PDA

Zobacz pełną wersję : bezstratne obracanie zdjęć

pleg
1.10.06, 11:50
Witam
(temat już bywał na forum, ale chyba bez wydzielenia)
Jak wyczytałem, obracanie w windowsie kończy się stratą...
no właśnie czego rozmiaru, jakości ?
Jak temu zapobiegać?

Smerf Maruda
1.10.06, 12:01
Jak wyczytałem, obracanie w windowsie kończy się stratą...
Jak temu zapobiegać?

Faststone Image Viewer (http://www.faststone.org/) potrafi obracać obrazki bez straty jakości. Świetny program, tak poza tym, polecam.

Smerf Maruda
1.10.06, 13:28

Jeszcze dopowiadając - obrót oznacza zazwyczaj utratę jakości, oczywiście. No bo.

(matematycznie, szybko sobie wyprowadziłem, mogą być błędy: obrót to przekształcenie izometryczne, przekształcające punkt (x,y) na (xcos[a]+ysin[a], ycos[a]-xsin[a]). Dla kąta będącego wielokrotnością 90 stopni w zasadzie nie ma problemu, bo obrót o 90 stopni jest transpozycją macierzy - jeśli obrazek traktować jako macierz - a o 180 złączeniem dwóch symetrii; niemniej, ponieważ operacje w komputerze wykonywane są na liczbach wymiernych tj. posiadających skończoną dokładność, to powstaje błąd zaokrągleń w którymś miejscu, co negatywnie odbija się na jakości obrazka).

Uff.

Jeronimo
1.10.06, 15:35
Bezstratna obracanie - ja uzywam do tego IrfanView ;-) O ile pamietam to tez Exifer ma taka funkcje...

a co do tematu to Windows po obroceniu zapisuje ponownie fotke i dodatkowo ja kompresuje

pozdro

pleg
1.10.06, 18:31
Bezstratna obracanie - ja uzywam do tego IrfanView ;-) O ile pamietam to tez Exifer ma taka funkcje...

a co do tematu to Windows po obroceniu zapisuje ponownie fotke i dodatkowo ja kompresuje

pozdro

A jak jest z PS?
rozumiem że tam nie tracę nic z jakości zdjęcia :)

Smerf Maruda
1.10.06, 18:35
A jak jest z PS? rozumiem że tam nie tracę nic z jakości zdjęcia :)

Nie ma tego w instrukcji?

Tutaj masz listę programów, które obracają obrazki bezstratnie:

http://sylvana.net/jpegcrop/losslessapps.html

Nie ma mowy o PS.

Aureus
1.10.06, 21:30
Żeby jakiś program mógł bezstratnie manipulować obrazkami (np. obracać) w formacie jpg, musi wykorzystywać wewnętrzną strukturę tegoż formatu. Kompresja JPG polega na dzieleniu obrazu na bloki o trzech możliwych rozmiarach; 8 na 8, 8 na 16 oraz 16 na 16 pikseli. Bezstratne manipulacje będą zatem mozliwe na plikach w formacie JPG będących wielokrotnościami tych wielkości, np. 1600 x 1200, 3072 x 2048, itd. Zatem jest to pierwszy warunek konieczny. Wychodzi z tego, że nawet jeżeli masz program, który umozliwia bezstratne manipulacje to przy nieodpowiednim formacie nic się nie da zrobić. Straty i tak powstaną.

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Czy w przypadku formatu nie będącego wielokrotnością opisywanych rozmiarów bloków podczas obrócenia powstanie ramka, którą można oczywiście uznać za efekt stratnej operacji? Czy reszta bloków będzie bezstratnie zapisana w nowym formacie? Ciekawe.