PDA

Zobacz pełną wersję : panoramy z C-725

Don Pedro
2.10.06, 10:19
Witam sympatyków Olympusa, jako nowy pozdrawiam Wszystkich! Moim, wolnym, ale znakomitym C-725 popełniam panoramy zwłaszcza górskie i mam niedosyt. Otóż, wykonując panoramę z np 3 ujęć na statywie aparat kolejne dwa robi na podstawie pomiaru EV z pierwszego zdjęcia. Po sklejeniu w komputerowym programie olympusa/ tylko karty firmowe/mam za zwyczaj panoramę o trzech różnych, przedzielonych linią sklejenia/ widoczna/ obrazach tworzacych całość, różniących się naświetleniem.Niekiedy jest to tak widoczne, że wymaga komputerowej obróki każdej częsci składowej panoramy celem uśrednienia, ale wynik bardzo często mnie nie zadowala. Pytam szanowne grono użytkowników o Ich doświadczenia w tej materii. Być może problem ten Olympus ma juz rozwiązany w nowych aparatach.Pozdrow.

żwirek
3.10.06, 11:34
Witam
Polecam zmianę programu do łączenia zdjęć
Moim ulubionym jest PixMaker
w tym (https://forum.olympusclub.pl/forum10/zdjecia-panoramiczne-soft-vt2190.htm?sid=221540cbf4fe932eb81b55ad7a1d3d19#64 683) wątku znajdziesz ich znacznie więcej
Powodzenia

Don Pedro
3.10.06, 14:09
Żwirek-dziękuję za namiar programu, jak wypróbuję to dam znać. Program panorama wykorzystuję też przy fotografowaniu np dużych obiektów np. katedr lub ciasnych , ale jasnych pomieszczeń. Kiedyś miałem 30 dniową wersję programu bodaj Corela i istotnie przy braku ograniczeń jakie ma olkowa wersja kart xD miejsca cyf sklejenia były mało zauważalne. Pozdr.

KaarooL
6.10.06, 08:35
Don Pedro:

rzucę Ci zajawkę na moje podejście do panoram:
- pełen manual
- ISO na sztywno
- WB na sztywno

po prostu, mierzysz sobie najjaśniejsze i najciemniejsze obszary przed zrobieniem serii i dobierasz odpowiedni czas i przysłonę. potem ustawiasz balans bieli jednakowy dla całości (one touch WB albo typ z menu). jedziesz.

panoramki można walić na oko, ramki z kart OLKA to nieporozumienie, bo wspomaganiem tego nie nazwę.