jakosć plików JPG i niekompresowanych ORF przy użyciu stałki 35mm i 40-150 Moim subiektywnym okiem różnica jest w JPG na korzyśc E300 w przypadku ORF fotki są niemalże identyczne , nie zauważam teraz różnicy . na początku jak byłem oczarowany E1 wydawało mi sie , że ORF jakby były lepsze . To jednak emocje byly lepsze. Z tym , że w E1 sprawniej działa AWB no i pliki są znacznie mniejsze co jakby z góry stawia je na przegranej .
Ta zamiana to chyba bez sensu.
Też uważam, że taka zamiana z punktu widzenia amatora jest pozbawiona sensu. Mam E-500 i nie widzę absolutnie żadnego sensu zamieniać go na E-1. Pod warunkiem, że nie planujesz zdjęć w deszczu, albo używać go do wbijania gwoździ, to lepiej o nim zapomnij :)
witam ponownie
I wszystko jasne dzięki za wszystkie opinie i rady a teraz pozostaje mi tylko zrobic fajne fotki i je pokazac na forum.
pozdrawiam :mrgreen:
witam ponownie
I wszystko jasne dzięki za wszystkie opinie i rady a teraz pozostaje mi tylko zrobic fajne fotki i je pokazac na forum.
pozdrawiam :mrgreen:
Proszę bardzo :)
Powodzenia z pracą z 300ką, a My już czekamy na efekty prac z E-300 ... będziemy się nad nimi pastwić ile się tylko da ;-)