Zobacz pełną wersję : Jakość HQ a SHQ w C5050?
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć czym się różnią te standardy w przypadku C5050?
Jest to dla mnie bardzo ważne, ponieważ planuję zakup C5050 w najbliższym czasie i do kosztów próbuję doliczyć dodatkową kartę pamięci.
Z tego co się zorientowałem to przy karcie 128MB:
SHQ 2560 x 1920 35 zdjęć
HQ 2560 x 1920 105 zdjęć.
Chciałbym wiedzieć czy standard HQ jest wystarczający do robienia zdjęć i do ewentualnego ich wydruku. Czy różnica jakości tych standardów jest zauważalna?
Pozdrawiam.
w zupełności HQ cie usadysfakcjnuje.!!!!!!!!!!!!!!
Chciałbym wiedzieć czy standard HQ jest wystarczający do robienia zdjęć i do ewentualnego ich wydruku. a ja chcialbym wiedziec co to znaczy robienie zdjec i ewentualnych wydrukow?
Wszystko zalezy od wielkosci wydrukow czy powiekszonych zdjec ("wywolanych"). W zasadzie przy wywolywaniu to nie ma to wiekszego znaczenia... jednak przy duzych wydrukach juz widac roznice. Lepszy jest SHQ (mniejsza kompresja, mniejsze pogorszenie jakosci).
2560 x 1920O ile sie nie myle to fotki przy tej rozdzielczosci to mozesz maksymalnie wywolac 21.67 x 16.26 cm
Przy wydruku to zalezy od DPI...
Pozdro
Zupełnie się nie znam ale na http://www.imagecenter.com.pl/cyfrowe.htm twerdzą, że przy rozdzielczości 2560x1920 w najwyższej jakości mogą wywołać odbitki 20x30.
no to moze cos we wzorze sie pomylilem ;P albo oni daja mniejsze DPI niz 300
Pozdro
Nie wierzę własnym oczom! Nie po to w tej super maszynce jest opcja robienia zdjęć na surowo (ORF), aby ją lekceważyć. Jest to najlepszy format do robienia zdjęć, jeśli idziesz na jakość. Zajmuje o połowę mniej miejsca niż TIFF, a jest wiernym, surowym (jakby niewywołanym filmem)plikiem zdjeciowym, na którym jest wszystko. Żadnych kompresji! Będziesz się pół godziny ustawiał do ujęcia, by później to wszystko skompresować, czyli bezpowrotnie utracić część informacji?! To zawsze można zrobić w kompie. Poszukaj informacji na temat formatu RAW, to jest zbyt rozległy temat na to okienko.